Συμβουλές προς τους κατοίκους του λεκανοπεδίου, ώστε να αντιμετωπίσουν την επιβαρυμένη -από την υψηλή συγκέντρωση σωματιδίων αιθάλης- ατμόσφαιρα εξαιτίας της φωτιάς στην Εύβοια, δίνει μιλώντας στο iatropedia.gr, ο αναπλ. καθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και συντονιστής της Ομάδας ‘Ασθματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, κ. Στυλιανός Λουκίδης.
Η επισήμανση των επιστημόνων του ΑΠΘ, ότι η ατμόσφαιρα θα χρειαστεί σχεδόν τρεις μέρες μέχρι να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα, καθιστά αναγκαία τη άμεση λήψη προσωπικών μέτρων προστασίας. Τσούξιμο στα μάτια και κάψιμο στο λαιμό είναι οι συνηθέστερες επιπτώσεις, ακόμα και σε υγιείς, ενώ περισσότερο κίνδυνο διατρέχουν οι ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα.
Σύμφωνα με τον κ. Λουκίδη, τόσο οι υγιείς, αλλά κυρίως οι χρονίως πάσχοντες που διαμένουν στο λεκανοπέδιο της Αττικής, “…είναι καλό να περιορίσουν στο ελάχιστο την κυκλοφορία τους και να παραμείνουν σε κλειστούς κλιματιζόμενους χώρους, έως ότου καθαρίσει η ατμόσφαιρα από τα επικίνδυνα για το αναπνευστικό σύστημα μικροσωματίδια”.
Δείτε επίσης στο iatropedia.gr – Η εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας για τις Πυρκαγιές: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Πνευμονολόγοι: Μεγάλη προσοχή στις ευπαθείς ομάδες!
Οι ευπαθείς ομάδες, και ειδικότερα, όσοι πάσχουν από:
- Άσθμα
- Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)
- Καρδιαγγειακά Προβλήματα
κινδυνεύουν περισσότερο, λέει ο ειδικός, καθώς, όπως επισημαίνει, ο καπνός – όπως και η ρύπανση της ατμόσφαιρας – είναι ερεθιστικός παράγοντας και προκαλεί παρόξυνση του άσθματος, οπότε οι ασθενείς χρειάζονται αγωγή, ακόμη κι αν την έχουν προσωρινά διακόψει:
“Για τις ευπαθείς ομάδες, που είναι και το πιο σημαντικό, μπορεί ο ερεθισμός από τον καπνό να παροξύνει μια προϋπάρχουσα νόσο. Αυτοί είναι καλό να μην κυκλοφορούν και να εκτίθενται, να είναι μέσα σε μέρη που είναι κλιματιζόμενα και καλό είναι να παίρνουν τα φάρμακα τους που παίρνουν για τα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, γιατί πολλές φορές κάποιοι από αυτούς τα σταματάνε, λόγω καλοκαιρινής περιόδου”, τονίζει ο καθηγητής κ. Λουκίδης.
Οι ασθενείς με καρδιαγγειακά προβλήματα, επηρεάζονται δευτερευόντως, σύμφωνα με τον ειδικό: “Οι καρδιοπαθείς θα αισθανθούν έμμεσα τις δυσκολίες, όχι άμεσα, όσο οι δύο προηγουμενες ομάδες που αναφέραμε, με τα αναπνευστικά προβλήματα.
Πνευμονολόγοι: Πότε ο ασθενής χρειάζεται νοσοκομείο
‘Οταν ο πάσχων από αναπνευστικά προβλήματα αισθανθεί ότι έχει κάποια συμπτώματα τα οποία δεν προϋπήρχαν και είναι ασθενής, ο οποίος παίρνει αγωγή που δεν τον βοηθάει: “Αυτός πρέπει να συμβουλευθεί πρωτίστως τον γιατρό του και εκείνος να του υποδείξει εάν θα χρειαστεί να πάει σε νοσοκομείο”, λέει ο καθηγητής πνευμονολογίας κ. Λουκίδης.
Τι θα πρέπει να κάνουν οι υγιείς
Παρά τη δυσάρεστη οσμή και την εισπνοή βλαβερών μικροσωματιδίων, οι υγιείς δεν κινδυνεύουν. Ωστόσο και αυτοί θα πρέπει να λάβουν μέτρα προστασίας, περιορίζοντας τις μετακινήσεις τους, σύμφωνα με τον γιατρό:
“Στους υγιείς, η έκθεση στον καπνό που υπάρχει σήμερα στην ατμόσφαιρα από το πρωί και είναι πολύ εμφανής, μπορεί να προκαλέσει τσούξιμο στα μάτια, ένα αίσθημα δυσφορίας στο λαιμό, είναι αυτός ο ερεθισμός που νιώθεις από την αυξημένη παρουσία καπνού και των προϊόντων καπνού στην ατμόσφαιρα. Αυτοί οι άνθρωποι το μόνο που μπορούν να κάνουνε είναι να πάνε σε πιο δροσερά μέρη, να μην είναι πολύ εκτεθειμένοι έξω, σίγουρα, όταν αποφύγουν την έκθεση το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα”.
Η κυκλοφορία σε εξωτερικούς χώρους με τη χρήση μάσκας ή με μαντηλιού στις αεροφόρες αναπνευστικές οδούς, αποτελεί μέτρο που προσφέρει πολύ μικρή η προστασία, καταλήγει ο κ. Λουκίδης.