Κι όμως, οι πόλεις μπορούν να ενισχύσουν τη χαρά μας με τον τρόπο που το κάνει η εξοχή και τα χωριά. Πιστεύεται ότι οι φυσικά ανοιχτοί χώροι δημιουργούν μία καλύτερη διάθεση, σε αντίθεση με τις χτισμένες αστικές περιοχές. Αλλά στην πρώτη έρευνα αυτού του είδους, οι επιστήμονες ανακάλυψαν περιοχές με πολλά παλιά κτίρια αλλά όχι αρκετό πράσινο ώστε να είναι ωφέλιμο για την ευζωία μας. Και η επίδραση παραμένει η ίδια ανεξαρτήτως καιρού, του πόσο πλούσια είναι η περιοχή και ποιες δραστηριότητες λαμβάνουν χώρα εκεί. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα ευρήματα θα έπρεπε να πληροφορούν τις κυβερνήσεις στο πώς να κάνουν τις περιοχές πιο ευχάριστες αισθητικά.
Εντέλει, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γουόργουικ είπαν ότι οι άνθρωποι είναι πιο χαρούμενοι σε όμορφα σκηνικά, είτε είναι στη φύση είτε σε περιοχές με κτίρια. Η ομάδα, με επικεφαλής την ερευνήτρια Τσανούκι Ιλούσκα Σερεσάιν, είπε: ‘βρίσκουμε ότι οι άνθρωποι είναι όντως πιο ευτυχισμένοι σε πιο γραφικά περιβάλλοντα, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών’.
‘Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι αποδεικνύεται ότι οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να μένουν στην εξοχή ή στα χωριά τους για να νιώσουν έτσι. Οι αστικές περιοχές με γραφικά κτίρια και γέφυρες συνδέονται θετικά με τη χαρά που νιώθουμε’. Οι ερευνητές ανέλυσαν σχεδόν 1 εκατομμύριο φωτογραφίες της Μ. Βρετανίας και μελέτησαν την αξιολόγησή τους από θεατές. Οι άνθρωποι ερωτήθηκαν για το πόσες φορές την ημέρα νιώθουν χαρούμενοι με το μέρος στο οποίο ζουν, με ποιους είναι και τι κάνουν.
Οι παράγοντες που λήφθηκαν υπόψη ήταν οι καθημερινές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα και η κηπουρική. Η βροχή μπορεί να μειώσει τη χαρά, σε αντίθεση με την ηλιοφάνεια και τις αυξημένες θερμοκρασίες. Ωστόσο, οι επιστήμονες είπαν: ‘οι άνθρωποι αναφέρουν ότι νιώθουν μεγαλύτερη χαρά σε γραφικά τοπία και δεν επηρεάζονται τόσο από τον καιρό. Εκτός της όμορφης φύσης, εξίσου θετική επίδραση είχαν οι εκκλησίες, τα αγροκτήματα και οι πύργοι’.
‘Αυτή η έρευνα θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για το πώς σχεδιάζονται οι πόλεις ώστε να επηρεάζεται θετικά η ζωή των ανθρώπων’. Τα τωρινά ευρήματα πηγαίνουν κόντρα σε παλαιότερες μελέτες που υποστήριζαν ότι οι άνθρωποι που ζουν στην εξοχή είναι πολύ πιο χαρούμενοι από εκείνους που μένουν στην πόλη.
Πηγή