Επείγουσα έκκληση για αίμα απευθύνουν οι ασθενείς με μεσογειακή αναιμία, οι οποίοι μεταγγίζονται στα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης.

Από τον περασμένο Δεκέμβριο, οπότε και τέθηκαν σε καραντίνα πολλές αιμοδοσίες στη Βόρεια Ελλάδα εξαιτίας εμφάνισης κρουσμάτων ελονοσίας, οι εθελοντές αιμοδότες περιορίστηκαν. Με αποτέλεσμα τα ψυγεία των Κέντρων Αιμοδοσίας των δύο νοσοκομείων σήμερα να έχουν αδειάσει.

Οι θαλασσαιμικοί κάνουν έκκληση για αίμα σε όποιον μπορεί να προσφέρει:

“Κάνουμε έκκληση, όποιος μπορεί να αιμοδοτήσει να προσέλθει στην αιμοδοσία των δύο νοσοκομείων για να γεμίσουν πάλι τα ψυγεία και να εξυπηρετηθούν, όχι μόνο οι θαλασσαιμικοί, αλλά για να καλυφθούν και οι άλλες ανάγκες των νοσοκομείων”, αναφέρει μιλώντας στο iatropedia.gr, o πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας κ. Βασίλης Δήμος.

Οι πάνω από 300 ασθενείς με μεσογειακή αναιμία που λαμβάνουν αίμα στα δύο μεγάλα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας, εδώ και μέρες αναβάλλουν τις μεταγγίσεις τους ή υπομεταγγίζονται, δηλαδή παίρνουν λιγότερες ποσότητες αίματος από αυτές που έχουν ανάγκη. Η υγεία τους βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο, λέει ο πρόεδρος των θαλασσαιμικών και προσθέτει ότι είναι πρωτόγνωρο το φαινόμενο αυτήν την εποχή να μην υπάρχει επάρκεια αίματος:

“Οι ελλείψεις αίματος για τέτοια εποχή είναι πρωτόγνωρη. Δεν έχουμε ξανασυναντήσει πριν από το Πάσχα τόσο μεγάλες ελλείψεις. Γενικότερα, όμως, τα τελευταία χρόνια η κατάσταση είναι δύσκολη τους χειμερινούς μήνες. ‘Ισως και εξαιτίας της γρίπης και των ιώσεων, που έχουν γίνει μεγάλη μάστιγα και ο κόσμος δεν μπορεί να αιμοδοτήσει. Φέτος είχαμε πρόβλημα στις μεταγγίσεις από τις αρχές του έτους, ενώ όλοι ξέρουν ότι το πρόβλημα των ελλείψεων αίματος κορυφώνεται πάντα το καλοκαίρι”, λέει ο κ. Βασίλης Δήμος.

Τρεις χιλιάδες αιμοδότες “σε καραντίνα”

Η φετινή πρόσθετη επιβάρυνση στις μεταγγίσεις προέκυψε και εξαιτίας της εμφάνισης κρουσμάτων ελονοσίας στη Βόρειο Ελλάδα και συγκεκριμένα στους Δήμους Διαβατών, Σίνδου, Ευόσμου, Κορδελιού και άλλων περιοχών της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Το (τότε ΚΕΕΛΠΝΟ) σήμερα ΕΟΔΥ αναγκάστηκε να λάβει προληπτικά μέτρα για την αποφυγή μετάδοσης της νόσου της ελονοσίας, η οποία διαδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού. Ετσι, στις 24 Δεκεμβρίου 2018, αποφασίστηκε ο αποκλεισμός από την αιμοδοσία ατόμων που ζουν και εργάζονται στις επηρεαζόμενες περιοχές.

Μόνο από την περιοχή του Ευόσμου, η οποία έχει υψηλό δείκτη αιμοδοσίας εξαιρέθηκαν περίπου 3.000 αιμοδότες, λέει η αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αιμοδοσίας κα. Ιωάννα Μυρίλλα:

“Στους 100.000 άνθρωπους που μένουν στην περιοχή, είναι 3.000 οι αιμοδότες από την περιοχή του Ευόσμου, γι’αυτό εντοπίζονται οι ελλείψεις στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Πέρυσι ήταν σε καραντίνα για ελονοσία η Θεσσαλία, η Καρδίτσα, η Σπάρτη κ.α. Συμβαίνει συχνά”.

Ο μέχρι σήμερα έλεγχος του αίματος, δεν καλύπτει την ανίχνευση του πλασμώδιου της ελονοσίας. Ετσι, για τον περιορισμό των κινδύνων της μετάδοσης κατά την μετάγγιση και για να μην αποκλείονται εθελοντές αιμοδότες από την αιμοδοσία, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) έχει αποφασίσει την προμήθεια ειδικών αντιδραστηρίων για τον έλεγχο του αίματος. Απόφαση, που όμως, έχει καθυστερήσει.

Προβλήματα στις μεταγγίσεις και στην Αθήνα – Έκκληση για λύση

Προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι θαλασσαιμικοί της Αθήνας και συγκεκριμένα όσοι κάνουν μετάγγιση στο Λαϊκό νοσοκομείο. Οι 6 από τους περίπου 100 ασθενείς της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας δεν έχουν κάνει μετάγγιση αίματος εδώ και τρεις εβδομάδες.

Το πρόβλημα στο Λαϊκό, όπως υποστηρίζει η κα. Ιωάννα Μυρίλλα, εντοπίζεται σε ασυνεννοησία των τμημάτων του νοσοκομείου: “Υπάρχει ασυνεννοησία των μονάδων του νοσοκομείου, δηλαδή μεταξύ της Αιμοδοσίας και της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας. Ισως να φταίει και το γεγονός ότι βάζουν σε προτεραιότητα τα χειρουργεία και δίνουν εκεί όλο το αίμα, χωρίς να υπολογίζουν τους άλλους ασθενείς. Τους ασθενείς της μεσογειακή τους αφήνουν… Σου λέει, δεν πεθαίνουν ακόμη, μπορούν να αντέξουν, ενώ το χειρουργείο δεν θέλουν να το αναβάλλουν”

Το πρόβλημα με την Αιμοδοσία του Λαϊκού νοσοκομείου είναι παλιό, υποστηρίζει η αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας: “Αυτό το πρόβλημα είναι διαχρονικό, δεν είναι καινούργιο. Συμβαίνει από τότε που χτίστηκε το Λαϊκό και κάθε λίγο και λιγάκι έχουμε 30 αναβολές μεταγγίσεων ή ακόμα και 60 αναβολές. Φτάσαμε μέχρι και 2 μήνες αναβολές. Δεν ξέρω πως θα λυθεί. Εγώ νομίζω ότι πρέπει να κλείσει αυτή τη η μονάδα και να φύγουν οι ασθενείς από εκεί. Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες και για τους αντίστοιχους διευθυντές των τμημάτων.

Από το Υπουργείο Υγείας έχει γίνει προσπάθεια για να δοθεί λύση, καλώντας σε σύσκεψη τη Δοίκηση και τους γιατρούς των μονάδων, λέει η κα.Μυρίλλα: “Τους έγιναν συστάσεις, αλλά πάλι τα ίδια. Ισως πρέπει να μπει στη μέση το Υπουργείο με πιο αυστηρό τρόπο και να δώσει άλλου είδους λύση”, καταλήγει η εκπρόσωπος των θαλασσαιμικών ασθενών.


Πηγή