Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να στηριχθεί η πλήρης απασχόληση, να απλοποιηθεί το σύστημα και να ελαφρυνθούν οι παράλληλα απασχολούμενοι.

Μισθό άνω των 800 ευρώ τον μήνα, μεικτά,  θα πρέπει να έχουν από τη μισθωτή τους απασχόληση όσοι έχουν και δεύτερη δουλειά με «μπλοκάκι» προκειμένου να απαλλαγούν πλήρως από τις δεύτερες εισφορές. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να στηριχθεί η πλήρης απασχόληση, να απλοποιηθεί  το σύστημα και να ελαφρυνθούν οι παράλληλα απασχολούμενοι.  Για τον λόγο αυτό, στην τελική διάταξη του ασφαλιστικού σχεδίου νόμου που βρίσκεται στην τελική ευθεία προς τη Βουλή, τίθενται  συγκεκριμένες προϋποθέσεις ώστε κάποιος με παράλληλη απασχόληση να απαλλαγεί από τις διπλές εισφορές που επέβαλε ο νόμος Κατρούγκαλου. Βασική, δε, είναι να συμπληρώνει από τις εισφορές που καταβάλει για τη μισθωτή εργασία του το ύψος των εισφορών που αντιστοιχεί όχι στην πρώτη αλλά στη δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία των μη μισθωτών, αυτή δηλαδή των 252 ευρώ τον μήνα (κύρια ασφάλιση και υγεία). Παράλληλα, η σχετική διάταξη προβλέπει ως δικλίδα ασφαλείας,  προκειμένου να μην υποκατασταθεί η μισθωτή εργασία από εργασία με δελτίο παροχής υπηρεσιών, ότι εάν η δεύτερη απασχόληση παρέχεται προς τον ίδιο εργοδότη, ή εταιρεία συνδεδεμένη με αυτόν, τότε ο εργαζόμενος θα ασφαλίζεται για το σύνολο του ποσού που αντιστοιχεί στις δύο αμοιβές. Χαμηλότερες εισφορές προβλέπονται για 5 χρόνια στους μισθωτούς που ανοίγουν για πρώτη φορά μπλοκάκι.

Αναλυτικά το σχετικό άρθρο ορίζει τα εξής:

Α. Μισθωτοί ή απασχολούμενοι με έμμισθη εντολή που παράλληλα αυτοαπασχολούνται ή ασκούν ελεύθερο επάγγελμα ή επάγγελμα υπαγόμενο στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ καταβάλλουν υποχρεωτικά την ασφαλιστική εισφορά των μισθωτών. Η συνολική επιβάρυνση για μισθό και μπλοκάκι δεν είναι δυνατόν να υπολείπεται του ποσού της εισφοράς της δεύτερης ασφαλιστικής κατηγορίας των μη μισθωτών, συμπεριλαμβανομένης και της εισφοράς για την ασφάλιση ασθενείας. Προσοχή. Εάν το ποσό υπολείπεται των 252 ευρώ (της δεύτερης ασφαλιστικής κατηγορίας) θα πρέπει να καταβάλλεται η διαφορά από τον ασφαλισμένο. Στην πράξη, για να υπάρξει απαλλαγή θα πρέπει ο μισθός να είναι περίπου στα 800 ευρώ μεικτά (σε 14μηνη βάση). Σε 12μηνη βάση, το αντίστοιχο ποσό που οδηγεί στην απαλλαγή, είναι περίπου τα 930 ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει ο ασφαλισμένος να καταβάλει το ποσό έως ότου καλυφθούν πλήρως τα 252 ευρώ. Εφόσον ο ασφαλισμένος ασκεί αγροτικό επάγγελμα, το ποσό δεν πρέπει να υπολείπεται των 143 ευρώ.

Β. Για  νέους με επαγγελματική δραστηριότητα έως 5 έτη, εφόσον υπάρχει παράλληλα μισθωτή απασχόληση, η απαλλαγή ισχύει στην περίπτωση που η εισφορά της μισθωτής απασχόλησης καλύπτει το ποσό της πρώτης ασφαλιστικής κατηγορίας, ήτοι τα 210 ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε μισθό κοντά στα 668 ευρώ τον μήνα, για 14 μήνες, ή στα 780 ευρώ για 12 μήνες. 

Γ. Μισθωτοί που απασχολούνται με μπλοκάκι στον ίδιο εργοδότη ή σε συνδεδεμένα με αυτόν πρόσωπα καταβάλλουν εισφορές ως μισθωτοί για το σύνολο του ποσού (μισθός και δελτίο παροχής υπηρεσιών).

Δ. Οσοι ασκούν παράλληλες μη μισθωτές δραστηριότητες (ελεύθερο επάγγελμα, αυτοαπασχόληση, αγροτική δραστηριότητα) θα καταβάλλουν με ελεύθερη επιλογή μόνο μία ασφαλιστική εισφορά σε μία από τις έξι κατηγορίες που θα ισχύσουν για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ε. Ιδιοκτήτες μικρών τουριστικών καταλυμάτων δυναμικότητας έως και πέντε δωματίων σε ολόκληρη την επικράτεια, καθώς και  ιδιοκτήτες καταλυμάτων έξι έως δέκα δωματίων, που είναι παράλληλα εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, εφόσον υπάγονται στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ για άλλη δραστηριότητα, θα πληρώνουν μία εισφορά από τις έξι προβλεπόμενες κατηγορίες για τους αγρότες.

kathimerini.gr