Προετοιμασία + Αναμονή: 2 ώρες, Τηγάνισμα: περίπου 20΄
Υλικά για 6-8 άτομα:
Για τους φαβοκεφτέδες:
500 γρ. φάβα
1 ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
1 φύλλο δάφνης
1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι, τριμμένο
1 κουτ. σούπας φύλλα βασιλικού ή δυόσμου, ψιλοκομμένα
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + επιπλέον για το τηγάνισμα
αλάτι, πιπέρι
Για το πανάρισμα:
2 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
200 γρ. φρυγανιά, τριμμένη
Για το ντιπ ταραμά:
100 γρ. ταραμάς λευκός
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
ψίχα από 4 φέτες ψωμί, μουλιασμένη σε νερό και καλά στυμμένη
800 ml ελαιόλαδο (ή μισό-μισό με ηλιέλαιο, προτιμότερο βιολογικό, αν μας φαίνεται βαρύ το ελαιόλαδο)
χυμός από 1 μεγάλο λεμόνι
Διαδικασία:
Φάβα: Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, με τη δάφνη και το θυμάρι, για περίπου 1 – 2 λεπτά, μέχρι να ξανθύνει το κρεμμύδι. Αφαιρούμε και πετάμε τη δάφνη. Προσθέτουμε 2 λίτρα νερό , τη φάβα και αλατοπίπερο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να πιει τα υγρά και να γίνει μια πηχτή κρέμα. Eνδιάμεσα ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα, για να λιώσει καλύτερα και να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας.
Στο τέλος, προσθέτουμε το δυόσμο ή το βασιλικό. Απλώνουμε μια λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου και αδειάζουμε τη φάβα, τη στρώνουμε ομοιόμορφα, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη για να μην κάνει «πέτσα» και την αφήνουμε στην άκρη για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να κρυώσει.
Κεφτέδες: Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά και σε ένα άλλο τη φρυγανιά. Πλάθουμε τη φάβα σε μπαλάκια, τα περνάμε πρώτα από το αυγό και μετά από τη φρυγανιά. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε ελαιόλαδο περίπου 2 εκ. από τον πάτο του σκεύους και τηγανίζουμε τους φαβοκεφτέδες σε δόσεις, για 2 – 3 λεπτά, από κάθε πλευρά, μέχρι να χρυσίσουν.
Ντιπ ταραμά: Σε μπλέντερ βάζουμε τον ταραμά, το κρεμμύδι και το ψωμί και τα χτυπάμε για 1 – 2 λεπτά, μέχρι να πολτοποιηθούν. Συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 3 – 4 λεπτά, ρίχνοντας σταδιακά το λάδι και το λεμόνι, μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή κρέμα.Συνοδεύουμε τους φαβοκεφτέδες με το ντιπ ταραμά και αραβικές πίτες.
Πηγή