Σαπούνισμα. Ξέβγαλμα. Μαλακτική. Το λούσιμο μοιάζει με απλή διαδικασία, αλλά αν δεν ξέρετε τι κάνετε μπορεί να βλάψει τα μαλλιά σας και να τα κάνει θαμπά, «βαριά» ή ακόμα και με ψαλίδα.

«Τα μαλλιά δεν είναι ζωντανός ιστός, επομένως δεν μπορούν να αυτοεπιδιορθωθούν όταν υφίστανται βλάβες», λέει ο κ. Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος (Αισθητική Δερματολογία-Δερματοχειρουργική). «Οι βλάβες αυτές θα είναι ορατές έως ότου κάνει η τρίχα  τον κύκλο της και πέσει. Επομένως, έχει πολύ μεγάλη σημασία τι κάνουμε και πότε».

Ποια είναι λοιπόν τα λάθη που κάνουμε όταν λουζόμαστε και πώς μπορούμε να προστατευθούμε; Ο Δρ. Μιχελάκης έχει τις απαντήσεις:

1. Χρησιμοποιείτε λάθος σαμπουάν.

Το λανθασμένο σαμπουάν μπορεί να αφυδατώσει τα μαλλιά ή να τα κάνει «βαριά». Εκτός του ότι πρέπει να διαλέγετε σαμπουάν με βάση τον τύπο των μαλλιών σας (ξηρά, λιπαρά κ.λπ.), πρέπει να το διαλέγετε και με βάση την υφή τους.

Τί σημαίνει αυτό; Ο τύπος της τρίχας σας μπορεί να είναι λεπτός, μέτριος, παχύς. Τα μαλλιά σας μπορεί να είναι ίσια, σπαστά ή σγουρά ή ακόμα πολύ σγουρά και λεπτά (αυτά είναι τα πιο εύθραυστα απ’ όλα).

Για τα λεπτά μαλλιά ενδείκνυνται τα ελαφριά σαμπουάν, που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και τους προσθέτουν όγκο. Για τα χοντρά μαλλιά κατάλληλα είναι τα σαμπουάν με ενυδατικούς και μαλακτικούς παράγοντες, που τα διατηρούν απαλά, χωρίς φριζάρισμα. Για τα μέτρια μαλλιά κατάλληλα είναι τα ενδιάμεσα σαμπουάν.

Τέλος, τα πολύ σγουρά και λεπτά μαλλιά χρειάζονται σαμπουάν που τα προστατεύουν από το σπάσιμο και περιέχουν ισχυρούς ενυδατικούς παράγοντες.

2. Δεν τα χτενίζετε πριν το λούσιμο.

Αυτό είναι απαραίτητο για να σπάσουν τυχόν υπολείμματα της λακ ή άλλων προϊόντων που έχετε βάλει στα μαλλιά σας και να αποφύγετε να γίνουν ένα μπερδεμένο κουβάρι μόλις τα βρέξετε.

3. Δεν τα μουσκεύετε καλά πριν βάλετε το σαμπουάν.

Αν λούζεστε βιαστικά, μπορεί εύκολα να παραλείψετε το καλό μούλιασμα των μαλλιών με νερό. Αυτό όμως έχει ως συνέπεια να χάνει το σαμπουάν την αποτελεσματικότητά του και να μην καθαρίζει καλά τα μαλλιά.

Ένα άλλο, ανάλογο λάθος είναι όταν δεν ξεβγάζετε καλά τα μαλλιά σας, με συνέπεια να μένουν υπολείμματα του σαμπουάν ή/και της υδατικής πάνω τους και πάνω στο δέρμα.

4. Λούζεστε με καυτό νερό.

Το καυτό νερό ανοίγει την εξωτερική στοιβάδα του στελέχους της τρίχας (λέγεται περιτρίχιο και είναι το ορατό τμήμα της), επιτρέποντας τη διαφυγή των πρωτεϊνών κερατίνης, των φυσικών ενυδατικών παραγόντων και των μορίων του χρώματος. Το επακόλουθο είναι να αποδυναμώνονται τα μαλλιά και να ξεθωριάζει το χρώμα τους, ακόμα κι αν δεν τα βάφετε.

Μετά το λούσιμο με καυτό νερό, εξάλλου, τα μαλλιά είναι επιρρεπή στη δημιουργία στατικού ηλεκτρισμού και στο φριζάρισμα. Συνεπώς, φροντίστε να λούζεστε με χλιαρό νερό ή (όποτε το αντέχετε) με κρύο.

5. Τρίβετε με δύναμη το δέρμα του κεφαλιού και τα μαλλιά.

Τα βρεγμένα μαλλιά είναι αδύναμα και επιρρεπή στο σπάσιμο, επομένως πρέπει να λούζεστε με απαλές κινήσεις.

