Κούραση, αφυδάτωση, πόδι της χήνας, λεπτές γραμμές, ξηρότητα, μαύροι κύκλοι, πρήξιμο: οι ανάγκες στην περιοχή των ματιών είναι πολλές και οι προτάσεις αντιμετώπισης αυξάνονται συνεχώς. Ωστόσο, με όλες τις κρέμες, τα σέρουμ, τις μάσκες ματιών και ενίοτε την παραπληροφόρηση, είναι δύσκολο να περιποιηθούμε σωστά την ευαίσθητη περιοχή γύρω από τα μάτια. Πάντως, οι πρόωρες ρυτίδες μπορούν να καταπολεμηθούν προτού εγκατασταθούν για τα καλά στο πρόσωπό μας, εφόσον τις περιποιούμαστε με την κατάλληλη σύνθεση.

Η φυσιολογία της περιοχής των ματιών
Τα βλέφαρα κάνουν κατά μέσο όρο 10.000 κινήσεις κατά τη διάρκεια μιας συνηθισμένης μέρας, γεγονός που στρεσάρει τη λεπτή επιδερμίδα στην περιοχή.
Το δέρμα στα βλέφαρα είναι 5 φορές πιο λεπτό σε σχέση με εκείνο των ζυγωματικών. Για την ακρίβεια, έχει πάχος λιγότερο από 1 χιλιοστό.
Είναι φτωχό σε σμηγματογόνους αδένες και σχεδόν χωρίς καθόλου προστατευτικό υδρολιπιδικό φιλμ. Αυτό σημαίνει ότι σπάει πιο γρήγορα από ό,τι το υπόλοιπο πρόσωπο.
Είναι ευάλωτο σε μικρόβια που μεταφέρουμε τρίβοντας τα μάτια μας με τα δάχτυλά μας, και σε εποχικές αλλεργίες.
Καθρεφτίζει αμέσως την αρνητική επίδραση που έχουν στον οργανισμό μας τα ξενύχτια και η κακή διατροφή.
Ποια η διαφορά μεταξύ της κρέμας ματιών και της ενυδατικής προσώπου;
Μια κρέμα ματιών έχει χαμηλότερη συγκέντρωση ενεργών συστατικών από την ενυδατική / αντιρυτιδική, προκειμένου να μην προκαλεί ερεθισμούς. Επίσης, συνήθως δεν έχει άρωμα για τον ίδιο λόγο. Για μεγαλύτερη ασφάλεια, πολλά brands εξετάζουν τις κρέμες τους σε επιστημονικά κέντρα που αποτελούνται από δερματολόγους και οφθαλμιάτρους.

Ποια είναι τα σημαντικότερα συστατικά μιας σύνθεσης ματιών;
Ενα από τα πιο δημοφιλή, είναι η καφεΐνη που όταν απλώνεται τοπικά, διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος καταπολεμώντας έτσι τους μαύρους κύκλους και τις σακούλες. Ενα άλλο σημαντικό συστατικό είναι τα πεπτίδια, που είναι πολύ σημαντικά σε μια σύνθεση γιατί ενεργοποιούν την παραγωγή του κολλαγόνου. Επίσης, το υαλουρονικό οξύ είναι ένας μη ερεθιστικός παράγοντας που λειαίνει και ενυδατώνει επαρκώς την περιοχή. Τέλος, οι βιταμίνες C και Κ έχουν την ιδιότητα να φωτίζουν το δέρμα.

Τι αποτελέσματα μπορώ να περιμένω από μια κρέμα ματιών;
Σίγουρα μια κρέμα δεν μπορεί να κάνει μαγικά. Ωστόσο, η επιλογή της κατάλληλης κρέμας ματιών μπορεί να βελτιώσει τους μαύρους κύκλους και το πρήξιμο και να σβήσει τις πρόωρες ρυτίδες που οφείλονται σε ανεπαρκή ενυδάτωση. Και, ως γνωστόν, η πρόληψη των σημαδιών γήρανσης γύρω από τα μάτια είναι πιο εύκολη από τη διόρθωση.

Μπορώ να τη χρησιμοποιώ σε όλο το πρόσωπο αντί για ενυδατική προσώπου;
Δεν είναι απαγορευτικό, αλλά αφενός δεν συμφέρει οικονομικά, αφού η κρέμα ματιών έχει συνήθως πιο μικρή συσκευασία από την ενυδατική. Αφετέρου, η σύσταση της κρέμας ματιών, επειδή είναι σχεδιασμένη για το ντελικάτο δέρμα αυτής της περιοχής, έχει χαμηλότερης συγκέντρωσης ενεργά συστατικά, οπότε δεν θα έχει το αποτέλεσμα που επιθυμούμε στις υπόλοιπες περιοχές του προσώπου.

Αν και κοιμάμαι καλά, έχω μαύρους κύκλους. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Η συνηθέστερη αιτία για τους μαύρους κύκλους είναι η έλλειψη ύπνου αλλά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που τους προκαλούν: τα χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης, η αυξημένη μελανίνη, η δυσανεξία σε κάποιο καλλυντικό, οι αλλεργίες, το υπερβολικό κάπνισμα και το αλκοόλ, κάποια φαρμακευτική αγωγή. Επίσης το λεπτό δέρμα με επιφανειακά αγγεία ή κληρονομικά αίτια, μπορούν να προκαλέσουν μαύρους κύκλους, ασχέτως αν κοιμόμαστε καλά.

Ποια είναι η κατάλληλη σύνθεση ενάντια στους μαύρους κύκλους;
Η ιδανική σύνθεση για την καταπολέμηση των μαύρων κύκλων περιέχει συστατικά που έχουν λευκαντική δράση, διεγείρουν τη σύνθεση κολλαγόνου και αυξάνουν τη λάμψη της επιδερμίδας. Τέτοια είναι η βιταμίνη C και η βιταμίνη Κ, αντιοξειδωτικά, όπως ο κρόκος Κοζάνης, φωτοφαινόλες, κεραμίδια, υαλουρονικό οξύ και πεπτίδια που θωρακίζουν την επιδερμίδα. Αν επιθυμούμε ταυτόχρονα και ελαφριά κάλυψη, επιλέγουμε συνθέσεις με τα παραπάνω συστατικά και χρωστικές ουσίες που καλύπτουν και δίνουν άμεση λάμψη.

Από ποια ηλικία είναι καλύτερα να ξεκινήσουμε να χρησιμοποιούμε κρέμα ματιών;
Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη συνταγή. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, ανάλογα με τον τύπο επιδερμίδας, το κλίμα, την περιοχή που ζούμε και τα γονίδια. Για παράδειγμα, αν η επιδερμίδα μας είναι ξηρή ή ζούμε σε περιοχή με ξηρό, κρύο κλίμα, αέρα, ή αν οι γονείς μας μάς έχουν κληροδοτήσει ένα λεπτό δέρμα που σπάει εύκολα, τότε καλό είναι να εντάξουμε την κρέμα ματιών στην περιποίησή μας από τη δεκαετία των 20.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κυρία Κατερίνα Λαμπρινοπούλου, M.D.Ph.D, δερματολόγο-αφροδισιολόγο, εξειδικευμένη στην αισθητική δερματολογία

Πηγή