Επίσης, τονίζει ότι ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας, τόσο μέσω πρόκλησης αθηροσκλήρωσης και εμφράγματος του μυοκαρδίου όσο και με διαταραχή του μεταβολισμού των μυοκαρδιακών κυττάρων που οδηγεί την καρδιά σε μια κατάσταση πολύ χαμηλής απόδοσης.

Περισσότερα από 29 εκατ. άτομα στις ΗΠΑ έχουν μη ινσουλινοεξαρτώμενο σακχαρώδη διαβήτη ενώ 6.5 εκατ. έχουν καρδιακή ανεπάρκεια και αμφότερες οι καταστάσεις αναμένονται να αυξηθούν με τον χρόνο.

Οι μισοί από τους ασθενείς που νοσηλεύονται με καρδιακή ανεπάρκεια πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και η συνύπαρξη αυτών των δύο καταστάσεων επιδεινώνει την κλινική τους πορεία, καθώς ο κίνδυνος θανάτου αυξάνει κατά 60%.

Όπως αναφέρει η ΕΚΕ, τα τελευταία χρόνια στη φαρέτρα της φαρμακευτικής αγωγής για τον σακχαρώδη διαβήτη έχει προστεθεί μια νέα κατηγορία φαρμάκων, οι αναστολείς SGLT-2, που αποτελούν υπογλυκαιμικά φάρμακα πρώτης γραμμής αφού έχουν δείξει ότι μειώνουν τη θνητότητα και τις νοσηλείες για καρδιακή ανεπάρκεια σε διαβητικούς και μη διαβητικούς ασθενείς.

Παράλληλα, οι καρδιολόγοι τονίζουν ότι η άσκηση είναι ασφαλής και ωφέλιμη σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και σακχαρώδη διαβήτη.

Στους παχύσαρκους που επίσης έχουν διαβήτη ο συνδυασμός δίαιτας και προγραμματισμένης άσκησης μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργική ικανότητα, ενώ βασικός στόχος στην πρόληψη της εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη αποτελεί η αποφυγή κεντρικής παχυσαρκίας και η τήρηση υγιεινής διατροφής.

«Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε ότι ο σακχαρώδης διαβήτης επηρεάζει άμεσα την καρδιακή λειτουργία και είναι απαραίτητη η υιοθέτηση υγιεινοδιαιτητικής αγωγής με την έναρξη της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής», υπογραμμίζει η ΕΚΕ.

Πηγή