Μια απίθανη ιστορία με εκπροσώπους βασιλικών οίκων να σφάζονται για έναν πραγματικά ανύπαρκτο θρόνο ήρθε στο φως με το θάνατο του Ανρί ντ’Ορλεάν. Του ανθρώπου που αν υπήρχε βασιλεία στη Γαλλία, θα ήταν «ο βασιλιάς».
Γιατί μπορεί η Γαλλία να έχει κλείσει το κεφάλαιο της μοναρχίας, πρώτα το 1793 όταν έστειλε τον Λουδοβίκο 16ο στην γκιλοτίνα κατά την διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης και στην συνέχεια όταν εξόρισε τον Ναπολέοντα το 1870, αλλά από ότι φαίνεται στο μυαλό κάποιων το κεφάλαιο αυτό δεν έχει κλείσει. Εξού και ο Ανρί ντ’ Ορλεάν συστηνόταν ως διάδοχος του γαλλικού θρόνου και εξού τώρα τρεις νέοι άνδρες σκοτώνονται για το ποιος θα γίνει… διάδοχος του ανύπαρκτου θρόνου της Γαλλίας!
Ο Ανρί ντ’Ορλεάν, γνωστός επίσης ως Κόμης του Παρισιού, είχε καταγωγή από τον Λούις Φιλίπ I, τον τελευταίο βασιλιά που βασίλεψε στη Γαλλία, από το 1830 έως το 1848. Ήταν επίσης απόγονος του δούκα της Ορλεάνης αδερφού του Λουδοβίκου 16ου και αν οι Γάλλοι βασιλείς εξακολουθούσαν να διοικούν την Γαλλία, ο Ανρί ντ’Ορλεάν θα ήταν ο βασιλιάς Ερρίκος ο έβδομος.
Τώρα, όμως τρεις άνδρες διεκδικούν τον τίτλο μετά τον θάνατο του διαδόχου της Γαλλικής μοναρχίας, την περασμένη Δευτέρα, ακριβώς 226 χρόνια αφότου πέθανε στην γκιλοτίνα ο μακρινός ξάδερφός του Λούις 16ος.
Ο Ανρί επιθυμούσε διακαώς να γίνει βασιλιάς της Γαλλίας αλλά το κίνημα για την αποκατάσταση της μοναρχίας στη Γαλλία μειώθηκε προοδευτικά με τα χρόνια που οδήγησαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν θεωρήθηκε ως μια αξιόπιστη απειλή για τον ρεπουμπλικανισμό.
Ας δούμε όμως ποιοι είναι οι τρεις άνδρες που θα ήθελαν να γίνουν βασιλείς.
Ο πρίγκιπας Ζαν ντ’Ορλεάν
Ο γιος του Ανρί, Ζαν ντ’ Ορλεάν, κληρονομεί πλέον τον τίτλο του πατέρα του. Ήταν εκείνος που ανακοίνωσε τον θάνατό του στο Facebook.
Γεννημένος τον Μάιο του 1965, ο Ζαν, δούκας του Βαντόμ, είναι ο νέος επικεφαλής του Οίκου της Ορλεάνης, ο οποίος αποτελεί τμήμα του Οίκου των Βουρβόνων, των οποίων οι βασιλιάδες κυριάρχησαν πρώτοι στην Γαλλία τον 16ο αιώνα.
Παντρεύτηκε την Αυστριακή αριστοκράτισσα Φιλομένα ντε Τόρνος υ Στάινχαρτ στο Παρίσι το 2009 και έχουν αποκτήσει 5 παιδιά.
Οι Γάλλοι φανατικοί της βασιλείας, αναγνωρίζουν τον 53χρονο ως τον νόμιμο αιτούντα για την διαδοχή του θρόνου.
Ο Λουδοβίκος Αλφόνσο, δούκας του Ανζού
Ο Ανρί ντ’Ορλεάν πάλεψε για τον τίτλο με τους Βουρβόνους, που εδρεύουν στην Ισπανία και έχουν ως επικεφαλής τον 44χρονο Λουδοβίκο Αλφόνσο, δούκα του Ανζού.
