Η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2019 προϊδεάζει ότι θα βρεθεί δημοσιονομικός χώρος. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο σε 5,017 δισ. έναντι στόχου 4,400 δισ.

Την εκτίμηση ότι θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος ώστε να μειωθούν από φέτος η εισφορά αλληλεγγύης και ο ΕΝΦΙΑ διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του χθες στον ΣΚΑΪ. Στο β΄ εξάμηνο θα μειωθεί επίσης η ασφαλιστική εισφορά κατά 0,9%, ενώ η μείωση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί «με μεγαλύτερο βηματισμό» το 2021, ανέφερε.

Σημειώνεται ότι τα σχέδια της κυβέρνησης να προχωρήσει στη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του ΕΝΦΙΑ γνωστοποίησε ο κ. Σταϊκούρας στους θεσμούς, την περασμένη εβδομάδα, παραδίδοντας σχετικό φάκελο. Εκεί διευκρινίζεται ότι αυτό θα γίνει υπό την προϋπόθεση της εξασφάλισης του απαραίτητου δημοσιονομικού χώρου. Η σχετική απόφαση από τους θεσμούς, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ληφθεί τον Ιούνιο.

Εν τω μεταξύ, η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2019 προϊδεάζει ότι πράγματι θα βρεθεί δημοσιονομικός χώρος, καθώς συνεχίζεται η τάση να εμφανίζονται υπερπλεονάσματα, αν και σε μικρότερο βαθμό. Ετσι, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε 5,017 δισ. ευρώ έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 4,400 δισ. ευρώ, που είχε τεθεί μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο, κατά την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2020 και αφού είχε υπολογισθεί το κοινωνικό μέρισμα και είχαν γίνει  αλλεπάλληλες μειώσεις του ΕΝΦΙΑ. Η υπέρβαση αυτή των 616 εκατ. ευρώ αφορά τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος της γενικής κυβέρνησης δεν είναι ακόμη γνωστό. Ωστόσο, χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης είπε, σε ημερίδα του Γενικού Λογιστηρίου, ότι αναμένεται μικρή υπέρβαση έναντι του στόχου. Ο ίδιος πάντως επέκρινε την τακτική των υπερπλεονασμάτων, λέγοντας ότι την περίοδο 2015-2019 ξεπέρασαν τα 13 δισ. ευρώ. Αν προσθέσουμε και την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου κατά 30 δισ. ευρώ, διαπιστώνεται ότι δημιουργήθηκε ένα πρόσθετο φορολογικό βάρος 43 δισ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε ένα τεράστιο δημοσιονομικό σοκ, ίσο με το 7% του ΑΕΠ, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αποεπένδυση. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού, οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έκλεισαν στα 5,642 δισ. ευρώ έναντι στόχου του προϋπολογισμού του 2020 για 6,150 δισ. ευρώ.

Στο συνέδριο του Γενικού Λογιστηρίου, που έγινε με αφορμή την έκθεση του ΟΟΣΑ για τον ελληνικό προϋπολογισμό, ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι το 2020 σχεδιάζεται μια οριζόντια επισκόπηση δαπανών, που θα καλύπτει πλέον κάθε φορέα και οργανισμό του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Στόχος είναι να εξοικονομηθούν πόροι για τη χρηματοδότηση επειγουσών αναγκών της οικονομίας, είπε. Επίσης, σχεδιάζεται η μετάβαση σε προϋπολογισμό επιδόσεων και η ανάπτυξη «πράσινου προϋπολογισμού». Η επισκόπηση δαπανών σε επιμέρους φορείς έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια και είναι μια από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συντελεστεί στο πλαίσιο των μνημονίων, για τις οποίες η έκθεση του ΟΟΣΑ απένειμε εύσημα.

Ο κ. Σταϊκούρας, στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, είπε ότι υπάρχουν μεγάλες ανάγκες αναβάθμισης περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου και των δημοσίων επιχειρήσεων και αυτές έχουν ήδη δρομολογηθεί ήδη από το πρώτο τρίμηνο φέτος.

Αναγνώρισε, επίσης, ότι υπάρχουν εξοπλιστικές ανάγκες, ότι από το 2019 μελετάται σχέδιο για τα F-16 και για τα υπόλοιπα θα προχωρήσουν στο πλαίσιο των δυνατοτήτων.

kathimerini.gr