Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η προστασία του μετόχου και του μικροεπενδυτή καθώς και η προσέλκυση διεθνών επενδυτών.
Σε ριζικές μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κεφαλαιαγοράς θα προχωρήσει τις αμέσως επόμενες εβδομάδες η ελληνική κυβέρνηση με στόχο το ολικό… re-branding του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όπως τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Ζαββός σε ομιλία του στο 17ο Συνέδριο Συνδέσμου Επενδυτών και Διαδικτύου. Στους βασικούς στόχους της κυβέρνησης, όπως είπε, είναι η δημιουργία μιας ισχυρής και ασφαλούς κεφαλαιαγοράς, μέσω της υιοθέτησης μιας σειράς μέτρων που θα καταστήσουν το ελληνικό Χρηματιστήριο έναν ασφαλή τόπο επενδύσεων. Τα μέτρα αυτά, τόνισε, αποβλέπουν πρωταρχικά στη βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης, η οποία είναι καθοριστικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία της κεφαλαιαγοράς και την ενίσχυση της διαφάνειας στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων.
Στόχος του υπουργείου Οικονομικών, εξήγησε ο υφυπουργός, είναι η προστασία του μετόχου και του μικροεπενδυτή καθώς και η προσέλκυση διεθνών επενδυτών μέσω τεσσάρων μέτρων.
Πρώτον, με τη θεσμική θωράκιση της Επιτροπής Kεφαλαιαγοράς με σημαντικές εξουσίες, οι οποίες προβλέπουν τη δυνατότητα για αντικατάσταση των μελών του διοικητικού συμβούλιου των εισηγμένων επιχειρήσεων.
Δεύτερον, μέσω του νέου νομικού πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης, με το οποίο θα αποφευχθούν εκείνα τα φαινόμενα που κονιορτοποίησαν την αξιοπιστία της ελληνικής κεφαλαιαγοράς. Η υιοθέτηση καλών πρακτικών εταιρικής διακυβέρνησης, η διαφάνεια και η ακεραιότητα θα λειτουργήσουν ως κίνητρο για την προσέλκυση αξιόπιστων επενδυτών, υπογράμμισε ο κ. Ζαββός, ώστε οι Ελληνες πολίτες να επωφεληθούν από την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία. Οι μεταρρυθμίσεις θα αφορούν δύο άξονες. Ο πρώτος άξονας αφορά την εσωτερική οργάνωση της εταιρείας με την εισαγωγή ρυθμίσεων που θα στοχεύουν στη σταδιακή διαμόρφωση μιας εταιρικής κουλτούρας. Ο δεύτερος άξονας αφορά τη βελτίωση της σχέσης της εταιρείας με τους μετόχους, καθώς θα διευκολύνει την άμεση επικοινωνία τους με την εταιρεία και έτσι θα προωθήσει την ενεργό και ουσιαστική συμμετοχή τους σε αυτήν.
Τρίτον, μέσω της συστηματικότερης παρακολούθησης των οικονομικών στοιχείων και καταστάσεων των επιχειρήσεων. Αυτό θα επιτυγχάνεται με την υποβολή των οικονομικών καταστάσεων των εταιρειών σε ηλεκτρονική μορφή, η οποία θα είναι σύμφωνη με τα νέα συστήματα οικονομικών καταστάσεων (XBRL). Ετσι, ενισχύεται η διαφάνεια των χρηματοοικονομικών καταστάσεων και παράλληλα περιορίζονται δραστικά τα σφάλματα.
Τέταρτον, μέσω της θεσμοθέτησης αυστηρότερων απαιτήσεων για ποιοτικές εκθέσεις των εταιρειών, που παρέχουν πληροφόρηση σε μη χρηματοοικονομικά θέματα, όπως περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εργασιακά. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα συμβάλουν στην ενίσχυση και της κοινωνικής ευθύνης των επιχειρήσεων, στον εκσυγχρονισμό της εταιρικής διακυβέρνησης και στη δημιουργία μακροπρόθεσμων επιχειρησιακών στρατηγικών.
Παράλληλα, το υπουργείο προετοιμάζει σειρά νέων ρυθμίσεων για τη διευκόλυνση της σύστασης ευέλικτων μορφών Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων. Με τον τρόπο αυτό, θα τονωθούν οι επενδύσεις σε νεοφυείς εταιρείες (startups), νέες τεχνολογίες και επενδύσεις βιώσιμης ανάπτυξης. Επίσης, θα εισαχθούν για πρώτη φορά διατάξεις με σκοπό την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης, ένα από τα πιο νευραλγικά θέματα της ευρωπαϊκής πολιτικής ατζέντας.