Μήπως για ακόμη μία φορά θα στήσετε την παρέα σας στο ραντεβού; Μήπως πάλι θα αργήσετε να γυρίσετε σπίτι; Μπορείτε να θυμηθείτε την τελευταία φορά που φάγατε δίχως βιασύνη; Ζούμε σε μία σύνθετη εποχή, στην εποχή του multitasking που μας επιτάσσει να κάνουμε συχνά πολλά πράγματα, σχεδόν ταυτόχρονα.

Εκκρεμότητες και υποχρεώσεις της δουλειάς «ανταγωνίζονται» τις ευθύνες που σχετίζονται με την οικογένεια και κάπου ανάμεσα σε αυτά καλούμαστε να «στριμώξουμε» πράγματα για εμάς, όπως μία βόλτα με έναν παλιό φίλο, που συνεχώς αναβάλλουμε αφού διαρκώς δεν προλαβαίνουμε, ένα σεμινάριο, που θα μας ωφελήσει ποικιλοτρόπως, αλλά και άλλα πράγματα σημαντικά για εμάς.

Βάλτε πρόγραμμα και μειώστε τα μέτωπα

Σπουδές, σεμινάρια, εκπαίδευση, όλα αποτελούν γνώση σε διαφορετική «φόρμουλα», όλα είναι δώρο από και προς τον εαυτό. Δώρο το οποίο κατακτάται δύσκολα, απαιτεί χρόνο και λειτουργεί ως επένδυση, γι’ αυτό και συγκαταλέγεται στα πολλά που «πρέπει» να γίνουν για το καλό μας. Για το καλό μας διαβάζουμε πολύ, για το καλό μας δουλεύουμε ακόμα περισσότερο για να γίνουμε οι καλύτεροι, τουλάχιστον στο είδος μας, για το καλό το δικό μας αλλά και την ευημερία των ανθρώπων μας θέλουμε να περνάμε χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους μας.

Για το καλό όμως της ψυχικής μας υγείας θα πρέπει να βάλουμε πρόγραμμα. Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν ακούν τη λέξη «πρόγραμμα» φαντάζονται ένα πελώριο τέρας ευθυνών και υποχρεώσεων να πλησιάζει απειλητικά, η πραγματικότητά όμως δεν είναι καθόλου έτσι. Προτού βιαστείτε να παραδώσετε τα όπλα, θυμηθείτε ότι το αναλυτικό καθημερινό σας πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει μόνο υποχρεώσεις αλλά αφήνει και ώρες μέσα στην ημέρα για ύπνο, ξεκούραση και χαλάρωση. Οχι, με το πρόγραμμα δεν θα πραγματοποιηθούν όλα όσα θέλετε μαγικά, αλλά θα αποκτήσετε μια ξεκάθαρη εικόνα αναφορικά με το τι προέχει, όπως και πόσο ή πώς θα πρέπει να δουλέψετε ώστε τα «μέτωπα» να αρχίσουν να μειώνονται.

Οργανώνοντας ανάλογα με τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντά σας το πρόγραμμά σας, θα μπορείτε να απολαύσετε μερικές στιγμές χαλάρωσης. Ενδεχομένως όχι πάντα, μιας και οι αλλαγές, τα μικρά λάθη ή τα ατυχήματα συμβαίνουν καθημερινά, αποτελεί ωστόσο μία καλή αρχή ώστε να αρχίσετε να απολαμβάνετε λίγο περισσότερο την καθημερινότητά σας.

Υπάρχει η χρυσή τομή;

Αρκετοί βλέπουν σαν άπιαστο όνειρο την εξισορρόπηση της προσωπικής και της επαγγελματικής ζωής, με τους πιο φανατικούς να υποστηρίζουν πως η «δουλειά δεν σταματά ποτέ». Αλλοι πάλι θεωρούν ότι τις περισσότερες φορές η ζυγαριά θα… «γέρνει» προς την ίδια πλευρά, με αυτήν φυσικά να είναι η δουλειά. Το προαναφερθέν είναι πιο περίπλοκο από όσο ακούγεται, με αποτέλεσμα σήμερα να κάνουμε λόγο ή για το ένα ή για το άλλο.

