Στα τέλη της περασμένης χρονιάς, η ελληνική αγορά επαγγελματικής ασφάλισης αριθμούσε 23 επαγγελματικά ταμεία με συνολικό ενεργητικό που προσέγγιζε το 1,6 δισ. ευρώ ή σε ποσοστό επί του ΑΕΠ μόλις 0,84%.

Την πίστη του στον 2ο πυλώνα της επαγγελματικής ασφάλισης, που δρα συμπληρωματικά της κοινωνικής, εξέφρασε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μιλώντας στο 1ο Συνέδριο του θεσμού, σε μια περίοδο που αναθερμαίνεται η συζήτηση για το αν απαιτείται περισσότερη ελευθερία στο χτίσιμο των συντάξεων και ένα περισσότερο ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο συμπόρευσης κεφαλαιοποιητικών και διανεμητικών συστημάτων. Ο υπουργός Εργασίας τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης του θεσμού των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, στο πλαίσιο του 2ου πυλώνα, τονίζοντας όμως πως «δεν κινδυνεύει το δημόσιο κοινωνικό σύστημα από την επαγγελματική ασφάλιση». Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Βρούτση, αμέσως μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού σχεδίου νόμου, θα πάρει σειρά το σχέδιο νόμου που θα ενσωματώσει στο ελληνικό δίκαιο την Κοινοτική Οδηγία του 2016, ενώ με ταχείς ρυθμούς θα εκδοθούν οι κανονιστικές πράξεις που έπονται του σχετικού νόμου (π.χ. κανονισμός δεοντολογίας) και θα επανεξεταστεί το θεσμικό πλαίσιο που καθορίστηκε το 2002. 

Στο συνέδριο παρευρέθη και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) Γκαμπριέλ Μπερναρντίνο, ο οποίος σημείωσε ότι είναι ανάγκη να κινητοποιηθούν επιπλέον φορείς και κεφάλαια. «Δεν είμαι εδώ να σας πως τι θα κάνετε με τις συντάξεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει όμως ότι σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και τη διεθνή εμπειρία, σήμερα είναι μια τεράστια ευκαιρία και η ορθή χρονική στιγμή για αλλαγές. Σύμφωνα με τον κ. Μπερναρντίνο, είναι απαραίτητη μια ενιαία ισχυρή εποπτεία ώστε να δημιουργηθεί μια βιομηχανία βιώσιμη, με αξιοπιστία και φερεγγυότητα. Ζητούμενο είναι επίσης η ευρεία συμμετοχή των εργαζομένων στα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης και ιδιαίτερα των ατόμων με χαμηλότερα εισοδήματα, υπογράμμισε ο επικεφαλής της EIOPA.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛΕΤΕΑ) Χρήστος Νούνης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ανάπτυξη που σημειώνει ο θεσμός κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης, την τελευταία τριετία και ιδίως το έτος 2019, ο κλάδος της επαγγελματικής ασφάλισης στην Ελλάδα διάγει έναν ανοδικό κύκλο. Αυτό πιστοποιεί η σύσταση και λειτουργία 5 νέων επαγγελματικών ταμείων εντός του προηγούμενου έτους και η επικείμενη αδειοδότηση εντός του πρώτου τριμήνου του 2020 άλλων 5 νέων Καταστατικών ΤΕΑ από πολύ σημαντικές επιχειρήσεις και επαγγελματικές ενώσεις.

Στις 31/12/2019 η ελληνική αγορά επαγγελματικής ασφάλισης αριθμούσε 23 επαγγελματικά ταμεία με συνολικό ενεργητικό που προσέγγιζε το 1,6 δισ. ευρώ, ή σε ποσοστό επί του ΑΕΠ μόλις 0,84%. Το δε ποσοστό των ενεργών ασφαλισμένων σε ΤΕΑ επί του συνόλου των απασχολουμένων ανέρχεται στο 4,1%. Ηδη στον 2ο πυλώνα έχουν δραστηριοποιηθεί εισηγμένες εταιρείες και επιχειρήσεις που προέρχονται από πολύ δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

kathimerini.gr