Εγκαινιάστηκε την Κυριακή το Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας που φιλοξενεί το μνημειώδες αέτωμα από το ναό της Αρτέμιδος με την παράσταση της Γοργούς.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας λειτουργεί από το 1967 και φιλοξενεί στους εκθεσιακούς χώρους του αρχαιότητες από την αρχαία πόλη της Κέρκυρας και το υπόλοιπο νησί.

Μέσα από 1.600 εκθέματα το Μουσείο αφηγείται στους επισκέπτες του την ιστορία του νησιού και των κατοίκων του, ξεκινώντας από τους προϊστορικούς χρόνους και φτάνοντας μέχρι την ύστερη αρχαιότητα.

Το πλέον γνωστό έκθεμα του Μουσείου, το μνημειώδες αέτωμα από το ναό της Αρτέμιδος με την παράσταση της Γοργούς, έργο εξαιρετικής τέχνης της αρχαϊκής περιόδου, αποτελεί το παλαιότερο σωζόμενο λίθινο αέτωμα της αρχαιοελληνικής αρχιτεκτονικής.

Στο κέντρο της γλυπτικής σύνθεσης παριστάνονται η Μέδουσα Γοργώ με τα παιδιά της, Πήγασο και Χρυσάορα, ένα ζεύγος λεοντοπανθήρων, ενώ στα άκρα αποδίδονται σκηνές μάχης. Κατά την επικρατέστερη άποψη η Γοργώ ταυτίζεται με την Αρτέμιδα με την ιδιότητα της «Πότνιας θηρών», ενώ οι δευτερεύουσες σκηνές απεικονίζουν επεισόδια από την Τιτανομαχία. Πρόκειται για το το πρωιμότερο λίθινο αέτωμα με ανάγλυφη διακόσμηση στην ελληνική τέχνη.

Τα εγκαίνια της επανέκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Κέρκυρας πραγματοποίησε την Κυριακή 24 Μαρτίου ο Υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψής του στο νησί για τον εορτασμό της εθνικής επετείου.

Στην ομιλία του στην τελετή εγκαινίων ο κ. Στρατής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο κορυφαίο έκθεμα του μουσείου, το μνημειώδες αέτωμα από το ιερό της Αρτέμιδος Γοργούς, που αποτελεί το παλαιότερο σωζόμενο λίθινο αέτωμα της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής.
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού τόνισε ότι η επανέκθεση της συλλογής του Μουσείου ακολούθησε τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές, ενώ παράλληλα αξιοποιήθηκε η σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία για τον εμπλουτισμό της εμπειρίας της επίσκεψης, ζωντανεύοντας με επιτυχημένο τρόπο το αρχαιολογικό υλικό.

Η ανακαίνιση του Αρχαιολογικού Μουσείου εντάσσεται στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης μέριμνας του Υπουργείου Πολιτισμού για την προστασία και την ανάδειξη συνολικά του πολιτιστικού αποθέματος της Κέρκυρας, επισήμανε ο Υφυπουργός. Ωστόσο, ένας τόπος με τον πολιτισμικό πλούτο και ταυτοχρόνως την τουριστική ανάπτυξη της Κέρκυρας, αποτελεί πρόκληση για όλους, απαιτώντας την ενεργοποίηση πολλών δυνάμεων, έτσι ώστε η πολιτιστική κληρονομιά να συνδεθεί οργανικά με τη σύγχρονη ζωή και τις ανάγκες της. Στο πλαίσιο αυτό είναι σημαντική η ανάπτυξη συνεργειών με τους τοπικούς φορείς.

Ο Υφυπουργός, αναφερόμενος στις συναντήσεις του με τους τοπικούς φορείς, έκανε λόγο για γόνιμο έδαφος συνεργασίας για τη συνολική επικαιροποίηση της παραχώρησης της ανατολικής πτέρυγας των Παλαιών Ανακτόρων και των υπόλοιπων χώρων της Δημοτικής Πινακοθήκης, αμιγώς για πολιτιστικές εκδηλώσεις, για τις θετικές προοπτικές που έχει να προσφέρει μια στενή συνεργασία της Πινακοθήκης με το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, αλλά και για την εκπόνηση ενός σχεδίου συνολικής ανάδειξης του Νέου Φρουρίου, ώστε να ενταχθεί στα επισκέψιμα μνημεία της πόλης.

Μέσα από 1.600 εκθέματα το Μουσείο αφηγείται στους επισκέπτες του την ιστορία του νησιού και των κατοίκων του

Συνεχίζοντας, ο κ. Στρατής τόνισε ότι αποτελεί προτεραιότητα η διαφύλαξη του χαρακτήρα της Παλαιάς Πόλης της Κέρκυρας ως Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO με την ολοκλήρωση αλλά και την υλοποίηση στην πράξη των σημαντικών θεσμικών υποδομών, δηλαδή του κανονισμού αστικής λειτουργίας και της πολεοδομικής μελέτης. Οι υποχρεώσεις αυτές, που απορρέουν από την ένταξη της Παλαιάς Πόλης στον κατάλογο της UNESCO, όχι μόνο δεν αποτελούν εμπόδιο στην οικονομική ανάπτυξη αλλά, αντίθετα, προσφέρουν ισχυρή προστιθέμενη αξία, διαφυλάσσοντας το brand name της Κέρκυρας, τη μοναδική ταυτότητα της πόλης παγκοσμίως.

Κλείνοντας, ο Υφυπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε στην επιτάχυνση το επόμενο διάστημα του συντονισμού ενεργειών, στο πλαίσιο του Φορέα Διαχείρισης της Παλαιάς Πόλης ή με όποιο άλλο τρόπο κριθεί ωφέλιμος, για τη σύνταξη ενός συνολικού σχεδίου δράσης όλων των εμπλεκομένων, με ιεραρχήσεις και προτεραιότητες.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας λειτουργεί από το 1967 και φιλοξενεί στους εκθεσιακούς χώρους του αρχαιότητες από την αρχαία πόλη της Κέρκυρας και το υπόλοιπο νησί


Πηγή