Περίπου το ήμισυ των ενηλίκων μέχρι την ηλικία των 50 ετών θα έχει έξαρση στις αιμορροΐδες του ανά περιόδους ή περιστάσεις, ή θα έχει κάποια φλεγμονή στις φλέβες στον πρωκτό.
Τα συμπτώματα στις αιμορροΐδες ποικίλλουν, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν πρωκτικό πόνο και φαγούρα, επώδυνες κινήσεις του εντέρου, εξογκώματα που είναι πολύ ευαίσθητα στην αφή και κοντά στον πρωκτό, καθώς και αιματηρές κενώσεις του εντέρου, ή αίμα στο χαρτί μετά το σκούπισμα.
Πιθανές αιτίες για τις αιμορροΐδες περιλαμβάνουν την εγκυμοσύνη, την παχυσαρκία, το να κάθεστε για παρατεταμένες χρονικές περιόδους (καθιστική ζωή, καθιστική εργασία κλπ), χρόνια πεπτικά προβλήματα και μια διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε υγρά, ή ίνες.
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει πάντα να έχετε στο μυαλό σας τι μπορείτε (και επιβάλλεται) να τρώτε, όταν έχετε έξαρση στις αιμορροΐδες σας.
Γιαούρτι και κεφίρ
Περιέχουν προβιοτικά, δηλαδή “καλά” βακτήρια, που συμβάλλουν στην πεπτική υγεία και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα προβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη, ή την θεραπεία των αιμορροΐδων, σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του πανεπιστημίου του Μέριλαντ. Για καλύτερα αποτελέσματα, το γιαούρτι ή το κεφίρ είναι καλό να περιέχουν ζωντανές καλλιέργειες, όπως λακτοβάκιλος (Lactobacillusbifidus) και να τα τρώτε σε τακτική βάση. Αν πίνετε κεφίρ μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να μειώσετε την αφυδάτωση και να έχετε καλύτερη κινητικότητα του εντέρου.
Φρούτα και λαχανικά
Τα φρούτα και τα λαχανικά παρέχουν πολύτιμες θρεπτικές ουσίες, που βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, και υγρά, που θα διευκολύνουν τη δυσκοιλιότητά σας. Επειδή είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, τα φρούτα και τα λαχανικά προσθέτουν επίσης “όγκο” στα κόπρανα σας και μπορεί να μειώσουν την καταπόνηση και τον πόνο κατά τη διάρκεια της κινητικότητας του εντέρου. Εκείνα τα φρούτα και λαχανικά με ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες είναι τα μούρα, τα μήλα, τα αχλάδια, τα αβοκάντο, οι αγκινάρες, ο αρακάς, το μπρόκολο, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα φασόλια και οι κολοκύθες χειμώνα.
Δημητριακά ολικής άλεσης
Επειδή τα δημητριακά ολικής αλέσεως περιέχουν όλο το θρεπτικό μέρος του καρπού του σιταριού, σας παρέχουν περισσότερες φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και μικροθρεπτικά συστατικά σε σχέση με τα επεξεργασμένα δημητριακά, όπως το άσπρο αλεύρι. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν φτάνουν τις καθημερινές ανάγκες σε ίνες, οι οποίες κυμαίνονται από 21 έως 38 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα.
Υγρά
Για την πρόληψη, ή την μείωση των αιμορροΐδων, πρέπει να πίνετε νερό, ή άλλα υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πίνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια υγρών καθημερινά, τα οποία μπορεί να προέρχονται από χυμούς φρούτων και λαχανικών, νερό, γάλα, αφεψήματα και σούπες. Λάβετε υπόψη σας, ότι οι χυμοί φρούτων και λαχανικών περιέχουν λιγότερες φυτικές ίνες από τα καθεαυτά φρούτα και λαχανικά.
Πηγή: iatropedia.gr