Σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,8%, της απασχόλησης κατά 3,7% και των ιδιωτικών επενδύσεων κατά 6,9% μπορούν να οδηγήσουν μακροχρόνια οι μεταρρυθμίσεις που θεσπίστηκαν το φθινόπωρο, στο πλαίσιο του λεγόμενου αναπτυξιακού νομοσχεδίου. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει σχετική ανάλυση στην οποία προχώρησε η Τράπεζα της Ελλάδος και η οποία περιλαμβάνεται στην ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική.

Βεβαίως, απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των παραπάνω είναι η εφαρμογή όλων των μεταρρυθμίσεων και μάλιστα άμεσα, κάτι που δυστυχώς δεν φαίνεται πολύ πιθανό να συμβεί, μόνο και μόνο λόγω του γεγονότος ότι σε αρκετές από αυτές απαιτείται και δευτερογενής νομοθεσία (υπουργικές αποφάσεις, Προεδρικά Διατάγματα κ.ά.).

Η επίδραση της άμεσης και πλήρους εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων εκτιμάται ότι σε βάθος τριετίας θα είναι αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 3,24%, των ιδιωτικών επενδύσεων κατά 7,01% και της απασχόλησης κατά 2,77%. Εάν, ωστόσο, η πλήρης υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων επέλθει σταδιακά σε διάστημα πέντε ετών αντί για το πρώτο έτος, η αύξηση του ΑΕΠ τα τρία πρώτα έτη εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 60% μικρότερη. «Το αποτέλεσμα αυτό καταδεικνύει ότι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων έχουν σημαντικό κόστος σε όρους ανάπτυξης», σημειώνει η ΤτΕ.

Υπενθυμίζεται ότι οι βασικές μεταρρυθμίσεις που συμπεριελήφθησαν στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο –πλέον πρόκειται για τον νόμο 4635/2019 με τον διακριτικό τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις»– είναι οι ακόλουθες:

• Ρήτρες εξαίρεσης στις συλλογικές συμβάσεις, δημιουργία μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων και οργανώσεων εργοδοτών, αύξηση της δυσκολίας προσφυγής σε διαιτησία στη διαδικασία συλλογικής διαπραγμάτευσης και διατάξεις για τη μερική απασχόληση.

• Κίνητρα για στρατηγικές επενδύσεις, διατάξεις για τις τηλεπικοινωνίες, επέκταση των επιχειρηματικών πάρκων, απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης βιομηχανικών δραστηριοτήτων, διατάξεις για την ταχύτερη έγκριση των επενδυτικών σχεδίων, εθνικό μητρώο υποδομών, εθνικό πρόγραμμα απλούστευσης διαδικασιών/παρατηρητήριο γραφειοκρατίας, διατάξεις για την απλούστευση των δημόσιων συμβάσεων, διατάξεις για την ενίσχυση της ψηφιοποίησης/δημιουργία ενιαίου ψηφιακού χάρτη.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, οι παραπάνω μεταρρυθμίσεις θα μειώσουν το διοικητικό βάρος, θα ενισχύσουν την καινοτομία, θα μειώσουν τη γραφειοκρατία, ενώ θα βελτιώσουν και τη λειτουργία της αγοράς εργασίας.

kathimerini.gr