Μέχρι πριν κάποια χρόνια το Κυριακάτικο τραπέζι ήταν ιερό. Το μενού αποφασιζόταν τουλάχιστον μία ημέρα πριν και όλοι συγκεντρώνονταν στην οικογενειακή εστία για να απολαύσουν το γεύμα, με το κρέας να έχει συνήθως την τιμητική του.

Μοσχάρι οσομπούκο κοκκινιστό με μακαρόνια. Μια Κυριακάτικη συνταγή για θεϊκό κότσι στην κατσαρόλα, που δεν θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για το κοκκινιστό οσομπούκο είναι:

Για το Μπουκέ γκαρνί
1 κλαδάκι δεντρολίβανο
1 κλαδάκι θυμάρι
1 δαφνόφυλλο
2 γαρύφαλλα
Για το οσομπούκο
4 μικρές φέτες κότσι μοσχαρίσιο
λίγο αλεύρι
1/4 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 καρότο ψιλοκομμένο
1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο
1 κ.σ. πελτέ
1 συσκευασία πομοντόρια αποφλοιωμένα
1½ φλ. κόκκινο κρασί
3 φλ. ζωμό κρέατος
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
ξύσμα από μισό λεμόνι ακέρωτο
1 πακέτο χοντρό μακαρόνι με τρύπα
κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα τριμμένη

 Εκτέλεση
Για να κάνουμε το μοσχάρι οσομπούκο κοκκινιστό με μακαρόνια στην κατσαρόλα, ταμπονάρουμε  πρώτα το κρέας με απορροφητικό χαρτί. Αλατοπιπερώνουμε και πανάρουμε στο αλεύρι.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και ροδίζουμε καλά το κρέας. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά. Τα αφήνουμε για 5′-6′ να μαραθούν. Προσθέτουμε τον πελτέ τρίβοντας τον στην βάση της κατσαρόλας. Ρίχνουμε το μισό κρασί κι αφήνουμε να εξατμιστούν όλα τα υγρά. Προσθέτουμε τα μυρωδικά δεμένα σε τουλπάνι. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υγρά, το κρασί και το ζωμό καθώς και τις ντομάτες.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε πολύ χαμηλά για περίπου 2 ώρες μέχρι να μελώσει η σάλτσα και να μαλακώσει καλά το κρέας. Αλατοπιπερώνουμε στο τέλος του βρασμού.

Βράζουμε τα ζυμαρικά, τα στραγγίζουμε και τα περιχύνουμε με λίγη σάλτσα. Ανακατεύουμε και τα βάζουμε σε πιατέλα. Τρίβουμε κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα. Γαρνίρουμε με το κρέας και την υπόλοιπη σάλτσα.

Αν θέλουμε σερβίρουμε το οσομπούκο με ψιλοκομμένο μαϊντανό και ξύσμα λεμονιού και συνοδεύουμε με πολέντα ή πουρέ.

Πηγή: argiro.gr

Πηγή