Ένα γονίδιο φαίνεται να έχει άμεση επίδραση στην ποσότητα του ύπνου που χρειάζεται κάποιος, σύμφωνα με νέα ερευνητικά δεδομένα που επικαλείται η ScienceDaily.
Η μελέτη με το γονίδιο που εντοπίστηκε και βρέθηκε ότι ευθύνεται για τον ολιγόωρο ύπνο των ανθρώπων, δημοσιεύτηκε από την επιστημονική επιθεώρηση «Νeuron» και είχε επικεντρωθεί στη μελέτη των μελών μιας οικογένειας που είχαν μειωμένη ανάγκη για ύπνο.
O Λούις Πτασέκ, νευρολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, είπε πως είναι εντυπωσιακό το πόσο λίγα γνωρίζουμε για τον ύπνο, δεδομένου ότι ένας μέσος άνθρωπος περνά έτσι το ένα τρίτο της ζωής του και τόνισε ότι η παρούσα έρευνα μελέτησε το πώς διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου και διαφορετικοί νευρώνες επηρεάζουν τον ύπνο και την αϋπνία.
Γονίδιο του λιγοστού ύπνου: Εντοπίστηκε σε μία οικογένεια
Όταν μελετήθηκε μια οικογένεια στην οποία όλα τα μέλη λειτουργούσαν κανονικά μόνο με έξι ώρες ύπνου, βρέθηκε μια πολύ σπάνια μετάλλαξη του γονιδίου ADRB1.
Οι ερευνητές στη συνέχεια διεξήγαν πειράματα σε ποντίκια που έφεραν την παραλλαγμένη μορφή αυτού του γονιδίου. Βρέθηκε ότι τα ποντίκια που είχαν αυτό το μεταλλαγμένο γονίδιο κοιμόντουσαν 55 λεπτά λιγότερο συγκριτικά με εκείνα που δεν το είχαν. Οι άνθρωποι αντίστοιχα που ήταν φορείς αυτού του μεταλλαγμένου γονιδίου βρέθηκε ότι κοιμούνται κατά μέσο όρο 2 ώρες λιγότερο.
Αυξημένα επίπεδα του γονιδίου βρέθηκαν στο τμήμα του εγκεφαλικού στελέχους το οποίο εμπλέκεται σε ασυνείδητες δραστηριότητες όπως είναι η αναπνοή και η κίνηση των ματιών.
Επιπρόσθετα οι φυσιολογικοί νευρώνες ADRB1 σε αυτή την περιοχή του εγκεφάλου είναι πιο δραστήριοι όταν είμαστε ξύπνιοι αλλά και στη διάρκεια του ύπνου REM (rapid eye movement), ενώ δεν παρατηρήθηκε στα υπόλοιπα στάδια του ύπνου. Οι μεταλλαγμένοι νευρώνες ήταν πιο δραστήριοι από τους μη μεταλλαγμένους, οπότε πιθανότατα συμβάλλουν στο να κοιμόμαστε λίγο.
Το εύρημα επιβεβαιώθηκε με τη χρήση της οπτογενετικής, όταν οι ερευνητές χρησιμοποίησαν φως για να ενεργοποιήσουν τους νευρώνες ADRB1 τα ποντίκια ξύπνησαν αμέσως.
Η Γινγκ-Χούι Φου, γενετίστρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, τονίζει ότι η έρευνα αυτή μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων για τη ρύθμιση του ύπνου.
«Ο ανεπαρκής ύπνος συνδέεται με πληθώρα προβλημάτων υγείας όπως με τον καρκίνο, με αυτοάνοσες διαταραχές, καρδιαγγειακές νόσους και με το Αλτσχάιμερ», τονίζει η ίδια.