Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: περίπου 20΄, Μαγείρεμα: 1 ώρα + 10΄
Υλικά για 4 άτομα:
800 γρ. μοσχάρι, κατά προτίμηση από ελιά, κομμένο σε κύβους περίπου 3 εκ.
1 μεγάλο μπρόκολο ή 2 μικρότερα (περίπου 1.200 γρ.), χωρισμένα σε μικρά μπουκετάκια
1 μέτριο κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
1 σκελίδα σκόρδου, καθαρισμένη, ψιλοκομμένη
1/2 κουτ. γλυκού μαραθόσπορος, καλά κοπανισμένος (είναι ο αποξηραμένος σπόρος του μάραθου και τον βρίσκουμε σε όλα τα μπαχαράδικα) η φλούδα από 1 μικρό, ακέρωτο πορτοκάλι
1 κουτ. σούπας σουμάκ (ανατολίτικο μπαχαρικό με βαθυκόκκινο χρώμα και λεμονίζουσα γεύση – το βρίσκουμε στα μπαχαράδικα, αλλά και στα ράφια μπαχαρικών του ΑΒ) ή 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού +1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα
χυμός από 1 μεγάλο λεμόνι (ή όσο λεμόνι μάς αρέσει)
1 κουτ. σούπας μουστάρδα πικάντικη
1 γεμάτο κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
100 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία:
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για 2 – 3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2 – 3 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
Ρίχνουμε το μαραθόσπορο, τη φλούδα πορτοκαλιού και νερό τόσο ώστε να τα καλύπτει.
Οταν αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή (στο 3 – 4 αν η κουζίνα έχει κλίμακα μέχρι το 9), σκεπάζουμε και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
Ρίχνουμε το μπρόκολο και το σουμάκ, ανακατεύουμε απαλά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει και το μπρόκολο.
Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το υπόλοιπο λάδι με το χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα, τη ρίγανη, αλατοπίπερο και προσθέτουμε το μείγμα στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε απαλά και αποσύρουμε. Πετάμε τη φλούδα πορτοκαλιού και σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με ένα αφράτο πιλάφι.
Πηγή