Αν και η αλλαγή του σχολικού περιβάλλοντος είναι κάτι σύνηθες, αυτό δεν σημαίνει ότι η μετάβαση είναι μία εύκολη διαδικασία για το παιδί. Το καλύτερο λοιπόν είναι να προετοιμάσετε το παιδί με το να το εντάξετε στη διαδικασία και στην επιλογή σχολείου. Πρέπει να δείξετε ενθουσιασμό, να μιλήσετε αρκετά για τη διαδικασία και να επισκεφθείτε το σχολείο πριν ξεκινήσει να πηγαίνει σε αυτό. Αν γνωρίζετε κάποιο παιδί από το περιβάλλον σας που το έχει βιώσει, ζητήστε του να μιλήσει στο δικό σας για την εμπειρία.

Είναι όμως εξίσου σημαντικό να επιτρέψετε στο παιδί να εκφράσει τα πιο αρνητικά συναισθήματα που έχει ώστε να το βοηθήσετε να προσαρμοστεί και να δει την αλλαγή από άλλη σκοπιά.

Πριν αλλάξει σχολείο, πρέπει να ενημερώσετε το παλιό περιβάλλον, να κάνετε μία λίστα με τα στοιχεία των παλιών συμμαθητών και φίλων, να οργανώσετε ένα πάρτι αποχαιρετισμού για το παιδί και να ενημερώσετε φίλους και γείτονες για την αλλαγή (σε περίπτωση μετακόμισης).

Όταν γίνει η μετάβαση και το παιδί δει τις εγκαταστάσεις του νέου σχολείου, μπορείτε να συναντηθείτε με το διευθυντή και τους καθηγητές. Να ανακαλύψετε τις δραστηριότητες, την καντίνα και τους αθλητικούς χώρους του σχολείου και να δείτε πού μπορεί να γραφτεί το παιδί. Να θυμάστε ότι χρειάζεται χρόνος γιατί το παιδί δεν θα μπορέσει να κάνει φίλους αμέσως, ούτε να νιώσει το ίδιο άνετα με πριν.


Πηγή