Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας παρέδωσε χθες συγκεκριμένες προτάσεις εγγράφως για τα τρία από τα πέντε αιτήματα στους επικεφαλής των αντιπροσωπειών των θεσμών, που βρίσκονται στην Αθήνα, στο πλαίσιο της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές βρίσκονται πλέον από χθες διεκδικήσεις της κυβέρνησης σε πέντε μέτωπα, με στόχο να εξασφαλίσει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για να κάνει φοροελαφρύνσεις και παροχές, σύμφωνα με την πολιτική της. Μεταξύ των επιδιώξεών της για φέτος είναι η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ.
«Προτεραιότητα είναι να εξασφαλισθεί ο δημοσιονομικός χώρος για να εφαρμόσουμε την πολιτική μας», είπε χθες υψηλόβαθμος αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου, κατονομάζοντας τα πέντε μέτωπα που είναι:
1. Η αλλαγή της χρήσης των επιστρεφόμενων κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών (SMPs και ANFAs), από την εξόφληση χρέους σε επενδύσεις.
2. Η δυνατότητα μεταφοράς πιθανών υπερπλεονασμάτων από τη μία χρονιά στην άλλη (smoothing mechanism).
3. Ο μη υπολογισμός στο κατά πρόγραμμα δημοσιονομικό αποτέλεσμα των κονδυλίων για την αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών, που υπολογίζονται σε 200 εκατ. ευρώ.
4. Η μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5% του ΑΕΠ (σ.σ. στο 2-2,5% του ΑΕΠ).
5. Η αξιοποίηση υπερπλεονασμάτων, εφόσον προκύψουν, για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του ΕΝΦΙΑ.
Τα αιτήματα αυτά, όπως είπε χθες υψηλόβαθμος αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου, έχουν ήδη τεθεί στους θεσμούς, ενώ για τα πρώτα τρία εξ αυτών ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας παρέδωσε και συγκεκριμένες προτάσεις εγγράφως στους επικεφαλής των αντιπροσωπειών τους, που βρίσκονται στην Αθήνα, στο πλαίσιο της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. «Παίζουμε με ανοιχτά χαρτιά», είπε ο αξιωματούχος.
Τα τρία αυτά αιτήματα, για τα οποία οι θεσμοί έχουν πλέον στα χέρια τους και από ένα φάκελο, αντιστοιχούν αθροιστικά σε δημοσιονομικό χώρο πάνω από 1,5 δισ. ευρώ για το 2020: από την αλλαγή χρήσης των ANFAs και SMPs εξασφαλίζεται 1,3 δισ. για επενδύσεις, από τις δαπάνες λόγω μεταναστευτικών ροών περίπου 200 εκατ. ευρώ και άγνωστο πόσο από τα μεταφερόμενα υπερπλεονάσματα. Δεν είναι σαφές ακόμη, όπως άφησε να εννοηθεί ο αξιωματούχος, αν και πώς θα μετρήσει ο χώρος από τα SMPs και ANFAs, στο πλεόνασμα.
Το θέμα της μείωσης του ΕΝΦΙΑ και της εισφοράς αλληλεγγύης υπολογίζεται ότι θα τεθεί τον Απρίλιο, όταν θα είναι πιο καθαρή η εικόνα για το προβλεπόμενο δημοσιονομικό αποτέλεσμα της χρονιάς.
Η μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων, εξάλλου, συναρτάται με την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους. Μια τέτοια ανάλυση ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, ενώ αντίστοιχη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς, άφησε να εννοηθεί ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ τη Δευτέρα, μετά το Eurogroup, ότι θα ετοιμάσoυν οι θεσμοί, πιθανώς σε δύο μήνες.
Η μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι η πιο δύσκολη διεκδίκηση, καθώς φαίνεται ότι συναντά αντιρρήσεις σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία. Ισως γι’ αυτό η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στις υπόλοιπες, όπου ελπίζει να έχει καλύτερη τύχη. Ο αξιωματούχος, πάντως, χθες είπε ότι τα πέντε θέματα «κουμπώνουν» μεταξύ τους.
Στη χθεσινή συνάντηση του κ. Σταϊκούρα με τους θεσμούς συζητήθηκαν θέματα δημοσιονομικά και μακροοικονομικά, η ΑΑΔΕ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Η πηγή ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι θεσμοί δεν έθεσαν θέμα δημοσιονομικού κινδύνου, εξαιτίας του ασφαλιστικού. Σχετικά με την πρόταση της κυβέρνησης για την εξόφληση των καταπτώσεων εγγυήσεων δανείων με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου σε επτά χρόνια, είπε ότι τώρα εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις. Για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σημείωσε ότι το σχέδιο εφαρμόζεται ικανοποιητικά, με εξαίρεση τον ΕΦΚΑ.
Σήμερα, σε νέες συναντήσεις, θα συζητηθούν τα χρηματοπιστωτικά θέματα και το νέο πτωχευτικό πλαίσιο.