Από την ημέρα που ανακοινώσατε στους αγαπημένους σας ότι περιμένετε παιδί, σίγουρα έχετε ακούσει ένα εκατομμύριο αστεία σε σχέση με την εξάντληση που καραδοκεί στο τέλος αυτών των εννέα μηνών. Τότε γελούσατε (ειλικρινά ή από ευγένεια), όμως τώρα που βλέπετε τους μαύρους κύκλους σας να επεκτείνονται σε σημεία που δεν πιστεύατε ότι θα μπορούσαν να φτάσουν, έχετε αρχίσει να αντιμετωπίζετε την κατάσταση ελαφρώς διαφορετικά.
Τα νεογέννητα χρειάζονται γάλα κάθε τρεις ώρες περίπου. Επομένως, ξυπνούν. Και όταν ξυπνούν, κλαίνε. Λογικό είναι, λοιπόν, να φοβάστε πως είστε καταδικασμένοι σε ολόκληρους μήνες – αν όχι χρόνια – εξάντλησης. Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Φυσικά δεν είναι εφικτό να επιστρέψετε στον οκτάωρο ύπνο που απολαμβάνατε μέχρι τώρα, όμως υπάρχουν ορισμένα τρικ που μπορείτε να εφαρμόσετε για να χωρέσει μέσα στη μέρα σας και λίγη ξεκούραση.
Κοιμηθείτε όταν κοιμάται
Σίγουρα έχετε ξανακούσει αυτή τη συμβουλή, όμως την κάνετε πράξη; Όσο βρώμικο και αν είναι το σαλόνι, όσα ασιδέρωτα ρούχα και αν έχουν μαζευτεί στην κρεβατοκάμαρα, αγνοήστε τα επιδεικτικά και κλείστε για λίγο τα μάτια σας. Αυτή η περίοδος απαιτεί αυστηρή ιεράρχηση προτεραιοτήτων.
Θυμηθείτε ότι θα το ακούσετε
Μην αφήνετε το άγχος πως δεν θα το ακούσετε αν ξυπνήσει να κρατά τα μάτια σας ανοιχτά. Το κλάμα του νεογέννητου δεν είναι απλώς διαπεραστικό. Είναι σχεδιασμένο για να μας τραβά την προσοχή. Αν η κούνια του βρίσκεται μακριά από το κρεβάτι σας, εξοπλιστείτε με σύστημα ενδοεπικοινωνίας. Να θυμάστε ότι ακόμη και αν περάσουν μερικά λεπτά μέχρι να το ακούσετε, δεν θα πάθει απολύτως τίποτα.
Κάντε περιπάτους
Ίσως ακούγεται σαν επιπλέον, αχρείαστη κούραση όμως στην πραγματικότητα οι πρωινές βόλτες με το μωρό μπορούν να βελτιώσουν πολύ την κατάσταση. Πρώτα από όλα θα βοηθήσουν τον οργανισμό σας να ρυθμίσει και πάλι τον κιρκαδικό ρυθμό που έχει διαταραχθεί από τον άστατο ύπνο. Εκτός αυτού, χάρη στην έκθεση στο φυσικό φως το μωράκι σας θα αρχίσει να διακρίνει τη μέρα από τη νύχτα, με αποτέλεσμα ο ύπνος του να «στρώσει» πιο γρήγορα.
Κουράστε το
Όταν είναι ξύπνιο κατά τη διάρκεια της ημέρας, προσπαθήστε να το κρατάτε όσο πιο ενεργητικό και δραστήριο μπορείτε. Αντιθέτως, όταν αρχίσει να σκοτεινιάζει χαμηλώστε τα φώτα και τον ήχο της τηλεόρασης και αλληλεπιδράστε μαζί του με πιο ήρεμο τρόπο.
Μοιραστείτε τα ταΐσματα
Αν το μωράκι σας τρέφεται με βρεφικό γάλα του εμπορίου, δεν υπάρχει λόγος να ξυπνά μόνο η μαμά! Ακόμη όμως και αν θηλάζει, μπορείτε να αντλείτε μητρικό γάλα με το θήλαστρο και να το αποθηκεύετε σε μπουκάλια, ώστε να μπορεί και ο μπαμπάς να αναλάβει κάποια από τα βραδινά ταΐσματα. Απλώς ίσως πρέπει να φροντίσετε η άντληση να γίνει μετά τη δύση του ηλίου.
Μάθετε να δέχεστε βοήθεια
Η εξάντληση δεν αποτελεί απόδειξη ότι είστε καλοί γονείς. Αντίστοιχα, ο ύπνος δεν είναι κάποιου είδους πολυτέλεια εις βάρος του μωρού σας. Είναι μια πολύ βασική σωματική ανάγκη, η έλλειψη της οποίας μπορεί να οδηγήσει σε πολύ δυσάρεστες συνέπειες – από τροχαία ατυχήματα μέχρι επιλόχειο κατάθλιψη! Επομένως, την επόμενη φορά που η πεθερά σας θα σας ρωτήσει αν χρειάζεστε κάτι, μην σπεύσετε να πείτε ότι έχετε τα πάντα υπό έλεγχο.
Φροντίστε τον εαυτό σας
Όπως αναφέραμε παραπάνω, η έλλειψη ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο που διατρέχετε για επιλόχειο κατάθλιψη. Ισχύει όμως και το αντίστροφο. Αν παρά την κούρασή σας δεν καταφέρνετε να κοιμηθείτε όταν έχετε την ευκαιρία, ελέγξτε τη γενικότερη διάθεσή σας. Σε περίπτωση που δεν εντοπίζετε εκεί το πρόβλημα, καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε κάποιον παθολόγο, ώστε να σας συστήσει εξετάσες για διαταραχές ύπνου. Η υπνική άπνοια, η οποία μεταξύ άλλων έχει συνδεθεί την απότομη αύξηση του σωματικού βάρους, είναι αρκετά συνηθισμένη μετά την εγκυμοσύνη.