Η περιοχή των ματιών είναι πολύ ευαίσθητη για αυτό και πρέπει να δίνουμε μεγάλη προσοχή.

Είτε φοράμε γυαλιά είτε φακούς επαφής αλλά ακόμα κι αν δεν έχουμε καν μυωπία, υπάρχουν κάποιες καθημερινές συνήθειες, οι οποίες επιβαρύνουν την όρασή μας.

Δείτε παρακάτω μερικές από αυτές:

1.Βγαίνουμε τον χειμώνα χωρίς γυαλιά ηλίου

Οι περισσότεροι από εμάς σπάνια φοράμε γυαλιά ηλίου κατά τη διάρκεια του χειμώνα, κάτι που δε θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να κάνουμε, αφού οι ακτίνες UV φτάνουν στο έδαφος και αυτή την εποχή του χρόνου, ενώ συχνά αντανακλούν στο χιόνι και τον πάγο, αυξάνοντας την έκθεση σε αυτές. Eίναι συχνά η αιτία για μελάνωμα και καρκινώματα στα βλέφαρα, ενώ η παρατεταμένη έκθεση σε αυτές αυξάνει τις πιθανότητες καταρράκτη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει να φοράμε γυαλιά ηλίου ακόμα και τις πιο συννεφιασμένες ημέρες. Άλλωστε είναι ένα αξεσουάρ που δίνει στυλ στις εμφανίσεις μας!

2.Τρίβουμε έντονα τα μάτια μας.

Δε μιλάμε για περιπτώσεις που μία στις τόσες απομακρύνουμε μια βλεφαρίδα ή λίγη σκόνη από τα μάτια μας, αλλά για εκείνους που έχουν υιοθετήσει αυτή τη συνήθεια πολλές φορές μέσα στη μέρα, τρίβοντας έντονα τα μάτια τους. Οι ειδικοί λένε ότι το χρόνιο και παρατεταμένο τρίψιμο των ματιών αυξάνει τις πιθανότητες κερατόκωνου, δηλαδή της αλλαγής στο σχήμα και το πάχος του κερατοειδούς χιτώνα, καταστρέφοντας σταδιακά την όρασή μας. Κρατήστε, λοιπόν, τα χέρια σας μακριά από τα μάτια σας, χρησιμοποιώντας τεχνητά δάκρυα για να απομακρύνετε οτιδήποτε σας ενοχλεί.

3.Χρησιμοποιούμε συχνά σταγόνες κατά της ερυθρότητας των ματιών.

Συχνά, όταν αντιμετωπίζουμε αλλεργίες, τα μάτια μας κοκκινίζουν και μας φαγουρίζουν, δημιουργώντας μια ενοχλητική κατάσταση. Έτσι, συχνά καταφεύγουμε σε ειδικές σταγόνες κατά της ερυθρότητας. Δυστυχώς, η εκτεταμένη χρήση τους μπορεί να μας κάνει να εθιστούμε σε αυτές, υπό την έννοια ότι το μάτι τις συνηθίζει και τις αποζητά και άρα γίνεται πιο ευαίσθητο σε μολύνσεις. Αν αντιμετωπίζετε ανάλογο θέμα, χρησιμοποιήστε τις όχι παραπάνω από δύο μέρες και επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρό σας.

4.Κάνουμε μπάνιο με τους φακούς επαφής.

Το νερό της μπανιέρας αλλά και της πισίνας υπάρχει περίπτωση να περιέχει ένα είδος αμοιβάδας, που αν φοράμε φακούς επαφής κολλάει επάνω τους και έπειτα μεταφέρεται στα μάτια μας, “τρώγοντας” τον κερατοειδή χιτώνα και οδηγώντας μέχρι και σε τύφλωση. Kαι φυσικά, δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούμε νερό της βρύσης όταν πλένουμε τους φακούς επαφής.

5. Κοιμόμαστε με τους φακούς επαφής.

Όταν κοιμόμαστε με τους φακούς επαφής αυξάνουμε το ρίσκο να πάθουμε μόλυνση 5 με 10 φορές σύμφωνα με τους ειδικούς. Κάτι τέτοιο οφείλεται στο γεγονός ότι τα μικρόβια βρίσκουν δρόμο προς τους φακούς μας και στη συνέχεια στο βάθος των ματιών μας, δημιουργώντας τελικά προβλήματα. Αφήστε τους φακούς στη θήκη τους και έπειτα πέστε για ύπνο. Δε θα σας πάρει πάνω από 1 λεπτό!

6.Δεν αντικαθιστούμε τους φακούς επαφής στον συστηνόμενο χρόνο.

Αν φοράτε ημερήσιους φακούς αλλάξτε τους μέσα στη μέρα και αν φοράτε μηνιαίους μέσα στον μήνα. Είναι απίστευτο πόσο μεγάλο κομμάτι των ανθρώπων που έχουν μυωπία και φορούν φακούς επαφής, ξεπερνούν κατά πολύ τον συστηνόμενο χρόνο αλλαγής τους και το κάνουν, μόνο όταν αρχίζουν να τους ενοχλούν ουσιαστικά πια. Οι φακοί, όπως είπαμε είναι εστία μικροβίων και άρα αν τους αφήσουμε παραπάνω από ό,τι πρέπει δημιουργούν μολύνσεις στα μάτια μας. Πλύνετε τους φακούς με το ειδικό υγρό μετά από κάθε χρήση και φροντίστε να αλλάζετε τη θήκη τους σίγουρα κάθε τρεις μήνες.

Πηγή