Κομισιόν και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εμφανίζονται μέχρι στιγμής θετικές στο αίτημα για περισσότερο δημοσιονομικό χώρο.

Η Γερμανία θα είναι ο επόμενος σταθμός της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση για την εξασφάλιση χαμηλότερων πρωτογενών πλεονασμάτων και μεγαλύτερου δημοσιονομικού χώρου, καθώς ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σχεδιάζει ταξίδι στο Βερολίνο εντός του Φεβρουαρίου ή τον Μάρτιο, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα του Der Spiegel.

Η διαπραγμάτευση ανοίγει έτσι επισήμως εκεί όπου έχει τη μεγαλύτερη σημασία, αφού η Γερμανία είναι η χώρα με τις εντονότερες ενστάσεις στο συγκεκριμένο αίτημα και φυσικά παίζει τον καθοριστικότερο ρόλο στις αποφάσεις της Ευρωζώνης. Ο κ. Σταϊκούρας ξεκαθάρισε ότι επιδιώκει να συζητηθούν οι αποφάσεις και οι προτεραιότητες της Ελλάδας με τη γερμανική κυβέρνηση. «Σε όλες τις συναντήσεις του Eurogroup στις οποίες παρέστην, δεν υπήρξε καμία στην οποία η Γερμανία να μην υποστήριξε τις ελληνικές ανησυχίες», είπε. «Εχουμε αξιόπιστα επιχειρήματα και έχουμε κερδίσει αξιοπιστία».

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει τις χειμερινές της προβλέψεις, στις οποίες θα αναθεωρήσει προς τα πάνω, στην περιοχή του 2,5%, την εκτίμησή της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2020, ενισχύοντας έτσι το κυβερνητικό οπλοστάσιο. Οπως είπε στο Spiegel o κ. Σταϊκούρας, οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ καθορίστηκαν με βάση συγκεκριμένες παραδοχές σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και το κόστος χρηματοδότησης της οικονομίας. Αν τα δεδομένα αυτά αλλάξουν, είπε, «δεν βλέπω κανένα λόγο να μην προσαρμόζω τους στόχους των πλεονασμάτων. Αυτό θα σήμαινε περισσότερη ανάπτυξη – ό,τι θέλουν όλοι στην Ευρώπη».

Κομισιόν και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εμφανίζονται μέχρι στιγμής θετικές στο αίτημα για περισσότερο δημοσιονομικό χώρο, αλλά παραπέμπουν για την απόφαση στο Eurogroup. Kατά την πρόσφατη κυβερνητική επίσκεψη στο Παρίσι, εξάλλου, διαπιστώθηκε θετικό κλίμα, αλλά δεν έγιναν συγκεκριμένες δηλώσεις επί του θέματος των πλεονασμάτων.

Στην ερώτηση αν οι υψηλοί στόχοι των πλεονασμάτων θα μπορούσαν να συνδεθούν με το βάρος του προσφυγικού, ο κ. Σταϊκούρας είπε πως κάτι τέτοιο είναι πράγματι στο τραπέζι των συζητήσεων. «Πρόκειται για έκτακτα βάρη που προκύπτουν από ένα πρόβλημα που θα είναι μαζί μας για πολλά χρόνια. Ζητήσαμε να αποκλείσουμε το κόστος αυτό κατά τον υπολογισμό του στόχου για το πλεόνασμα».

kathimerini.gr