Προετοιμασία: 45΄, Ψήσιμο: 40΄, Αναμονή: περίπου 4 ώρες

Υλικά(για 15 κομμάτια)

  • 7 αυγά  μεσαίου μεγέθους
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 230 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 2 κάψουλες βανίλιας (βανιλίνη)
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο
  • 1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  • ελάχιστο αλάτι (στη μύτη από 1 κουτ. γλυκού)
  • 250 γρ. καρύδια (ψίχα)
  • 50 γρ. σπορέλαιο + λίγο για το ταψί

Για το σιρόπι

  • 500 γρ. νερό
  • 500 γρ. ζάχαρη
  • χυμός και φλούδα από 1 λεμόνι ακέρωτο

Διαδικασία

Χτυπάμε στη μεσαία ταχύτητα του μίξερ, με το σύρμα, τα αυγά και τη ζάχαρη, έως ότου το μείγμα τριπλασιαστεί σε όγκο.

Εν τω μεταξύ αναμειγνύουμε σε ένα μπολ, με ένα κουτάλι, το σιμιγδάλι, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τις βανίλιες, την κανέλα, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C και λαδώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 26 εκ.

Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε σιγά-σιγά στον κάδο το μείγμα του σιμιγδαλιού, ανακατεύοντας απαλά με μια κουτάλα ή σπάτουλα ζαχαροπλαστικής.

Τέλος ενσωματώνουμε τα καρύδια και το σπορέλαιο, ανακατεύοντας από κάτω προς τα πάνω, σαν να αναδιπλώνουμε το μείγμα.

Απλώνουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, επιλέγοντας τη λειτουργία του αέρα, για 40 λεπτά. Βγάζουμε την καρυδόπιτα και την αφήνουμε να κρυώσει καλά, για τουλάχιστον 2 ώρες, προτού τη σιροπιάσουμε.

Σιρόπι

Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Βράζουμε το σιρόπι για 4 – 5 λεπτά (από το σημείο κοχλασμού). Αποσύρουμε και το αφήνουμε για λίγη ώρα να γίνει χλιαρό.

Κόβουμε την κρύα καρυδόπιτα σε παραλληλόγραμμα κομμάτια και την περιχύνουμε με το χλιαρό σιρόπι σιγά-σιγά, ώστε να προλαβαίνει να απορροφάται.

Ιδανικά αφήνουμε την καρυδόπιτα να σιροπιαστεί για περίπου 2 ώρες προτού σερβίρουμε. ■

Τip

Aν θέλουμε να κάνουμε την καρυδόπιτα σοκολατένια, προσθέτουμε 30 γρ. κακάο στο μείγμα του αλευριού, κάνουμε τα αυγά 8 αντί για 7 και προσθέτουμε 125 γρ. ψιλοτριμμένη σοκολάτα λίγο πριν αδειάσουμε το μείγμα στο ταψί.

kathimerini.gr

Πηγή