Σύμφωνα με τους ειδικούς, όλα τα παιδιά κάθε ηλικίας κάνουν μερικά τρομακτικά πράγματα που φοβίζουν τους γονείς για το κατά πόσο είναι φυσιολογικό, αλλά το να δοκιμάζουν τα όρια είναι κάτι νορμάλ. Φυσικά, υπάρχουν και συμπεριφορές που μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ανησυχία και να χρειαστούν τη βοήθεια ψυχολόγου. Εμείς θα σας βοηθήσουμε ως προς το τι δεν πρέπει να αγνοήσετε και τι είναι αναπτυξιακά κατάλληλο.

Σκοτώνει ζωύφια. Ο τρόπος του νήπιου και του παιδιού προσχολικής ηλικίας να εξερευνήσει είναι με το να ενοχλεί τα μικροσκοπικά πλάσματα της φύσης. Δεν μπορούν να αντιληφθούν ακόμα ότι προκαλούν πόνο και εξετάζουν το αίτιο και αιτιατό. Αν μάλιστα έχει δει κάποιον ενήλικα να το κάνει, θεωρεί ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό. Η δική σας δουλειά είναι να μάθετε στα παιδιά πώς να σέβονται όλα τα πλάσματα αλλά χωρίς να του φωνάξετε. Σκεφτείτε αρχικά ότι το κάνει για διασκέδαση και μετά μιλήστε του. Έτσι μαθαίνουν ότι οι πράξεις έχουν συνέπειες και ότι πρέπει να φέρονται σε όλους με σεβασμό. Μιλήστε με ειδικό αν βασανίζει τα πλάσματα και δείχνει να το απολαμβάνει. Η βία στα ζώα είναι ένδειξη μελλοντικής αντικοινωνικής συμπεριφοράς.

Μιλά πολύ προσβλητικά. Τα παιδιά κάθε ηλικίας μπορεί να μιλήσουν άσχημα σε όλους αδιακρίτως. Συνήθως, λένε αυτό που νιώθουν χωρίς να έχουν κάποιο φίλτρο ή αυτοέλεγχο. Σε γενικές γραμμές, δεν το κάνει επίτηδες και προσβάλει όταν θέλει να δείξει κάποιο συναίσθημα. Μετά τα 5 ή 6 έτη, ξεκινά να αντιλαμβάνεται τι λέει. Εξηγήστε στο παιδί ότι με το να μιλά άσχημα σε κάποιον, πληγώνει τα συναισθήματά του και ρωτήστε το πώς θα ένιωθε αν βρισκόταν στη θέση του. Αν το κάνει συνέχεια, σημαίνει ότι έχει μέσα του θυμό για κάποιο βαθύτερο αίτιο που πρέπει να ανακαλύψετε.

Δαγκώνει. Αυτό συνήθως πηγαίνει χέρι χέρι με τις γλωσσικές δυσκολίες. Αν δεν μπορούν να πουν αυτό που θέλουν εκνευρίζονται πάρα πολύ και αυτό μπορεί να οδηγήσει στο δάγκωμα. Τα μωρά εξάλλου μαθαίνουν πολλά για τον κόσμο χρησιμοποιώντας το στόμα τους και το δάγκωμα είναι μία συμπεριφορά που δεν σταματά έτσι εύκολα. Αν δείτε να συμβαίνει κάτι τέτοιο, δράστε άμεσα. Μην φωνάξετε, απλώς πείτε όχι μη ηρεμία. Να κοιτάτε μέσα στα μάτια του παιδιού όταν το λέτε και όταν φτάσει τα 3 έτη, μπορείτε να του εξηγήσετε τι προκαλεί αυτή η πράξη. Χρειάζεστε τη βοήθεια ειδικού, εάν το κάνει και μετά την ηλικία των 5, αν και είναι σε θέση να εκφραστεί καλά.

Κάνει bullying. Τα παιδιά στο σχολείο αποζητούν συχνά προσοχή, όταν δρουν έτσι. Αν βλέπουν ότι λειτουργεί με το να χτυπούν ή να στενοχωρούν άλλους, θα συνεχίσουν να το κάνουν. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβετε ποιο είναι το κίνητρο του παιδιού πίσω από αυτήν την πράξη. Μιλήστε μαζί του και βοηθήστε το να βρει τρόπους για να χαλαρώνει. Αν το bullying που ασκεί είναι σοβαρό και συνεχές, ίσως χρειαστεί η επέμβαση ψυχολόγου.


Πηγή