Τα έξυπνα σχόλια, η ειρωνεία, οι άσεμνες χειρονομίες, όπως το γύρισμα των ματιών ή το σούφρωμα των χειλιών είναι μερικά από όλα όσα κάνουν τα παιδιά όταν νευριάζουν και θέλουν να εκφράσουν την αντίδρασή τους. Δοκιμάστε τα ακόλουθα τρικ ώστε να μειώσετε αυτά τα περιστατικά άσχημης συμπεριφοράς, μαθαίνοντας στο παιδί να διαχειρίζεται και να εκφράζει όλα όσα νιώθει με το σωστό και υγιή τρόπο.

Διατηρήστε την ψυχραιμία σας 

Δεν χρειάζεται να ανέχεστε την άσχημη συμπεριφορά του παιδιού σας αλλά πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αντιδράσεις σας, καθώς η ανταπόκρισή σας σε αυτήν μπορεί είτε να βελτιώσει είτε να αποδυναμώσει την μεταξύ σας σχέση. Αν είστε πολύ επιεικείς, τότε ενδέχεται η συμπεριφορά του να χειροτερέψει αφού δεν θέτετε όρια ενώ αν γίνεστε πολύ αυστηροί, ενδέχεται το παιδί να νιώσει αποκλεισμένο επειδή δεν του δίνεται χώρος για να εκφραστεί, πράγμα που αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε διακοπή της επικοινωνίας. Μην συγχέετε την κακή συμπεριφορά με τον χαρακτήρα του παιδιού, καθώς πρέπει να έχετε κατά νου ότι την στιγμή που παραφέρεται, πιθανότατα βιώνει πολλά και έντονα συναισθήματα.

Βρείτε την ρίζα του προβλήματος

Αφήστε τις φωνές ή τις απειλές αναφορικά με το τι έπεται της απρεπούς συμπεριφοράς, μιας και δεν αποκλιμακώνουν την ένταση αλλά αντίθετα ενισχύουν το αρνητικό κλίμα και τα νεύρα. Παράλληλα το γεγονός ότι σας αντιμιλά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έτσι αισθάνεται απέναντί σας ή ότι έχει με εσάς το πρόβλημα. Η πίεση από το σχολείο ή το διάβασμα, ένας τσακωμός με έναν φίλο, ένα αρνητικό σχόλιο αρκούν για να το γεμίσουν αρνητικά συναισθήματα. Ο λόγος που επιλέγει να τα εξωτερικεύσει, ακόμα και με την άσχημη συμπεριφορά, σε εσάς είναι διότι αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια. Οπότε διατηρώντας την ψυχραιμία σας, κάντε μικρές ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν να ξεπλέξετε το κουβάρι όλων όσων έχουν συμβεί για να μπορέσετε να επιλύσετε το πρόβλημα ευκολότερα.

Βάλτε όρια

Ξεκινήστε δηλώνοντας ξεκάθαρα στο παιδί τι επιτρέπεται και τι όχι. Δώστε του να καταλάβει ότι μπορεί να σας πει ότι είναι θυμωμένο ή κουρασμένο και ότι δεν έχει όρεξη για περαιτέρω συζήτηση. Έτσι θα καταλάβει ότι μπορεί να πάρει το χώρο ή το χρόνο του, χρησιμοποιώντας απλώς τα λόγια του. Αφού συζητήσετε ποιες συμπεριφορές και φράσεις είναι ακατάλληλες, δώστε στο παιδί σας να καταλάβει ότι θα υπάρξουν συνέπειες εάν ξεπεράσει τα όρια. Καθορίστε ποιες θα είναι αυτές οι συνέπειες και ενημερώστε το πριν από μία ενδεχόμενη κρίση για να μην εκπλαγεί αν τελικά παραφερθεί. Το πιο σημαντικό όλων είναι να ακολουθήσετε πράγματι όλα όσα είπατε. Όταν είστε συνεπείς στην τήρηση τόσο των κανόνων όσο και των συνεπειών, το παιδί συνειδητοποιεί πως δεν θα δείξετε ανοχή στην άσχημη συμπεριφορά και είναι λιγότερο πιθανό να επιχειρήσει ξανά κάτι ανάλογο.

Πηγή: vita.gr





Πηγή