Την τελευταία 5ετία, τα αποθεματικά των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης αυξήθηκαν κατά 40% και από 1,135 δισ. έφτασαν το 1,6 δισ. ευρώ.

Τρόπους βελτίωσης του συνεχώς μειούμενου εισοδήματος των συνταξιούχων, ενίσχυσης της εγχώριας αποταμίευσης και στήριξης των επενδύσεων αναζητούν φορείς και εμπλεκόμενοι στην κοινωνική ασφάλιση, είτε μέσω της δημιουργίας ενός ισχυρού κεφαλαιοποιητικού πυλώνα είτε μέσω της ενδυνάμωσης του θεσμού της επαγγελματικής ασφάλισης.

Σε ημερίδα της Πειραιώς Αsset Μanagement AΕΔΑΚ για τη διαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Νότης Μηταράκης αναφέρθηκε στο νέο σύστημα επικουρικών συντάξεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης με κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά θα οδηγήσει σε επικουρικές συντάξεις υψηλότερες κατά 35% από τις σημερινές. Μάλιστα, ο υφυπουργός υποστήριξε πως με το νέο σύστημα αναμένεται να επενδυθούν στην ελληνική οικονομία κεφάλαια ύψους άνω των 100 δισ. ευρώ.

Υπέρ της συμπλήρωσης του διανεμητικού πυλώνα του συστήματος συντάξεων με έναν ισχυρό κεφαλαιοποιητικό πυλώνα, παράλληλα με την ενίσχυση της εγχώριας αποταμίευσης και την ενίσχυση των επενδύσεων, τάχθηκε και ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ και καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Βέττας. Μάλιστα, επεσήμανε ότι για να αλλάξει δομικά η οικονομία, πρέπει να ενισχυθεί η εγχώρια αποταμίευση και εκτίμησε ότι τα αποθεματικά των Ταμείων θα στηρίξουν τις επενδύσεις, χωρίς ο ίδιος τα τάσσεται υπέρ των ακραίων επιλογών.

Την ανάγκη για περαιτέρω ανάπτυξη των επαγγελματικών ταμείων (ΤΕΑ), που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν δυναμική προοπτική, επεσήμανε ο πρόεδρος της Ενωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης Χρήστος Νούνης. Σήμερα στη χώρα λειτουργούν 23 επαγγελματικά ταμεία, 19 προαιρετικής ασφάλισης και 4 υποχρεωτικής τα οποία καλύπτουν 155.000 εργαζομένους. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Νούνη, άλλα 4 Ταμεία βρίσκονται σε τροχιά αδειοδότησης, κάτι που επιβεβαιώνει ότι ο θεσμός βρίσκεται σε ανοδική πορεία.

Είναι χαρακτηριστικό πως την τελευταία 5ετία τα αποθεματικά των ΤΕΑ αυξήθηκαν κατά 40% και από 1,135 δισ. έφτασαν στο 1,6 δισ. ευρώ. Το 56% των επενδύσεων κατευθύνεται σε ομόλογα και ποσοστό χαμηλότερο από 10% σε μετοχές και αμοιβαία.

«Εναλλακτικές» επενδύσεις, όπως αμοιβαία κεφάλαια που συνδέονται με τον κύκλο ζωής των ασφαλισμένων, εξετάζει η ΑΕΔΑΚ του ΕΦΚΑ, αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας διαχείρισης αμοιβαίων των ασφαλιστικών ταμείων, Θεμιστοκλής Χαντζαρίδης. Σύμφωνα με την πρόταση, σε νεαρή ηλικία το κεφάλαιο μπορεί να επενδύεται σε τοποθετήσεις μεγαλύτερου ρίσκου. Αντίθετα, όσο πλησιάζει η ώρα της συνταξιοδότησης και μειώνεται η διάθεση του ασφαλισμένου για λήψη  κινδύνου, οι επενδύσεις στρέφονται σε κρατικά ομόλογα.

Αναφερόμενος στα αρνητικά επιτόκια των καταθέσεων και των ομολόγων που προβληματίζουν τους διαχειριστές, ο κ. Χαντζαρίδης σημείωσε πως η ΑΕΔΑΚ των Ταμείων αλλάζει σταδιακά κατεύθυνση και προτιμά τοποθετήσεις σε υποδομές, φυσικούς πόρους, την αγορά αυτοκινήτου και εταιρείες καινοτομίας.

Ο κ. Αθανάσιος Αρβανίτης, Group Treasurer του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας, υπογράμμισε ότι η Πειραιώς Asset Management ΑΕΔΑΚ και ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς ανταποκρίνονται με συνέπεια και επιτυχία στην πρόκληση της αποτελεσματικής επαγγελματικής διαχείρισης των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, στηρίζοντας έμπρακτα τον κλάδο της ασφάλισης.

kathimerini.gr