Αν και υπάρχουν αρκετοί που είναι αλλεργικοί σε κάποια μέταλλα, η οποιαδήποτε αντίδραση του κοσμήματος με δέρμα σας δε σημαίνει ότι έχετε αλλεργία. Για παράδειγμα πολλές φορές το δέρμα μας χρωματίζετε από κάποιο κόσμημα που φορέσαμε αυτό όμως δε σημαίνει απαραίτητα ότι είμαστε αλλεργικοί. Γιατί τα μέταλλα αντιδρούν σε διάφορες συνθήκες. Έτσι όταν ιδρώσουμε μπορεί αυτό να προκαλέσει οξείδωση στο μέταλλο του κοσμήματος και να αφήσει μια γκριζωπή κηλίδα στο δέρμα μας ή και να το αποχρωματίσει τοπικά.

Αυτό όμως δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική εκδήλωση της αλλεργίες η οποία είναι αρκετά ενοχλητική και πολλές φορές επώδυνη.

Όταν κάποιος έχει αλλεργία σε ένα κόσμημα το δέρμα του κοκκινίζει, βγάζει εξανθήματα και έχει φαγούρα και κάψιμο – κι αυτά τα συμπτώματα μπορεί να παρουσιαστούν ακόμα και μέχρι 24 ώρες μετά από την επαφή με το αλλεργιογόνο μέταλλο. Αυτή είναι η λεγόμενη αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής.

Δε φοράω φο μπιζού άρα δε θα πάθω αλλεργία. Έτσι δεν είναι;

Όχι, δεν είναι έτσι. Γιατί όπως υπάρχουν φο μπιζού που δεν προκαλούν αλλεργίες, υπάρχουν και κοσμήματα από χρυσό ή ασήμι που μπορεί να σας κάνουν αλλεργία. Το πιο αλλεργιογόνο μέταλλο που χρησιμοποιείται σε κοσμήματα είναι το νίκελ, από το οποίο θα έπρεπε να απέχει περίπου το 15 % του πληθυσμού καθώς έχει ευαισθησία σε αυτό. Το νίκελ όμως συχνά περιέχεται και σε κοσμήματα ακόμα και από πολύτιμα μέταλλα όπως είναι ο χρυσός.

Άρα ένα χρυσό κόσμημα που έχει στο κράμα του υψηλό ποσοστό σε νίκελ είναι πολύ πιθανό να σας δημιουργήσει αλλεργία. Το νίκελ γενικά υπάρχει σε πάρα πολλά πράγματα γύρω μας, στα φερμουάρ, στα μεταλλικά κουμπιά του τζιν, στον σκελετό των γυαλιών μας, στα μπρασελέ των ρολογιών κ.ά.

Ποια μέταλλα δεν δημιουργούν αλλεργίες;

Τα κοσμήματα από πλατίνα, τιτάνιο, ανοξείδωτο ατσάλι καθώς επίσης και χρυσά κοσμήματα από 18 καράτια και πάνω θα είναι τα πιο ασφαλή για να αποφύγει τις αλλεργικές αντιδράσεις κάποιος που έχει ευαισθησία σε μέταλλα.

Όσο για τα ασημένια κοσμήματα όσα είναι καθαρότητας 925 κι άνω συνήθως δε θα δημιουργήσουν αλλεργίες. Προσοχή όμως γιατί αρκετά συχνά αυτά επιμεταλλώνονται με νίκελ για να μην μαυρίζουν άρα θα έρχεται το αλλεργιογόνο μέταλλο σε επαφή με το δέρμα σας. Εξάλλου υπάρχουν κι αυτοί που έχουν αλλεργία στο ασήμι.

Γενικές συμβουλές και tips:

• Μην ξεχνάτε ότι οι αλλεργίες συνήθως δεν είναι μια σταθερή πάθηση. Κατά καιρούς μπορεί να σας δημιουργήσει αλλεργία κάτι που το έχετε ξαναφορέσει χωρίς κανένα πρόβλημα αλλά και το αντίθετο – να πάψει να σας ενοχλεί ένα κόσμημα το οποίο το αποφεύγατε λόγω αλλεργίας.

• Παρατηρήστε το δέρμα σας όταν φοράτε ένα κόσμημα και σε οποιαδήποτε ενόχληση βγάλτε το κι αν είναι έντονο το πρόβλημα μην το ξαναφοράτε.

• Ορισμένες φορές είναι μια προσωρινή λύση να περνάτε με άχρωμο βερνίκι την επιφάνεια των κοσμημάτων που έρχονται σε επαφή με το δέρμα σας για να δημιουργήσετε ένα προστατευτικό φιλμ. Μην ξεχνάτε όμως ότι με τον καιρό κι αυτό θα ξεφλουδίσει και θα πρέπει να ανανεώνεται.

