Mέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 15΄, Μαγείρεμα: 1 ώρα
500 γρ. παπαρδέλες (ή άλλα πλατιά ζυμαρικά της αρεσκείας μας, όπως ταλιατέλες,μαφαλντίνι κ.ά.)
700 γρ. μοσχαρίσια σπάλα, σε μικρά κομμάτια του 1,5 εκ.
2 ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
1 κουτ. γλυκού τζίντζερ ξερό, σε σκόνη
4 μέτρια καρότα, σε κυβάκια περίπου 1 εκ.
200 γρ. αρακάς, φρέσκος ή κατεψυγμένος
180 ml κόκκινο, ξηρό κρασί
60 ml χυμός πορτοκαλιού
1 κουτ. σούπας ντοματοπελτές, διαλυμένος σε 300 ml ζεστό νερό
1 κουτ. σούπας φρέσκο ψιλοκομμένο δεντρολίβανο ή 1 κουτ. γλυκού ξερό, καλά κοπανισμένο
1 ξυλάκι κανέλας
5 κόκκοι μπαχάρι
5 κεδροκούκουτσα
2 καρφάκια γαρίφαλο
1 φύλλο δάφνης
90 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
100 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
4 κουτ. σούπας καβουρδισμένο φουντούκι, τριμμένο στον πολυκόφτη σε σκόνη
Διαδικασία
Σε ένα τουλπάνι τυλίγουμε την κανέλα, το μπαχάρι, τα κεδροκούκουτσα, τα γαρίφαλα και τη δάφνη.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το τζίντζερ, τα καρότα, τον αρακά και σοτάρουμε για ακόμα 3 – 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
Ρίχνουμε το δεντρολίβανο, αλατοπίπερο και περιχύνουμε με το κρασί και το χυμό πορτοκαλιού. Αφήνουμε 2 – 3 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ, και ρίχνουμε τον αραιωμένο πελτέ και το τουλπάνι με τα μπαχαρικά.
Ανακατεύουμε απαλά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Μαγειρεύουμε για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Ελέγχουμε και προσθέτουμε λίγο νερό, αν χρειαστεί.
Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, τα στραγγίζουμε και τα αδειάζουμε στην κατσαρόλα με το κρέας.
Αφαιρούμε το τουλπάνι με τα μπαχαρικά, ανακατεύουμε και μοιράζουμε στα πιάτα.Σκορπίζουμε το φουντούκι και το τυρί και σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με σαλάτα μαρούλι.
Πηγή