Η Φιλιππούπολη (Πλόβντιβ) στη νότια Βουλγαρία, ευρωπαϊκή πρωτεύουσα πολιτισμού για το 2019, εγκαινίασε πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων με στόχο να γίνει καλύτερα γνωστή μια από τις αρχαιότερες πόλεις της γηραιάς ηπείρου.

Η δεύτερη πόλη της Βουλγαρίας, οι ρίζες της οποίας χρονολογούνται στον 12ο αιώνα π.Χ., θέλει να αναδείξει την πλούσια κληρονομιά της που είναι θρακική, ρωμαϊκή, μεσαιωνική, οθωμανική αλλά και κομμουνιστική.

Με μια ευχάριστη υπενθύμιση στη σύγχρονη περίοδο της εθνικής της ιστορίας, εγκαινιάστηκε έκθεση που παρουσιάζει κομμάτια από το τείχος του Βερολίνου, ζωγραφισμένα από διεθνείς καλλιτέχνες.

Τριάντα χρόνια μετά την πτώση του τείχους, η παρουσίαση αυτής της νέας συλλογής στη Φιλιππούπολη έχει μεγάλη σημασία γιατί κυρίως καταγγέλλει τους διχασμούς της Ευρώπης, παρατήρησε ο Γάλλος Σιλβέστρ Βερζέ, παραγωγός της έκθεσης και πρώην διαχειριστής του Μουσείου του Λουξεμβούργου στο Παρίσι.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ εκατοντάδες επισκέπτες ανακάλυψαν περίπου 30 κομμάτια του τείχους του Βερολίνου ύψους 1,2 μ. εκτεθειμένα γύρω από τα ερείπια ενός αρχαίου ρωμαϊκού σταδίου. Τσιμεντόλιθοι καλύφθηκαν με σχήματα και φανταχτερά χρώματα ή με πορτρέτα μορφών της ροκ όπως ο Ντέιβιντ Μπόουι, ο ‘Ιγκι Ποπ, ο Λου Ριντ, παραπέμποντας σε street-art.

Street art πάνω σε κομμάτια του τείχους του Βερολίνου

Τρία Trabant -αυτοκίνητο σύμβολο της Ανατολικής Γερμανίας- ζωγραφίστηκαν από τους καλλιτέχνες Τιερί Νουάρ, Κριστόφ-Εμανουέλ Μπουσέ και Kiddy Citny.

Η φιλιππούπολη ι ρίζες της οποίας χρονολογούνται στον 12ο αιώνα π.Χ., θέλει να αναδείξει την πλούσια κληρονομιά της που είναι θρακική, ρωμαϊκή, μεσαιωνική, οθωμανική αλλά και κομμουνιστική

Πόλη 350.000 κατοίκων, η Φιλιππούπολη θα παρουσιάσει κατά τη διάρκεια της χρονιάς δεκάδες άλλες εκθέσεις και θεάματα όπως μια συναυλία τον Ιούνιο όπου θα μετάσχουν εγχώριοι καλλιτέχνες ρομά. Θα προσκαλέσει επίσης καλλιτέχνες από άλλες χώρες των Βαλκανίων για να συμβάλουν στην ανάδειξη των πολιτισμών της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Τρία Trabant -αυτοκίνητο σύμβολο της Ανατολικής Γερμανίας- ζωγραφίστηκαν από τους καλλιτέχνες Τιερί Νουάρ, Κριστόφ-Εμανουέλ Μπουσέ και Kiddy Citny

Με μία λαμπερή τελετή ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2019

Εκατοντάδες κόσμου στα δρομάκια και πολλές σέλφι

Η Φιλιππούπολη μοιράζεται φέτος τον τίτλο της ευρωπαϊκής πολιτιστικής πρωτεύουσας με μια ακόμη αρχαία πόλη της νότιας Ιταλίας, τη Ματέρα, γνωστή για τους τρωγλοδύτες κατοίκους της.
Ενώ η βουλγαρική ακτή της Μαύρης Θάλασσας προσελκύει την πλειοψηφία των τουριστών, η Φιλιππούπολη ελπίζει φέτος να υποδεχτεί διπλάσιο αριθμό ξένων τουριστών.

Στην ανακαινισμένη τα τελευταία χρόνια παλιά πόλη, κατά μήκος των πλακόστρωτων μικρών δρόμων υπάρχουν πολλά παραδοσιακά σπίτια του 18ου και του 19ου αιώνα πλούσια διακοσμημένα από τους εμπόρους που συντελούσαν στην ευημερία της πόλης.
Ανάμεσα στα ρωμαϊκά ερείπια, μωσαϊκά χιλίων τετραγωνικών μέτρων ανακαλύφθηκαν σε δύο βασιλικούς ναούς και εγγράφηκαν από τη Βουλγαρία στον ενδεικτικό κατάλογο της Unesco με την ελπίδα να συμπεριληφθούν στα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς της ανθρωπότητας.



Πηγή