Θέλετε να μπορείτε με μια ματιά να δείτε τον καιρό, να αποκτάτε άμεσα πρόσβαση στο περιεχόμενο αγαπημένων εφαρμογών χωρίς να πρέπει να τις ανοίγετε ή να βλέπετε τα emails και τα ραντεβού της ημέρας;

Μπορείτε και παραμπορείτε, προσθέτοντας απλώς μερικά widgets στην αρχική οθόνη του κινητού σας.

Τα widgets δεν είναι προφανώς καινούρια ιστορία, είναι εντυπωσιακό ωστόσο πόσο λίγοι τα χρησιμοποιούν στον mobile κόσμο. Και πόσο ακόμα λιγότεροι τα χρησιμοποιούν σωστά.

Οι περισσότερες εφαρμογές προσφέρουν σήμερα ένα ή και περισσότερα widgets διαφόρων μεγεθών που παρέχουν πληροφορίες για τα πάντα, από τίτλους ειδήσεων, οδηγίες πλοήγησης και tips παραγωγικότητας μέχρι μηνύματα επικοινωνίας και δεδομένα γυμναστικής.

Τα Android widgets είναι ουσιαστικά μίνι εφαρμογές ειδικά φτιαγμένες για το home screen. Πολλοί όμως τα μπερδεύουν με τα εικονίδια των συντομεύσεων που σε πάνε κατευθείαν σε μια εφαρμογή. Τα widgets μεταδίδουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο και καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο από ένα απλό εικονίδιο.

Τα widgets πρόγνωσης του καιρού, για παράδειγμα, τα πιο διαδομένα δηλαδή (μαζί με τα ρολόγια), σου δείχνουν τι καιρός επικρατεί εκεί έξω καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου. Πολλά επιτρέπουν μάλιστα τη διάδραση και μπορεί να ρυθμιστεί ακόμα και ο χώρος που καταλαμβάνουν στην αρχική οθόνη.

Και είναι φυσικά ο Νο 1 λόγος που τα κινητά τηλέφωνα είναι στις μέρες μας τόσο βολικά και εξυπηρετικά. Αναπόσπαστο τμήμα της παραμετροποίησης του home screen, είναι όλα όσα χρειάζεσαι στην καθημερινότητα με μια ματιά. Τα μεταφέρεις μεταξύ των πάνελ της αρχικής οθόνης και σου λύνουν κυριολεκτικά τα χέρια.

Κάποια widgets είναι προεγκατεστημένα από την Google (Android) ή τον κατασκευαστή του smartphone, κάποια έρχονται πακέτο με τις εφαρμογές που χρησιμοποιείς και κάποια τέλος τα κατεβάζεις εσύ. Η εγκατάστασή τους είναι πανεύκολη, η επιλογή του κατάλληλου θα αποδειχθεί ωστόσο δυσκολότερη, καθώς υπάρχουν χιλιάδες πια για να βρεις το κατάλληλο για σένα.

Στα περισσότερα κινητά που τρέχουν Android αν κρατήσεις πατημένο το δάχτυλό σου σε κάποιο κενό από εικονίδια τμήμα της οθόνης, τότε θα εμφανιστεί στο κάτω μέρος της οθόνης η επιλογή των widgets (πλάι στα θέματα και τις ταπετσαρίες) και πατώντας μπορείς να δεις τι υπάρχει ήδη στη συσκευή σου.

Και συνήθως θα βρεις τα widgets των εφαρμογών που τρέχεις ήδη (κοινωνικά δίκτυα, ηλεκτρονικά ταχυδρομεία κ.λπ.) και όσα έχουν επιλέξει Android και κατασκευαστής. Και μετά όλος ο κόσμος των widgets είναι πρακτικά στα χέρια σου να τον κατεβάσεις.

Ακούς, ας πούμε, μουσική στο κινητό σου; Κάτι υπέροχο, αλίμονο, μόνο που γίνεται κομματάκι δύσκολο να πατήσεις παύση όντας εν κινήσει! Προσθέτεις απλώς το widget του player που χρησιμοποιείς στην αρχική οθόνη ώστε να μη χρειάζεται να επιστρέφεις στην εφαρμογή κάθε φορά που θες να αλλάξεις κομμάτι ή να κόψεις τη φωνή.

Τι άλλο μπορείς να κατεβάσεις; Ένα εύχρηστο widget για το ημερολόγιο, ώστε να κρατάς το καθημερινό σου πρόγραμμα, ένα για να βλέπεις σε πραγματικό χρόνο τη χρήση των δεδομένων σου, ένα για να παρακολουθείς όλα τα μηνύματα που έρχονται από τα κοινωνικά μέσα που χρησιμοποιείς (όπως το βολικότατο All Messages Widget) κ.λπ.

Τέλος δεν υπάρχει εδώ…


Πηγή