Η δηλητηρίαση από τον ήλιο είναι μια δερματική αντίδραση που εμφανίζεται κάποιες φορές μετά την έκθεση στο ηλιακό φως. Η κατανόηση της δηλητηρίασης από τον ήλιο είναι σημαντική για να μάθετε πώς να την αποτρέψετε και πώς να την αντιμετωπίσετε.
Η δηλητηρίαση από τον ήλιο είναι παρόμοια με το ηλιακό έγκαυμα, γεγονός που καθιστά δύσκολο να προσδιοριστεί σωστά σε ορισμένες περιπτώσεις. Γνωστή και ως φωτοδερματίτιδα, η δηλητηρίαση από τον ήλιο είναι μια σχετικά άγνωστη και ασυνήθιστη κατάσταση. Ωστόσο, μπορεί να έχει σοβαρές και μακροχρόνιες επιπλοκές εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά.
Δηλητηρίαση από τον ήλιο: Συμπτώματα
Υπάρχουν διάφορα διαφορετικά συμπτώματα που σχετίζονται με δηλητηρίαση από τον ήλιο. Το πιο κοινό και προφανές σύμπτωμα είναι μια αντίδραση στο δέρμα.
Μπορεί να φαίνεται και να την αισθάνεστε σαν μια αλλεργική αντίδραση και να χαρακτηρίζεται από τα ακόλουθα συμπτώματα:
- Κνησμός, εξογκώματα ή φουσκάλες: Μπορεί να έχετε φαγούρα και να εμφανιστούν εξογκώματα, ή φλύκταινες στην πληγείσα περιοχή.
- Πόνος και πρήξιμο: Η πληγείσα περιοχή του δέρματος μπορεί να σας πονάει και να εμφανίσει αλλοιώσεις με έκζεμα. Το δέρμα μπορεί να είναι κόκκινο ή διογκωμένο, επίσης.
- Σκούρα απόχρωση του δέρματος: Σε ορισμένες περιπτώσεις, το προσβεβλημένο δέρμα μπορεί να γίνει πιο σκούρο. Αυτό είναι γνωστό ως υπερχρωματισμός.
Μια άλλη ομάδα συμπτωμάτων περιλαμβάνει:
- Πυρετός
- Ναυτία
- Πονοκέφαλος
Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι παρεξηγηθούν ως γρίπη ή παρόμοιες ιογενείς καταστάσεις.
Η δηλητηρίαση από τον ήλιο μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.
Οξεία ή χρόνια;
Υπάρχουν οξείες και χρόνιες παραλλαγές της δηλητηρίασης από τον ήλιο. Η οξεία δηλητηρίαση από τον ήλιο είναι όταν τα συμπτώματα είναι σχετικά ήπια και προσωρινά και περνούν με θεραπεία.
Η χρόνια δηλητηρίαση από τον ήλιο χαρακτηρίζεται από σοβαρά συμπτώματα που βρίσκονται σε εξέλιξη, καθιστώντας απαραίτητη την παροχή ιατρικών συμβουλών.
Δηλητηρίαση από τον ήλιο ή ηλιακό έγκαυμα;
Η δηλητηρίαση από τον ήλιο και το ηλιακό έγκαυμα είναι πολύ παρόμοιες καταστάσεις. Είναι δυνατόν να σφάλουμε την πιο σοβαρή και μακροχρόνια κατάσταση δηλητηρίασης από τον ήλιο με τα ηλιακά εγκαύματα.
Ηλιακό έγκαυμα
Μπορεί να συμβεί όταν το δέρμα έχει εκτεθεί σε άμεσο ηλιακό φως για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα συμπτώματα της ηλιακής εγκαυμάτων περιλαμβάνουν ερυθρότητα του δέρματος, το οποίο μπορεί να είναι ζεστό στην αφή. Το δέρμα μπορεί επίσης να σας προκαλεί φαγούρα και να ξεφλουδίζει μετά από λίγο καιρό.
Το ηλιακό έγκαυμα συνήθως εξασθενεί μετά από λίγο. Σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να συνοδεύεται από πυρετό και ναυτία.
Δηλητηρίαση από τον ήλιο
Η κύρια διαφορά μεταξύ της δηλητηρίασης από τον ήλιο και του ηλιακού εγκαύματος είναι ότι η πρώτη είναι ένας τύπος αλλεργικής αντίδρασης. Εμφανίζεται όταν το δέρμα έχει εκτεθεί σε ισχυρό υπεριώδες φως για πολύ καιρό.
Αν και τα συμπτώματα του ηλιακού εγκαύματος είναι συνήθως παρόντα και σε περιπτώσεις δηλητηρίασης από τον ήλιο, είναι συνήθως πιο σοβαρά και διαρκούν περισσότερο.
