Μήπως το παιδί έφτασε σε αυτήν την ηλικία που αγνοεί το σπιτικό και υγιεινό φαγητό και προτιμά να τρώει έξω μόνο junk food; Παρόλα αυτά, αγνοούμε το πόσο μεγάλο κακό μπορεί να προκαλέσει αυτός ο τρόπος διατροφής σε ένα παιδί που αναπτύσσεται. Οποιαδήποτε τροφή έχει ελάχιστη μηδενική ή θρεπτική αξία, εμπίπτει στην κατηγορία του junk. Μιλάμε συνήθως για πίτσες, μπέργκερ, λουκάνικα, γλυκά και αναψυκτικά. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλάτι και λίπη και δίνουν άμεση ενέργεια σε όποιον τα τρώει. Παρόλα αυτά, έρευνες δείχνουν ότι λειτουργούν σαν ναρκωτικά και μας εθίζουν.
Ποια είναι τα αρνητικά αποτελέσματα που προκαλείς τους εφήβους;
- Παχυσαρκία. Ο εθισμός στο πρόχειρο φαγητό και όλα τα λιπαρά που κουβαλά μπορεί να οδηγήσει πολύ εύκολα σε παχυσαρκία. Αυτή με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη, προβλήματα στην κίνηση και καρκίνο.
- Υψηλή πίεση. Η υψηλή συγκέντρωση αλατιού αυξάνει πολύ τα επίπεδα πίεσης στον έφηβο. Οι ειδικοί της υγείας συστήνουν να μην καταναλώνει περισσότερα από 2400 mg την ημέρα.
- Ανεπαρκής ανάπτυξη. Το παιδί θα πάρει περίπου το 20% του ύψους και το 50% του βάρους κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Αν όμως καταναλώνει κυρίως junk food, μπορεί να υποφέρει από διάφορες διατροφικές ελλείψεις που μπαίνουν εμπόδιο στη σωστή ανάπτυξή του.
- Οδοντικά προβλήματα. Το junk food και τα αναψυκτικά είναι αποθήκη ζάχαρης και η υπερβολική κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη στοματική υγιεινή.
- Κακή συγκέντρωση και διαρκής κούραση. Η κακή διατροφή μεταφράζεται και σε απουσία βιταμινών και θρεπτικών στοιχείων. Συνεπώς, το παιδί κουράζεται εύκολα και δεν έχει ιδιαίτερη ενέργεια.
Πηγή