Η αποφυγή της βίας απέναντι στις γυναίκες ξεκινά μέσα από το μεγάλωμα των παιδιών από πολύ μικρή ηλικία. Με το να διδάσκουμε στα παιδιά σχέσεις με σεβασμό και θετικές συμπεριφορές απέναντι στις γυναίκες και τα κορίτσια. Ως γονιός, παίζετε ένα ζωτικό ρόλο στο πώς τα παιδιά αναπτύσσουν ισότιμες σχέσεις με σεβασμό και αυτό συμβαίνει επειδή είστε το σημαντικότερο πρότυπό του. Όσα και αν είναι τα εξωτερικά του ερεθίσματα, από εσάς εξαρτάται για το πώς θα τα διαχειριστεί.

Η σεξιστική και βίαιη συμπεριφορά προκύπτει από τα πιστεύω ότι τα κορίτσια δεν είναι το ίδιο καλά με τα αγόρια, δεν αξίζουν τις ίδιες ευκαιρίες ή μεταχείριση και ότι δεν πρέπει να κάνουν συγκεκριμένα πράγματα, λόγω φύλου. Αυτά είναι θέματα, που ακόμα κι αν είναι δύσκολα να συζητηθούν, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε καθημερινές δραστηριότητες και να δείξετε ότι οποιαδήποτε μορφή βίας (σωματική, λεκτική ή ψυχολογική) δεν είναι επιτρεπτή. Βοηθήστε το παιδί να το αντιληφθεί με τους παρακάτω τρόπους:

  • Διδάξτε στο παιδί πώς να αναγνωρίζει την επιθετικότητα και τη βία. Για παράδειγμα, το bullying, οι βρισιές και οι προσβολές στην παιδική χαρά είναι μορφές λεκτικής βίας. Οι κλωτσιές, οι μπουνιές και το σπρώξιμο είναι μορφές σωματικής βίας.
  • Πείτε στο παιδί ότι δεν πρέπει να ανέχεται καμία μορφή βίας από τα άλλα παιδιά και δείξτε πώς να το σταματά με τις λέξεις.
  • Ποτέ μην δικαιολογείτε τη βίαιη ή σκληρή συμπεριφορά με τη φράση ‘έτσι είναι τα αγόρια’.
  • Μάθετε το παιδί να λύνει τα προβλήματά του με τις λέξεις και ικανότητες επικοινωνίας.
  • Πάντα να επιβραβεύετε το παιδί όταν βλέπετε ότι εφαρμόζει κάτι από τα παραπάνω. Μην ξεχνάτε ότι ένα παιδί που δεν ανέχεται τη βία και την σταματά με λέξεις γίνεται ένας ενήλικας με αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση.

Η ισότητα των φύλων. Όλα τα φύλα αξίζουν την ίδια αντιμετώπιση και ίσες ευκαιρίες. Αν τα παιδιά καταλάβουν τη φυλετική ισότητα, είναι πολύ πιθανό να αντιληφθούν ότι δεν είναι εντάξει να φερόμαστε με βίαια στις γυναίκες. Για αυτό και δεν πρέπει να ανέχεστε ποτέ σεξιστικά αστεία από φίλους και συγγενείς. Μην περιορίζετε το παιδί σας στο ποια δραστηριότητα μπορεί να κάνει. Αν είναι κορίτσι και θέλει να παίξει ποδόσφαιρο, δεν χρειάζεται να νομίζει ότι είναι αγορίστικο προνόμιο. Το ίδιο ισχύει και για τις χρωματικές επιλογές. Το ροζ δεν είναι μόνο για τα κορίτσια και το μπλε μόνο για τα αγόρια.



Πηγή