Μπορεί να υπάρχουν και άλλα συμπτώματα, όπως:
- Κνίδωση
- Εξανθήματα
- Φουσκάλες
Η δηλητηρίαση από τον ήλιο δεν επηρεάζει όλους. Μερικοί άνθρωποι θα είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν δηλητηρίαση από τον ήλιο από άλλους. Συνιστάται η διάγνωση από ιατρικό προσωπικό εάν τα συμπτώματα ηλιακού εγκαύματος είναι σοβαρά ή μακροχρόνια. Ίσως η κατάσταση να είναι στην πραγματικότητα δηλητηρίαση από τον ήλιο, η οποία απαιτεί διαφορετική θεραπεία.
Τι είναι αυτό που προκαλεί την δηλητηρίαση από τον ήλιο;
Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν υπάρχει γνωστή αιτία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, κάποια προϋπάρχουσα κατάσταση μπορεί να είναι εκείνη που ξεκινά το πρόβλημα.
Για παράδειγμα:
- Το έκζεμα και ο λύκος μπορούν να κάνουν το δέρμα πιο ευαίσθητο στο φως, αυξάνοντας τον κίνδυνο δηλητηρίασης από τον ήλιο.
- Ομοίως, κάποια φαρμακευτική αγωγή μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία του δέρματος στο φως, όπως και η επαφή με συγκεκριμένα χημικά.
- Επίσης, μια γενετική προδιάθεση ή διατροφική ανεπάρκεια μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης δηλητηρίασης από τον ήλιο.
Οι ομάδες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης δηλητηρίασης από τον ήλιο, περιλαμβάνουν όσους έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα και μαλλιά καθώς και μπλε ή πράσινα μάτια. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από τη φυλή ή την εθνικότητα.
Οι άνθρωποι που περνούν εκτεταμένες περιόδους σε άμεσο ηλιακό φως διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο. Στις περιπτώσεις όπου η επαγγελματική απασχόληση απαιτεί εξωτερική εργασία, αυτό μπορεί να θεωρηθεί επαγγελματικός κίνδυνος. Οι εργοδότες θα πρέπει να αναγνωρίζουν αυτούς τους κινδύνους προκειμένου να αποτρέψουν τους εργαζομένους από την ανάπτυξη δηλητηρίασης από τον ήλιο στην εργασία.
Δηλητηρίαση από τον ήλιο: Αντιμετώπιση
Η αντιμετώπιση της δηλητηρίασης από τον ήλιο προϋποθέτει την εστίαση στα συγκεκριμένα συμπτώματα. Η παροχή ιατρικής συμβουλής συνιστάται πάντα κατά τη θεραπεία δηλητηρίασης από τον ήλιο.
- Ντύσιμο: Φορέστε καθαρά, νωπά (όχι πολύ βρεγμένα!) ρούχα στα σημεία που έχετε φουσκάλες ή ανοικτές πληγές. Αυτό βοηθάει στην θεραπεία και μειώνει επίσης τον κίνδυνο μόλυνσης.
- Φωτοθεραπεία: Κάποιες φορές, μπορεί να χρειαστεί να κάνετε θεραπεία με φως. Είναι γνωστή και ως φωτοθεραπεία και αυτό περιλαμβάνει την έκθεση του δέρματος σε ορισμένα μήκη κύματος φωτός. Αυτό το ελεγχόμενο φως μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της ανάπτυξης των κυττάρων του δέρματος που έχουν υποστεί βλάβη. Η φωτοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου και στη διαχείριση των συμπτωμάτων.
- Φαρμακευτική θεραπεία: Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να πάρετε φάρμακα. Αυτό είναι πάντως αρκετά σπάνιο και συνήθως συνιστάται μόνο για όσους είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στο φως. Οι φαρμακευτικές θεραπείες για δηλητηρίαση από τον ήλιο συνιστώνται, εάν η θεραπεία με φως δεν αποτελεί επιλογή. Υπάρχουν βραχυπρόθεσμες και μακροχρόνιες αγωγές με φάρμακα.
- Διατροφικές αλλαγές: Η δηλητηρίαση από τον ήλιο μπορεί να αντιμετωπιστεί και με διαιτητικές αλλαγές. Δυστυχώς, τα οφέλη της διατροφικής θεραπείας για τη δηλητηρίαση από τον ήλιο δεν έχουν διερευνηθεί επαρκώς επιστημονικά. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι μια διατροφή με όλες τις βασικές βιταμίνες και μέταλλα μπορεί να συμβάλει στην μείωση του κινδύνου φωτοευαισθησίας.
Πηγή: iatropedia.gr