Η αντηλιακή προστασία είναι απολύτως απαραίτητη όταν μωρά και μικρά παιδιά βγαίνουν στον ήλιο.
Το καλοκαίρι, ήλιος δεν σημαίνει μόνο θάλασσα, σημαίνει και βόλτες με το καρότσι, παιχνίδι στην παιδική χαρά, βόλτα στο δρόμο και πολλά άλλα.
Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα επειδή η ανάπτυξή τους δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και το σύστημα ρύθμισης της θερμοκρασίας δεν λειτουργεί όπως στους ενήλικες.
Τα παιδιά παθαίνουν πιο συχνά από τους μεγάλους εγκαύματα, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που το ανέμελο παιχνίδι κάτω από τον ήλιο, καταλήγει σε θερμοπληξία.
Ας δούμε πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε παρόμοια περιστατικά:
Θερμοπληξία
Μόλις το σύστημα ελέγχου της θερμοκρασίας του σώματος δεν μπορέσει να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις και την αφυδάτωση του δέρματος που προκαλείται από τις υπέρυθρες ακτινοβολίες, έχουμε θερμοπληξία.
Η θερμοπληξία αποτελεί μια ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση που επηρεάζει ιδιαίτερα τα βρέφη και τα πολύ μικρά παιδιά λόγω του ανώριμου συστήματος θερμορύθμισης και τα χαμηλά επίπεδα υγρασίας σε σύγκριση με τους ενήλικες.
Οι ηλικιωμένοι επηρεάζονται επίσης.
Έμετος, ταχυκαρδία ή σπασμοί είναι συμπτώματα που σχετίζονται με την έκθεση σε υψηλή θερμοκρασία. Το δέρμα είναι ξηρό και θερμό.
Πρόκειται για μια κατάσταση που χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση.
Τι να Κάνετε:
– Γδύστε το παιδί αμέσως.
– Τοποθετήστε το σε ένα δροσερό χώρο σε θέση ανάνηψης αν έχει απώλεια συνείδησης.
– Τοποθετήστε στα άκρα και το λαιμό του υγρές πετσέτες.
– Δώστε του να πιει υγρά αν έχει τις αισθήσεις του.
Ηλιακό Έγκαυμα
Μετά από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, στο δέρμα φαίνονται οι βλαβερές επιδράσεις της ακτινοβολίας UVB με την εμφάνιση ηλιακού εγκαύματος.
Πόνος, ερυθρότητα και οίδημα εμφανίζονται στην περιοχή του δέρματος που δέχτηκε την ακτινοβολία μέσα σε διάστημα 2 έως 7 ωρών μετά τη διακοπή της έκθεσης στον ήλιο, ενώ ο ερεθισμός μπορεί να παραμείνει από τρεις έως οκτώ ημέρες.
Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις όπου έχουν επηρεαστεί τα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας, μπορεί να εμφανιστούν φουσκάλες με ορώδες περιεχόμενο αντίστοιχο με αυτό των εγκαυμάτων.
Συμπληρωματικά μπορεί να υπάρχουν και άλλα συμπτώματα όπως πυρετός, ναυτία, εμετός και ζάλη.
Τι να Κάνετε:
– Αρχικά, δώστε στο παιδί ένα αναλγητικό (παρακεταμόλη) ώστε να μειωθεί ο πόνος.
– Χρειάζεται να ενυδατώσετε τόσο τον οργανισμό όσο και την επιδερμίδα.
Δώστε στο παιδί νερό και απλώστε ενυδατικό γαλάκτωμα στην επιδερμίδα του.
Πολύ χρήσιμα στην ενυδάτωση είναι και τα σπρέι ιαματικού νερού.
– Σε τοπικό επίπεδο, εφαρμόστε ένα τζελ ή κρέμα που να περιέχει λάδι καλέντουλας ώστε να μειωθεί η ερυθρότητα και να επιταχυνθεί η διαδικασία επούλωσης.
Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήστε μια υδρογέλη ή μια κρέμα πολύ ενυδατική ή έναν επίδεσμο με υδροκολλοειδές, ώστε να σταματήσει η εξέλιξη του εγκαύματος.
– Αν εμφανιστούν φουσκάλες, μην τις σπάσετε.
Να απολυμάνετε τη φουσκάλα με ένα αντισηπτικό και να την καλύψετε, αν χρειάζεται, με αποστειρωμένη γάζα.
Να παρακολουθήσετε την πορεία της φουσκάλας για να προλάβετε κάποια λοίμωξη.
– Σε όλες τις περιπτώσεις, θα πρέπει να αποφύγετε την έκθεση του παιδιού στον ήλιο μέχρι την πλήρη επούλωση του εγκαύματος.