Με βαθμό 1,5 σε ΤΕΙ και 5 σε ΑΕΙ, για πρώτη φορά την τελευταία εικοσαετία, εισήχθησαν φέτος υποψήφιοι, στις σχολές, όπως προκύπτει μετά την χτεσινή ανακοίνωση των βάσεων.
Την ίδια στιγμή, Παιδαγωγικά Τμήματα δέχονται υποψηφίους με βαθμό κάτω από το ψυχολογικό όριο του 10, αναδεικνύοντας τις παθογένειες του συστήματος και την αδυναμία και των φετινών τεσσάρων μαθημάτων να κάνουν τη διαφορά.
Ειδικότερα, ένα στα τέσσερα (117) από συνολικά 465 τμήματα, εκ των οποίων τα 20 σε πανεπιστήμια και τα 97 σε ΤΕΙ, θα δεχθούν υποψηφίους με βαθμολογίες κάτω από τη βάση.
Αρνητικό ρεκόρ κατέγραψαν: Μεταξύ των ΤΕΙ, το Τμήμα Μηχανολόγων και Βιομηχανικού Σχεδιασμού Κοζάνης, όπου η βάση στάθηκε στα 1.560 μόρια. Μεταξύ των πανεπιστημιακών τμημάτων, το Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας ΕΚΠΑ με βάση 5.200 μόρια και το Τμήμα Γεωγραφίας Πανεπιστημίου Αιγαίου με 5.941 μόρια.
Την ίδια στιγμή μόνο αριστούχοι εισήχθησαν στις Ιατρικές Σχολές και τα ΤΕΙ παραϊατρικών επαγγελμάτων, ενώ στα ύψη κινήθηκαν οι βάσεις για τις Πυροσβεστικές, τις Αστυνομικές και Στρατιωτικές Σχολές.
«Το σύστημα των εισαγωγικών εξετάσεων έχει εξαντλήσει τη δυναμική του και στηρίζεται, δυστυχώς, σε μια παγκόσμια πρωτοτυπία, που είναι η υποβάθμιση του σχολείου και η ενίσχυση της παράλληλης εκπαίδευσης, πράγμα που σημαίνει μια περαιτέρω οικονομική αιμορραγία της οικογένειας» τόνισε χθες ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.
Συνολικά, εισήχθησαν 72.973 από τους 105.548 υποψηφίους, με ποσοστό επιτυχίας στην πολυπληθέστερη κατηγορία των υποψηφίων Γενικού Λυκείου να φθάνει στο 77,93%. Από το σύνολο των 58.455 επιτυχόντων ΓΕΛ που διαγωνίστηκαν με το νέο σύστημα, μόλις 10.264 εισήχθησαν στη σχολή της πρώτης επιλογής τους».
aftodioikisi.gr