Επιπλέον, καλό είναι να επιμένετε πολύ περισσότερο στη περιοχή  που βρίσκεται κοντά στη βάση του τριχωτού κεφαλής. Το υπόλοιπο τμήμα της τρίχας θα καθαρίσει από το σαπούνι που θα πέφτει πάνω της. Το ίδιο πρέπει να κάνετε και όταν τα ξεβγάζετε: να τρίβετε απαλά τις ρίζες τους και το υπόλοιπο τμήμα τους θα ξεπλένεται κυρίως από το νερό που πέφτει.

Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγετε επίσης τον στατικό ηλεκτρισμό, όταν τελειώσετε το λούσιμο. Να θυμάστε, τέλος, πως το υπερβολικό τρίψιμο στο δέρμα του κρανίου μπορεί να οδηγήσει σε υπερπαραγωγή σμήγματος (δηλαδή λίπους).

6. Βάζετε μαλακτική μέχρι τη ρίζα.

Όπως το σαμπουάν πρέπει να μπαίνει κυρίως στη ρίζα των μαλλιών, έτσι και το conditioner πρέπει να μπαίνει μόνο στις άκρες τους – στις περισσότερες περιπτώσεις τουλάχιστον.

Γιατί; Διότι μετά το λούσιμο, τα τμήματα των μαλλιών που βρίσκονται κοντά στο δέρμα θα ανακτήσουν τη φυσική ενυδάτωσή τους από το σμήγμα που θα παραχθεί από το δέρμα του κρανίου, ενώ οι άκρες θα παραμείνουν ξερές.

Όταν οι άκρες είναι ξερές, καθίστανται ευάλωτες στην τριβή και στη φθορά, επομένως στον στατικό ηλεκτρισμό και στην ψαλίδα.

Πρακτικά όλ’ αυτά σημαίνουν πως είναι απαραίτητο να βάζετε μαλακτική κρέμα μετά το λούσιμο, αλλά μόνο στις άκρες των μαλλιών (ή, αν είναι πολύ μακριά, από τη μέση έως τις άκρες).

Ωστόσο, αν τα μαλλιά σας είναι πολύ σγουρά και λεπτά ή οι τρίχες σας πολύ χοντρές ή τα μαλλιά σας εντελώς ξερά και αφυδατωμένα, τότε πρέπει να βάλετε conditioner έως τη ρίζα. Και αυτό, διότι έχετε ανάγκη την εντατική ενυδάτωση.

7. Λούζεστε πολύ συχνά.

Πολλοί συνηθίζουν να λούζονται καθημερινά, αλλά η συχνότητα του λουσίματος εξαρτάται από τον τύπο των μαλλιών.
Αν τα μαλλιά σας είναι λιπαρά, μπορείτε να λούζεστε καθημερινά ή μέρα παρά μέρα. Αν τα μαλλιά σας είναι φυσιολογικά, δύο έως τρεις φορές λούσιμο την εβδομάδα είναι αρκετές. Αν, όμως, είναι ξηρά, με ψαλίδα ή αφυδατωμένα, μπορεί να πρέπει να λούζεστε μόνο μία φορά την εβδομάδα, για να μην τα αφυδατώσετε περισσότερο.

8. Χρησιμοποιείτε συνεχώς το ίδιο σαμπουάν.

Ιδανικά πρέπει να αλλάζετε μάρκα και είδος σαμπουάν κάθε 2-3 μήνες διότι, όσο καλά κι αν ξεβγάζεστε, μικροσκοπικά υπολείμματα του σαμπουάν συσσωρεύονται βαθμιαία πάνω στις τρίχες και «βαραίνουν» τα μαλλιά σας.

9. Κάνετε πολύ συχνά μάσκα.

Η μάσκα πρέπει να γίνεται πιο συχνά το καλοκαίρι εάν περνάτε πολύ χρόνο σε υπαίθριους χώρους και κολυμπάτε καθημερινά, και λιγότερο συχνά τον χειμώνα. Αν τα μαλλιά σας είναι υγιή, μία μάσκα το μήνα είναι αρκετή τον χειμώνα. Αν όμως είναι φθαρμένα, αποξηραμένα ή/και με ψαλίδα, μπορεί να χρειάζεστε μάσκα μία φορά την εβδομάδα. Ωστόσο οι περισσότεροι άνθρωποι είναι απίθανο να χρειάζονται μάσκα σε κάθε λούσιμο, εκτός πια κι αν ζουν σε τόσο ξηρό περιβάλλον ώστε δεν υπάρχει υγρασία στην ατμόσφαιρα.

10. Τα τρίβετε με την πετσέτα για να στεγνώσουν πιο γρήγορα.

Τα βρεγμένα μαλλιά είναι εύθραυστα και όταν τα τρίβετε με την πετσέτα για να στεγνώσουν, φθείρετε το περιτρίχιο. Αυτό έχει ως συνέπεια να γίνονται ακόμα πιο εύθραυστα, αλλά και με περισσότερο στατικό ηλεκτρισμό.

Επομένως, να αφήνετε τα μαλλιά σας να στεγνώνουν τυλιγμένα με μία απορροφητική πετσέτα.


Πηγή