Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες προέρχονται από σάκχαρα ή σιρόπια, τα οποία χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ή την επεξεργασία τροφίμων ή ποτών. Στα επεξεργασμένα σάκχαρα ανήκουν η ζάχαρη (λευκή ή καστανή), η δεξτρόζη, η λακτόζη, η μαλτόζη, το μέλι, κ.ά., αλλά δεν συμπεριλαμβάνονται τα σάκχαρα των φρούτων.
Από την άλλη, τα στερεά λίπη προέρχονται κατά κύριο λόγο από τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, είτε από φυτικά έλαια, τα οποία κάτω από ειδική επεξεργασία που ονομάζεται υδρογόνωση, μετατρέπονται σε στερεά. Για να μάθετε περισσότερα για τα λιπαρά, ενημερωθείτε από τη νέα καμπάνια του medNutrition «Λιπαρά… Δεν είναι αυτό που νομίζεις!».
Ορισμένα στερεά λίπη που χρησιμοποιούνται είναι:
-
- οι κρέμες μαγειρικής, τύπου κρέμα γάλακτος
-
- τα υδρογονωμένα ή μερικώς υδρογονωμένα έλαια
-
- το έλαιο καρύδας
-
- το φοινικέλαιο
Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες και τα στερεά λίπη βρίσκονται σε τρόφιμα, όπως:
-
- αναψυκτικά, ροφήματα τύπου Cola, κ.ά.
-
- ενεργειακά ή αθλητικά ποτά
-
- επεξεργασμένους χυμούς φρούτων
-
- αρτοσκευάσματα όπως κέικ, μπισκότα, ντόνατς, κρουασάν κ.ά.
-
- πίτσα, τηγανητές πατάτες και burger από fast-food κ.ά.
-
- γλυκά, πάστες, καραμέλες, γλειφιτζούρια
-
- παγωτό, γρανίτα
-
- πατατάκια, γαριδάκια
Τα αλκοολούχα ποτά περιέχουν, επίσης κενές θερμίδες, που οφείλονται είτε στην προσθήκη σακχάρων ή σιροπιού, είτε στην αιθανόλη.
Πηγή