Είναι γεγονός ότι η δουλειά καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, αφήνοντας περιορισμένο ελεύθερο χρόνο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η μοναδική επιλογή που μπορούμε να κάνουμε οριοθετείται ανάμεσα στη δουλειά και μόνο ή στις υπόλοιπες πτυχές της ζωής. Φωτεινά παραδείγματα όλοι όσοι εργάζονται γύρω μας ενώ έχουν δημιουργήσει την οικογένειά τους και έχουν αποκτήσει παιδιά, όπως οι εργαζόμενες μητέρες. Ολοι όσοι εργάζονται δίχως να σταματούν να εξελίσσονται. Για να ξεφύγουμε λοιπόν από το προβληματικό δίλημμα, αρκεί να ακολουθήσουμε τα παρακάτω βήματα.

Απόλυτη ισορροπία δεν υπάρχει

Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι, πρέπει όμως ταυτόχρονα να βλέπουμε την αληθινή πλευρά των πραγμάτων. Ενα μικρό tip για να συνδυάσουμε δουλειά και προσωπική ζωή είναι να αποδεχθούμε ότι η απόλυτη ισορροπία δεν είναι εφικτή. Μερικές ημέρες θα έχει περισσότερη κίνηση, με αποτέλεσμα να καθυστερήσετε στη δουλειά σας και να γυρίσετε αργότερα σπίτι, άλλες όμως δεν θα είναι το ίδιο. Βαθιές ανάσες και θετική σκέψη, σε κάθε περίπτωση.

Διαχειριστείτε τον χρόνο σας

Αν νομίζετε πως οι 24 ώρες μιας ημέρας δεν είναι αρκετές, μάλλον δεν διαχειρίζεστε πολύ σωστά τον χρόνο σας… Αυτό γιατί μία υπερφορτωμένη ημέρα δεν ισοδυναμεί απαραίτητα με μία παραγωγική. Ηρθε η ώρα να αφήσουμε πίσω μας τη νοοτροπία «τα κάνω όλα σε 24 ώρες» όταν μπορείτε να τα μοιράσετε ισόποσα, ξεκινώντας από τα θέματα που προέχουν. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνετε την παραγωγικότητά σας, διατηρείτε την ψυχραιμία σας, ενώ σας δίνετε η δυνατότητα να αφιερώσετε κάποιες ώρες και στην προσωπική σας ζωή.

Η ρουτίνα δεν είναι απαραιτήτως κακό πράγμα

Η δημιουργία μιας ρουτίνας αποτελεί τον σύμμαχό σας, ακόμα και αν η λέξη αυτή καθαυτή σας τρομάζει. Μη βιαστείτε να φανταστείτε μία βαρετή σχέση με όλους και όλα, αλλά περισσότερο δείτε το ως έναν τρόπο που θα βοηθήσει τόσο το σώμα σας όσο και το μυαλό σας να αποδώσει τα μέγιστα. Ενα απλό παράδειγμα είναι να ξυπνάτε και να κοιμάστε την ίδια ώρα κάθε μέρα. Με αυτόν τον τρόπο συντονίζεστε με το βιολογικό σας ρολόι, ξεκουράζεστε και είστε αποδοτικοί κάθε ημέρα της εβδομάδας. Παράλληλα θα παρατηρήσετε ότι ιδιαίτερα υψηλά θα παραμένουν και τα επίπεδα ενέργειας όχι μόνο εντός του εικοσιτετραώρου αλλά και όλο το επταήμερο.

