Ένα από τα σημαντικότερα ατού του Γιώργου Λάνθιμου στην βραβευμένη ταινία The Favourite αναμφισβήτητα αποτελεί η Sandy Powell, μια από τις καλύτερες ενδυματολόγους του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Η Sandy Powell, με ήδη τρία Όσκαρ και συνολικά 12 υποψηφιότητες για τη μέχρι τώρα δουλειά της, βρίσκεται πίσω από τα εντυπωσιακά κοστούμια της ταινίας.

Κάθε κοστούμι δημιουργήθηκε από το μηδέν, ενώ η ενδυματολόγος δούλευε παράλληλα και στην ταινία Mary Poppins Returns. Η Powell έστησε ένα μικρό εργαστήριο στο Shepperton Studios και δούλευε ασταμάτητα, ούσα μία στη δεκαετία του 1930 και την άλλη στιγμή στον 18ο αιώνα.

Η Sandy Powell περιγράφει στην Vogue ότι χρειάστηκε να εργαστεί από μηδενική βάση για να δημιουργήσει τα κοστούμια, καθώς δεν υπήρχαν ρούχα από τη βασιλεία της βασίλισσας Άννας. «Ίσως υπήρχαν ένα ή δύο, που δεν ήταν όπως έπρεπε, και δεν ήθελα να τα χρησιμοποιήσω», αναφέρει.

Η ενδυματολόγος με την ομάδα της μελέτησαν την περίοδο, επεξεργάστηκαν τα σχήματα και τις σιλουέτες της μόδας και χρησιμοποιώντας σύγχρονα και οικονομικά υφάσματα δημιούργησαν τα κοστούμια. Ο περιορισμός των χρωμάτων σε μεγάλο βαθμό περιόρισε τις επιλογές και έκανε μια στοχοθετημένη προσέγγιση.

Η Sandy Powell μας καλεί να κοιτάξουμε προσεκτικά τα κοστούμια, «όλα έχουν το ίδιο σχήμα». Μόλις είχε τα σχέδια πρόσθεσε λεπτομέρειες. «Δεν ήταν περίτεχνα, ήταν έξυπνα φτιαγμένα για να φαίνονται σαν να ήταν περίτεχνα», παραδέχεται.

«Τα διακοσμητικά στα κοστούμια ήταν κολλημένα», αναφέρει μεταξύ άλλων.

«Δεν κάναμε μια συμβατική ιστορική ταινία», υπογραμμίζει η Powell, θέλοντας να εξηγήσει πως τα κοστούμια δεν έχουν ιστορική ακρίβεια σχετικά με την ενδυμασία της εποχής και έτσι είχε μια ελευθερία.

Οι στολές το υπηρετριών της κουζίνας, για παράδειγμα, δημιουργήθηκαν από denim. «Αγοράσαμε όλα τα τζιν από τα charity shops κοντά στο Shepperton. Τα κόψαμε και τα ράψαμε σε γυναικείους κορσέδες και αντρικά γιλέκα», θυμάται.

Ακόμη, κανένα κόσμημα δεν έχει πολύτιμη πέτρα πάνω του. Τα στέμματα και οι αλυσίδες ήταν απλά και χειροποίητα, και τα περισσότερα με faux πέρλες.

Για την ιστορία, τα κοστούμια της Sandy Powell για το The Favourite εκτίθενται στο Kensington Palace, έναν από τους βασικούς τόπους κατοικίας της βασίλισσας Άννας, την οποία υποδύεται η Olivia Colman στην ταινία, κερδίζοντας ήδη μια Χρυσή Σφαίρα.


Πηγή