• Όταν ένα χρυσό κόσμημα που δε σας ενοχλούσε μέχρι τώρα αρχίζει να δημιουργεί αλλεργία, μια καλή λύση είναι να το πάτε σε έναν τεχνίτη για επιμετάλλωση (με χρυσό ή πλατίνα ανάλογα με το χρώμα του χρυσού). Γιατί απλούστατα μπορεί με τον καιρό να έχει κάνει φθορές η επιμετάλλωση έτσι έχει έρθει πιο κοντά στο δέρμα σας το βασικό κράμα του χρυσού που αν είναι χαμηλότερο των 18 καρατίων συχνά περιέχει αρκετή ποσότητα από το αλλεργιογόνο νίκελ.

• Αν γνωρίζετε την αλλεργία σας εκ των προτέρων είναι καλύτερα να προτιμήσετε κοσμήματα από χρυσό 18 καρατίων τουλάχιστον και από ασήμι 925 που δεν έχει επινικελωθεί.

• Αποφύγετε τα επίχρυσα κοσμήματα γιατί αυτά απλά φέρουν ένα στρώμα χρυσού αλλά η βάση πολύ συχνά περιέχει νίκελ.

• Τα φο μπιζού αν έχουν μια επιμετάλλωση που δεν προκαλεί αλλεργία αυτό θα διαρκέσει μέχρι να φθαρεί αυτή η επίστρωση εξαιτίας ιδρώτα, αρωμάτων κι άλλων εξωτερικών παραγόντων. Όταν συμβεί αυτό ή φροντίστε να καλύψετε τα «γυμνά» μέρη (αν αξίζει) ή μην τα ξαναφοράτε.

• Το νίκελ είναι ένα «δυνατό» μέταλλο. Μπορεί να δημιουργήσει αλλεργία ακόμα κι αν φοριέται πάνω από ένα λεπτό ρούχο. Αν λοιπόν εμφανιστεί ένας ερεθισμός στο στέρνο σας για παράδειγμα κάτω από το ζιβάγκο που φορούσατε, σκεφτείτε τι κόσμημα φορέσατε.

• Αν το κόσμημα που φοράτε αρχίζει να σας ενοχλεί μόνο όταν ιδρώσετε, φορέστε το λιγότερες ώρες αποφεύγοντας να ιδρώσετε και μια πολύ καλή συμβουλή είναι να περάσετε με ταλκ τα σημεία όπου ακουμπάει που θα απορροφήσει κάθε υγρασία και θα ελαχιστοποιήσει την πιθανότητα ερεθισμού –μέχρι ενός βαθμού βέβαια.

• Όταν φοράτε κοσμήματα φροντίστε να είναι καθαρά γιατί η βρωμιά, το make up,κρέμες κλπ. μπορεί να γίνουν αιτία να αναπτυχθούν βακτήρια στην επιφάνεια του κοσμήματος – κάτι που θα προκαλέσει τη διάβρωση του κι επομένως θα σας δημιουργήσει πιθανόν δερματικά προβλήματα αν είστε άτομο με ευαισθησία. Το ίδιο βέβαια καθαρό πρέπει να είναι και το δέρμα σας πριν φορέσετε ένα κόσμημα και όσο γίνεται αποφύγετε τη χρήση make up κι αρωμάτων πάλι για να αποφύγετε τη διάβρωση του μετάλλου ή της επιμετάλλωσης.

• Γενικά αποφύγετε τα φο μπιζού και στραφείτε σε καθαρά μέταλλα , μη αλλεργιογόνα, που αναφέραμε πιο πάνω.

• Τα κοσμήματα που φοράτε να είναι χαλαρά πάνω σας, να μη σας σφίγγουν έτσι ώστε να κυκλοφορεί αέρας ανάμεσα στο δέρμα σας και το κόσμημα για να αποφύγετε την εφίδρωση.

• Σε περίπτωση εκδήλωσης αλλεργίας στο δέρμα σας αφαιρέσετε αμέσως το κόσμημα και χρησιμοποιείστε μια τοπική αλοιφή που περιέχει κορτικοστεροειδή, πάντα με τη σύσταση του φαρμακοποιού. Τα συμπτώματα ακόμα και χωρίς φαρμακευτική αγωγή υποχωρούν σε 2-3 24ωρα αν όμως επιμένουν είναι απαραίτητο να επισκεφτείτε έναν γιατρό.

Πηγή