Θέστε ξεκάθαρους στόχους

Οι στόχοι δεν χρειάζεται να είναι μακροπρόθεσμα και μεγαλεπήβολα πλάνα. Αντίθετα, «σπάστε» τον στόχο σας σε μικρότερα κομμάτια που «χωρούν» στην κάθε σας ημέρα, με αποτέλεσμα να μπορείτε με κάθε εικοσιτετράωρο που περνά να βρίσκεστε ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου σας. Μην ξεχνάτε να γράφετε σε χαρτί τους στόχους της κάθε ημέρας. Αν δείτε ότι αντιμετωπίζετε δυσκολία στο να γράψετε τη λίστα με όλα όσα θέλετε να πραγματοποιήσετε αύριο, μάλλον δεν έχετε ξεκαθαρίσει πλήρως τι είναι αυτό ή τον τρόπο που θέλετε να το κάνετε.

Πείτε «όχι»

Αν το «ναι» είναι η απάντηση σε όλα όσα σας ζητούν, τότε μάλλον θα πρέπει να αναδιαμορφώσετε τα όριά σας. Αν και η πρόθεσή σας είναι καλή, μιας και θέλετε να βοηθήσετε οποιονδήποτε σας το ζητήσει, η καθημερινότητά σας μπορεί να γίνει πολύ πιο δύσκολη από ό,τι περιμένετε με την ανάληψη ολοένα και περισσότερων ευθυνών. Για να καταφέρετε να διαχειριστείτε όλα όσα πρέπει να γίνουν αλλά και για να είστε κι εσείς χαρούμενοι ξεκινήστε να λέτε μερικά «όχι». Αρνηθείτε να βγείτε με την παρέα σας αν είστε κουρασμένοι και νιώθετε ότι έχετε ανάγκη να κοιμηθείτε. Ζητήστε βοήθεια όταν νιώθετε ότι ο φόρτος εργασίας γίνεται πραγματικά αβάσταχτος, αφού και η παράταση μερικών μόνο ωρών στην προθεσμία σας μπορεί να λειτουργήσει θεαματικά υπέρ σας.

Βάλτε το ξυπνητήρι μία ώρα νωρίτερα

Καταλαβαίνουμε ότι αν δεν είστε πρωινός τύπος κάτι τέτοιο σας ακούγεται σαν βασανιστήριο. Ξυπνώντας όμως 1 ώρα νωρίτερα από το συνηθισμένο, θα είστε σε θέση να ξεκινάτε την ημέρα σας με πιο χαλαρούς ρυθμούς και κατ’ επέκταση να οργανωθείτε καλύτερα. Η αλλαγή αυτή συνεπάγεται βέβαια να πέφτετε για ύπνο 1 ώρα νωρίτερα ώστε να μη στερηθείτε την ξεκούραση που τόσο έχετε ανάγκη. Στην αρχή μπορεί να δυσκολευτείτε, αν επιμείνετε όμως σε αυτή τη μικρή αλλαγή στο πρόγραμμά σας σύντομα θα τη συνηθίσετε.

Μη γίνεστε οι σκληρότεροι κριτές σας

Μη φοβάστε την αυτοκριτική. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να μην τεμπελιάζουμε και να μην επαναπαυόμαστε στα όσα καταφέραμε σήμερα. Μέσα από αυτήν θα καταφέρετε να συνειδητοποιήσετε τι έχετε φέρει εις πέρας και να επιβραβεύσετε τον εαυτό σας, με την προϋπόθεση όμως να μη γίνεστε σκληροί και εξωφρενικά απαιτητικοί. Ολοι περνάμε δύσκολες ημέρες και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τις αναγνωρίζουμε και για τον ίδιο μας τον εαυτό. Ιδιαίτερα εκείνες τις ημέρες, που όλα βαίνουν αντίθετα από αυτό που ελπίζαμε, κρίνεται απαραίτητο να κάνουμε ένα βήμα πίσω, να παίρνουμε μια βαθιά ανάσα ώστε να εστιάσουμε με καθαρό βλέμμα σε αυτά που έχουν πραγματικά σημασία. Τότε όλα γίνονται ευκολότερα.

Πηγή