Τα αποτελέσματα, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Sleep, έδειξαν πως υπάρχει σαφής σύνδεση ανάμεσα στους εφιάλτες και την κατάθλιψη αν και δεν αποδεικνύεται πως η κατάθλιψη προκαλεί τους εφιάλτες ή το αντίστροφο.
Ο επικεφαλής της έρευνας, Nils Sandman και οι συνεργάτες του βρήκαν πως περίπου 45% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι είχαν περιστασιακούς εφιάλτες τις τελευταίες 30 ημέρες, ενώ μόλις πάνω από το 50% είπαν ότι δεν είχαν καθόλου εφιάλτες. Σχεδόν το 4% είπε ότι είχε συχνούς εφιάλτες τις τελευταίες 30 ημέρες.
Συχνούς εφιάλτες ανέφερε περίπου το 28% των ανθρώπων με σοβαρή κατάθλιψη και περίπου το 17% των ατόμων με συχνές αϋπνίες, αναφέρουν οι ερευνητές.
Μετά από περαιτέρω ανάλυση, οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αϋπνία, η εξάντληση και ορισμένα συμπτώματα κατάθλιψης ήταν οι ισχυρότεροι ανεξάρτητοι παράγοντες κινδύνου για τις διαταραχές του ύπνου με εφιάλτες.
Όπως τονίζει ο Dr. Sandman «πιθανώς οι εφιάλτες λειτουργούν και ως πρώιμοι δείκτες της εμφάνισης της κατάθλιψης και μέχρι τώρα είχαν μείνει ανεκμετάλλευτοι ως προς τη διαγνωστική τους αξία στην κατάθλιψη».
Πηγή