Όταν βάζετε το παιδί στο αμάξι, του φοράτε τη ζώνη του και όταν διασχίζετε το δρόμο, του κρατάτε το χέρι. Είναι όμως εφικτό να το κάνετε αυτό στις κυλιόμενες σκάλες; Αντί να σκεφτόμαστε μόνο τους μεγάλους κινδύνους για ένα παιδί, καλό είναι να υπολογίσουμε και τα πιο μικρά αίτια τραυματισμού.
Τα εκθέματα των μαγαζιών. Πολλές φορές, οι καταστηματάρχες χρησιμοποιούν αντικείμενα για διακοσμητικούς και όχι για πρακτικούς λόγους. Μπορεί δηλαδή ένα τραπέζι να μην είναι κανονικό, αλλά χάρτινο, και το παιδί να μην καταλάβει τη διαφορά και να προσπαθήσει να στηριχτεί πάνω του. Μην το αφήνετε λοιπόν να περιφέρεται και να πειράζει τα αντικείμενα των χώρων. Αποθαρρύνετε την εξερεύνηση μέσα στα μαγαζιά ή τα πολυκαταστήματα.
Κυλιόμενες σκάλες. Πολλοί τραυματισμοί συμβαίνουν είτε επειδή κάποιος πέφτει είτε επειδή τα χέρια, ρούχα και πόδια των παιδιών πιάνονται στις σκάλες. Κρατήστε το χέρι του ώστε να μην σφηνωθεί κάπου ή φύγει από την προσοχή σας. Πείτε στο παιδί σας να σταθεί ακίνητο και να κοιτάζει μπροστά. Τσεκάρετε καλά τα κορδόνια του παιδιού ώστε να μην είναι λυμένα και μην το αφήνετε να σέρνει το μπουφάν ή το κασκόλ του κάτω.
Ασανσέρ. Τα ασανσέρ αποτελούν κίνδυνο για το παιδί γιατί τα μικρά του άκρα μπορεί να πιαστούν και να μην εντοπιστούν από τους αισθητήρες. Μην στέκεστε πάνω στην πόρτα όταν περιμένετε να έρθει και μην βγαίνετε αν δεν σιγουρευτείτε ότι η πόρτα είναι στο ίδιο ύψος με τον όροφο. Και φυσικά μην σταματάτε την πόρτα με το χέρι ή το καρότσι. Υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού, οπότε είναι προτιμότερο να περιμένετε το επόμενο.
Το παιδί τριγυρνάει. Αν θέλει να εξερευνά τα πάντα και να φεύγει από δίπλα σας, απασχολήστε το με παιχνίδι ή βιβλίο που θα έχετε μαζί και να έχετε πάντα ένα σχέδιο δράσης σε περίπτωση που το χάσετε. Πρέπει να ξέρει το όνομα σας (και το κινητό αν είναι μεγάλο), να περιμένει σε ένα συγκεκριμένο σημείο και να του φοράτε έντονο χρώμα.
Πηγή