Με βάση τα εργαστηριακά αποτελέσματα των εξετάσεων από το φαρυγγικό επίχρισμα και το αίμα των ασθενών που νόσησαν από τον θανατηφόρο κοροναϊό και νοσηλεύθηκαν στο Νοσοκομείο Jinyintan του Γουχάν, επιβεβαιώθηκε η γενετική ακολουθία που φαίνεται να ταιριάζει απόλυτα με έναν ιό που προσβάλλει τις νυχτερίδες.
Οι πρώτοι άνθρωποι μολύνθηκαν από τον θανατηφόρο κοροναϊό της πόλης του του Γουχάν, όταν ο ιός μεταλλάχθηκε και μεταδόθηκε για πρώτη φορά από τα ζώα στους ανθρώπους. Μια νέα επιστημονική έκθεση “έδειξε” συγκεκριμένη πηγή μόλυνσης: τις νυχτερίδες.
Οι επιστήμονες από το Ινστιτούτο Ιολογίας του Wuhan, που βρίσκεται στο κέντρο της επιδημίας που χτυπά την Κίνα, δημοσίευσαν μία νέα μελέτη που επιβεβαιώνει ότι ο ταχέως μεταδιδόμενος ιός ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον ιό του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS) του 2003, ο οποίος οδήγησε στον θάνατο σχεδόν 800 άτομα και του Αναπνευστικού Συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (MERS)
Πώς κατέληξαν οι επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι “φταίνε” οι νυχτερίδες
Με βάση τα φαρυγγικά και πρωκτικά επιχρίσματα, αλλά και τον αιματολογικό έλεγχο που έγινε σε επτά ασθενείς που νοσηλεύονται με τη νόσο στο Νοσοκομείο Jinyintan στο Γουχάν, οι επιστήμονες μπόρεσαν να αποκωδικοποιήσουν τη γενετική ακολουθία του κοροναϊού. Στη συνέχεια μέσω μιας μεγάλης βάσης δεδομένων εξέτασαν όλους τους γνωστούς ιούς και βρήκαν αντιστοιχία κατά 96,2%, με ένα κορωναϊό που είναι γνωστό ότι επιβιώνει σε νυχτερίδες.
Οι πρώτοι ασθενείς, λοιπόν, προσβλήθηκαν μέσω επαφής με μολυσμένα ζώα στην αγορά του Γουχάν.
Γενικά οι κοροναϊοί μεταδίδονται από την επαφή του ανθρώπου με ζώα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο MERS ξεκίνησε από τις καμήλες, ενώ για τον SARS, έχουν ενοχοποιηθεί οι ασιατικές γάτες civet. Από τις νυχτερίδες έχουν καταλήξει οι επιστήμονες ότι προήλθε και ο θανατηφόρος ιός Έμπολα, ο οποίος σκότωσε περισσότερους από 11.000 ανθρώπους στη Δυτική Αφρική, μεταξύ 2013 και 2016.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο νέος ιός χρησιμοποιεί τους ίδιους υποδοχείς με αυτούς που χρησιμοποιεί και ο SARS για να εισβάλλει στους πνεύμονες ενός ατόμου, προκαλώντας του συμπτώματα όπως ο βήχας, ο πονοκέφαλος και η πνευμονία.
Η συγκεκριμένη μελέτη είναι η πρώτη που περιγράφει λεπτομερώς τον νέο κοροναϊό, ο οποίος ονομάστηκε nCoV-2019.