Oυραγός στη χρήση και αξιοποίηση της τεχνολογίας μεταξύ των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε. εμφανίζεται από το Παρατηρητήριο Ψηφιακού Μετασχηματισμού του ΣΕΒ η Ελλάδα. Η χώρα, με βάση τον δείκτη Ψηφιακής Ωριμότητας (SEV Digital Maturity Index), κατατάσσεται στην 28η θέση, έχοντας μπροστά της τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Πρώτη χώρα είναι η Δανία με επίδοση 6,5, ο μέσος όρος της Ενωμένης Ευρώπης ανέρχεται σε 5,2, ενώ η Ελλάδα λαμβάνει αξιολόγηση 3,7. Με την επίδοση αυτή η χώρα είναι η λιγότερο καλά προετοιμασμένη για την 4η βιομηχανική επανάσταση (Industry 4.0).

Η κατάρτιση του δείκτη SEV Digital Maturity Index έγινε από την εταιρεία Deloitte και βασίστηκε σε περίπου 100 επιμέρους δείκτες (indicators) κατηγοριοποιημένους σε 27 υποδιαστάσεις και επτά διαστάσεις. Ολοι οι επιμέρους δείκτες του SEV Digital Maturity Index δημοσιεύονται από έγκριτους διεθνείς οργανισμούς, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Digital Economy and Society Index, Eurostat), ο ΟΟΣΑ, η Παγκόσμια Τράπεζα, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, κ.ά.

Συνολικά εξετάστηκαν επτά επιμέρους διαστάσεις: κλάδος επιχειρήσεων τεχνολογίας, υποδομές συνδεσιμότητας, πολιτικές και ρυθμιστικό πλαίσιο, ψηφιακές δεξιότητες, ψηφιακή ωριμότητα επιχειρήσεων, ψηφιακή ωριμότητα κοινωνίας και ψηφιακή ωριμότητα δημοσίου τομέα. Σύμφωνα με τη μελέτη του ΣΕΒ, σε καθεμιά προαναφερόμενη διάσταση η χώρα υστερεί του μέσου όρου της Ε.Ε.-28.

Βασικό συμπέρασμα είναι ότι παρότι στη χώρα μας πραγματοποιούνται υψηλές επενδύσεις σε τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών (11η χώρα στην Ε.Ε. στον ιδιωτικό τομέα και 7η για τον δημόσιο τομέα), τα αποτελέσματα είναι πενιχρά. Με άλλα λόγια οι επενδύσεις δεν έχουν αποτελεσματικότητα στην κοινωνία, τις επιχειρήσεις, το Δημόσιο κ.ο.κ. Ειδικότερα, η τεχνολογική ωριμότητα των επιχειρήσεων στην Ελλάδα παραμένει χαμηλή (26η θέση), οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών της δημόσιας διοίκησης χρήζουν άμεσης αναβάθμισης ή/και αντικατάστασης ώστε να εξυπηρετούν καλύτερα τις λειτουργίες του δημόσιου τομέα (25η). Το Δημόσιο δεν επικοινωνεί με επιχειρήσεις και πολίτες καθώς δεν διαθέτει λύσεις ηλεκτρονικής ταυτοποίησης (28η), διασυνδεδεμένα ηλεκτρονικά μητρώα (27η ) και χρηστικές υπηρεσίες (27η) όπως ηλεκτρονική τιμολόγηση που παραμένει ανενεργή παρά τις συνεχείς εξαγγελίες της. Οι πρόσφατες αλλαγές στη νομοθεσία είναι μεν φιλόδοξες, αλλά η ταχύτητα υλοποίησής τους θα κρίνει τυχόν βελτίωση από την 27η θέση που βρισκόμαστε σήμερα σε ό,τι αφορά το ρυθμιστικό πλαίσιο.

Tα παραπάνω στοιχεία θα παρουσιαστούν από τον ΣΕΒ σε συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις 18 και 19 Δεκεμβρίου 2019 στην Αθήνα.

kathimerini.gr