Το σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα προϋποθέτει επενδύσεις ύψους 43,8 δισ. ευρώ έως το 2030 σε ανανεώσιμες πηγές, δίκτυα μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, ηλεκτροκίνηση και εξοικονόμηση ενέργειας.
Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και φορολογικά κίνητρα με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή κινητοποίηση κεφαλαίων για «πράσινες επενδύσεις» σχεδιάζει η κυβέρνηση, προκειμένου να καταστούν εφικτοί οι φιλόδοξοι στόχοι του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα που προϋποθέτουν συνολικές επενδύσεις ύψους 43,8 δισ. ευρώ έως το 2030 σε ανανεώσιμες πηγές, δίκτυα μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, ηλεκτροκίνηση και εξοικονόμηση ενέργειας.
Παράλληλα, η κυβέρνηση μέσα από ένα συντονισμένο σχεδιασμό όλων των υπουργείων προτίθεται να προχωρήσει στις απαιτούμενες ρυθμίσεις για να δοθεί ώθηση σε μεγάλες επενδύσεις στον τομέα των ΑΠΕ, σταθμίζοντας τους στρατηγικούς στόχους και τη σχέση κόστους- οφέλους. Αυτό προέκυψε, χθες, από τις τοποθετήσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατά την παρουσίαση του ΕΣΕΚ σε ειδική ημερίδα που παρουσιάστηκε στην Τράπεζα της Ελλάδας στο πλαίσιο της διαβούλευσης. Για μια «πράσινη επενδυτική έκρηξη που θα δημιουργήσει πολλαπλασιαστικά οφέλη σε όλους τους τομείς της οικονομίας, πέρα από την ενέργεια, στις μεταφορές, στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στις κατασκευές, στον τουρισμό, στη ναυτιλία και στη γεωργία» έκανε λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης. Ο ίδιος, που θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρέμεινε μέχρι την ολοκλήρωση της ημερίδας για να ακούσει τις τοποθετήσεις των φορέων, ανέδειξε και τον «λαϊκό» χαρακτήρα του ΕΣΕΚ, επισημαίνοντας ότι οι δράσεις του αφορούν κατά το μεγαλύτερο μέρος τον ίδιο τον πολίτη. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά σε δράσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας που συνδέονται με την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, την ηλεκτροκίνηση και τις επενδύσεις σε μικρά φωτοβολταϊκά.
Παρουσιάζοντας τις βασικές πτυχές του Σχεδίου, ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς έκανε ειδική μνεία στις μεγάλες επενδύσεις που απαιτούνται, για τις οποίες, όπως είπε «θα απαιτηθεί όχι μόνο η αποφασιστική συνδρομή του ιδιωτικού τομέα αλλά και η μεγαλύτερη δυνατή μόχλευση των εθνικών και των κοινοτικών πόρων που θα κατευθυνθούν σε δράσεις υλοποίησης του ΕΣΕΚ». Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Δημήτρης Σκάλκος τόνισε ότι αποτελεί προτεραιότητα οι βασικές κατευθύνσεις του ΕΣΕΚ να ενσωματωθούν στο νέο ΕΣΠΑ και σημείωσε ότι ένα ποσό της τάξεως των 7 δισ. θα πρέπει να δεσμευθεί σε πράσινες επενδύσεις.
Τη δέσμευση της Τράπεζας της Ελλάδας να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια υλοποίησης του ΕΣΕΚ εξέφρασε στην ημερίδα ο διοικητής της κ. Γιάννης Στουρνάρας, επισημαίνοντας ότι είναι από τις πρώτες, αν όχι η πρώτη κεντρική τράπεζα που ασχολήθηκε και ασχολείται συστηματικά με το θέμα της κλιματικής αλλαγής.
Οι φορείς της αγοράς που συμμετείχαν στην ημερίδα εξέφρασαν την ικανοποίησή τους από το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα και διατύπωσαν συγκεκριμένες προτάσεις. Ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών ΑΠΕ κ. Γ. Περιστέρης συνέδεσε την επιτυχία των στόχων με την υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων και επεσήμανε την ανάγκη εξατομικευμένων και ad hoc ρυθμίσεων για μεγάλα επενδυτικά σχέδια.
Tόνισε, επίσης, την ανάγκη επενδύσεων για την αναβάθμιση των δικτύων μεταφοράς και των διασυνδέσεων, θέμα που ανέδειξε στην ομιλία του και ο κ. Ντίνος Μπενρουμπή εκ μέρους του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Ηλεκτροπαραγωγών.
Ο ίδιος χαρακτήρισε θετική εξέλιξη το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης, επισημαίνοντας ότι δεν αποτελεί μόνο πολιτικό στόχο, αλλά έχει ταυτόχρονα νομική και οικονομική διάσταση, δεδομένου ότι το 2022 βγαίνουν από το σύστημα 1.000 MW των μονάδων Αμυνταίου και Καρδιάς που λειτουργούν εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου. Ο κ. Μπενρουμπή εξέφρασε αμφιβολία για το κατά πόσον είναι εφικτός ο διπλασιασμός της αιολικής ισχύος χωρίς διασυνδέσεις και τόνισε ότι οι διασυνδέσεις στο Β. Αιγαίο πρέπει να γίνουν γρήγορα είτε με κεφάλαια του ΑΔΜΗΕ είτε με ιδιωτικά.