Εύκολο / Μερίδες: 12 μπάρες / Προετοιμασία: 15΄
Μια συνταγή vegan, αλλά και raw, δηλαδή δεν έχει υποστεί θερμική επεξεργασία. Ένα νόστιμο σνακ, υγιεινό και πλούσιο σε ενέργεια, χωρίς ζάχαρη, αφού όλη του τη γλύκα την παίρνει από τα δαμάσκηνα.
Η συνταγή είναι προδημοσίευση από το τεύχος του Γαστρονόμου που κυκλοφορεί την Κυριακή, 11/08, με την Καθημερινή.
- 500 γρ. δαμάσκηνα ξερά, χωρίς κουκούτσια, όσο το δυνατόν πιο μαλακά
- 50 γρ. ηλιόσποροι
- 50 γρ. κολοκυθόσποροι
- 50 γρ. σουσάμι για το μείγμα + μπόλικο επιπλέον για το πασπάλισμα του σκεύους και της επιφάνειας
Διαδικασία
Ρίχνουμε στο μπλέντερ τα δαμάσκηνα και τα πολτοποιούμε πολύ καλά. Ανακατεύουμε τον πολτό με τους ηλιόσπορους, τους κολοκυθόσποροους και το σουσάμι.
Σε ένα τετράγωνο ή παραλληλόγραμμο τσέρκι μικρού μεγέθους (ή σε ταψάκι ή σε πλαστικό δοχείο αποθήκευσης) στρώνουμε στο κάτω μέρος αντικολλητικό χαρτί και πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι (θα βοηθήσει να μην κολλήσουν οι μπάρες).
Αδειάζουμε μέσα το μείγμα, το απλώνουμε με το χέρι μας και το πιέζουμε προς τα κάτω, να γίνει σχετικά συμπαγές και να έχει παντού ίδιο πάχος (δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 4 εκ.).
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με σουσάμι και αφήνουμε για 2-3 ώρες στην άκρη (εκτός ψυγείου), να στεγνώσει και να σταθεροποιηθεί. Το κόβουμε σε ράβδους.