Για τους οπαδούς του, ο Λουδοβίκος είναι γνωστός ως Λουδοβίκος ο Κ’ (εάν ποτέ λάμβανε το στέμμα) και είναι ο πιο κοντινός απόγονος του Λουδοβίκου του 14ου.
Αν και η γαλλική μοναρχία έφτασε στο τέλος στα χέρια του Ροβεσπιέρου και αργότερα του Ναπολέοντα, οι Νομιμοποιητές, μια υπερ-βασιλική φατρία στη Γαλλία, εξακολουθεί να δεσμεύεται να αποκαταστήσει τους Βουρβόνους στον θρόνο.
Ο Λουδοβίκος Αλφόνσο κληρονόμησε την αξίωση μέσω του εγγονού του Λουδοβίκου 14ου, Φίλιππο τον 5ο της Ισπανίας.
Γεννημένος στην Μαδρίτη, ο τραπεζίτης είναι ο δισέγγονος του Ισπανού δικτάτορα Φρανσίσκο Φράνκο, μέσω της μητέρας του, Μαρίας ντελ Κάρμεν Μαρτίνεθ-Μπορντιού υ Φράνκο και επίσης άμεσου απογόνου της βασίλισσας Βικτόριας.
Ζαν-Κριστόφ Ναπολέων
Επίσης γνωστός ως πρίγκιπας Ναπολέων, ο 33χρονος Ζαν Κριστόφ είναι ο μακρινός ανιψιός του Ναπολέοντα και διάδοχος του οίκου του Βοναπάρτη.
Ο Ζαν Κριστόφ είναι αναλυτής τραπεζικών επενδύσεων, απόφοιτος του Χάρβαρντ, και σύμφωνα με όσους επιθυμούν την μοναρχία, είναι ο επικεφαλής του πρώην Αυτοκρατορικού Οίκου της Γαλλίας.
Μέσω της μητέρας του, είναι απόγονος του βασιλιά Λουδοβίκου 15ου της Γαλλίας και μέσω της γιαγιάς του, πριγκίπισσας Κλημεντίνης του Βελγίου, είναι απόγονος του Λουδοβίκου Φίλιππου του πρώτου.
Ποιά ήταν όμως η ζωή του Ανρί ντ΄Ορλεάν
Το δεύτερο από τα έντεκα παιδιά, ο Ανρί ντ’ Ορλεάν έγινε, σε ηλικία 66 ετών, ο επικεφαλής του οίκου της Ορλεάνης το 1999.
Γεννημένος στις 14 Ιουνίου 1933, στο Ανζού, ο Ανρί πέρασε την παιδική του ηλικία στο Μαρόκο, την Ισπανία και την Πορτογαλία.
Παρά τον νόμο που όριζε εξορία στους βασιλικούς οίκους, ο νεαρός πρίγκιπας εξουσιοδοτήθηκε από τον τότε πρόεδρο Βίνσεντ Αουριόλ, να επιστρέψει στην Γαλλία και να συνεχίσει τις σπουδές του εκεί.
Μετά τις σπουδές του στο Ινστιτούτο Πολεμικών Επιστημών στο Παρίσι, έγινε αξιωματικός στον πόλεμο της Αλγερίας. Έφυγε από τον στρατό το 1967 και μπήκε στο τραπεζικό εμπόριο στη Γαλλία και την Ελβετία. Το 1957 έλαβε τον τίτλο του κόμη του Κλερμόν και παντρεύτηκε την Μαρία Θηρεσία της Βυρτεμβέργης, με την οποία απέκτησε 5 παιδιά, προτού χωρίσουν το 1977 και λάβει το διαζύγιο το 1984. Τον ίδιο χρόνο, και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο, παντρεύτηκε την Μικαέλα Κουζινό Κινόνες ντε Λεόν.
Ο πολιτικός του γάμος με μια διαζευγμένη γυναίκα εξόργισε τον πατέρα του, καθώς αντίβαινε τους δυναστικούς νόμους. Ως αποτέλεσμα, ο πατέρας του τον αποκλήρωσε.
Το 1991, οι εντάσεις χαλάρωσαν και έγινε ξανά κόμης του Κλερμόν και το 1996 έγινε κληρονόμος στην διαδοχή του ανύπαρκτου θρόνου.
Φωτογραφίες: AP, Splash New, Getty Images
Πηγή