Η μαγειρική μαζί με τα παιδιά είναι πιο διασκεδαστική και δεν είναι ανάγκη να ανησυχείτε για ενδεχόμενους τραυματισμούς, μιας και μπορείτε να αποτρέψετε τα ατυχήματα. Ωστόσο, θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για το χάος που ενδέχεται να επικρατήσει στην κουζίνα σας αλλά θα ήταν καλό να χαλαρώσετε και να το δείτε λίγο πιο θετικά ή και… ανέμελα, μιας και όχι μόνο θα μαγειρέψετε παρέα με τα παιδιά, το δείπνο που θα απολαύσετε αλλά θα έχετε βοηθούς και στο συμμάζεμα.

Ξεκινήστε από τα απλά

Είναι σημαντικό, ειδικά αν είναι η πρώτη φορά που μαγειρεύετε παρέα, να ξεκινήσετε από μια μικρή και σχετικά απλή συνταγή. Σταδιακά και με την πάροδο του χρόνου, τα μικρά σας θα αποκτήσουν περισσότερη εμπειρία και υπομονή, με αποτέλεσμα να μπορούν να διαχειριστούν ολοένα και μεγαλύτερες ή δυσκολότερες συνταγές.

Δώστε τους μικρά καθήκοντα: Ξεκινήστε με το να τους δώσετε μικρά καθήκοντα, όπως το να μετρήσουν τα υλικά σας, ώστε να σιγουρευτείτε ότι τα έχετε όλα ή να λιώσουν τις πατάτες. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο χαίρονται επειδή συμμετέχουν στην διαδικασία αλλά μαθαίνουν από νωρίς την απαραίτητη προετοιμασία για το μαγείρεμα.

Αφήστε τα να προσθέσουν τα μυρωδικά: Αφήστε να προσθέσουν τα ίδια το αλάτι ή το πιπέρι, πάντα σύμφωνα με την συνταγή και τις προτιμήσεις όλων των μελών της οικογένειας. Έτσι μαθαίνουν να υπολογίζουν μικρές δοσολογίες, αναπτύσσοντας και εξελίσσοντας παράλληλα και τις γνωστικές τους δεξιότητες.

Αφήστε τα να φτιάξουν την σαλάτα: Τα παιδιά νηπιακής ακόμα ηλικίας μπορούν να κόψουν με τα χεράκια τους σε κομμάτια το μαρούλι, το μπρόκολο ή το κουνουπίδι ή οποιοδήποτε μαλακό λαχανικό. Στην συνέχεια μπορούν πάλι με καθαρά χέρια να ανακατέψουν την σαλάτα, μιας και λατρεύουν να περιεργάζονται την τροφή με τα χέρια τους.

Πώς αποφεύγουμε τα ατυχήματα;

Για να αποφύγετε τα ατυχήματα στην κουζίνα θα ήταν καλό:

  1. Να μην αφήνετε τα παιδιά να χρησιμοποιούν μαχαίρια ή άλλα κοφτερά αντικείμενα, καθώς μπορεί να τους γλιστρήσουν και να τραυματιστούν.
  2. Να μην τα αφήνετε να μετακινούν βαριά αντικείμενα, όπως οι κατσαρόλες ή τα τηγάνια, είτε γεμάτα είτε άδεια.
  3. Να βρίσκονται συνεχώς υπό την επίβλεψή σας όσο βρίσκονται στην κουζίνα, ώστε να μην αγγίξουν θερμές επιφάνειες και τραυματιστούν.
  4. Να φορούν γάντια, ώστε σε περίπτωση που αγγίξουν κάτι καυτό να μην τραυματιστούν.

Πώς διαχειριζόμαστε το χάος στην κουζίνα;

Το χάος που θα επικρατήσει στην κουζίνα αφού μαγειρέψετε είναι σχεδόν αναμενόμενο, ωστόσο μπορείτε να δοκιμάσετε τα ακόλουθα για να το περιορίσετε όσο είναι δυνατόν:

  • Φορέστε όλοι ποδιές και σηκώστε τα μανίκια. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα λερώσετε τα ρούχα σας και θα περιορίσετε το χάος στην κουζίνα και όχι επάνω σας.
  • Βοηθήστε τα παιδιά όταν πρέπει να σπάσουν αυγά ή να χύσουν το μείγμα από το μπολ, μιας και ενδέχεται να είναι βαρύ ή να μην υπολογίσουν σωστά τις αποστάσεις.
  • Πριν ξεκινήσετε το μαγείρεμα, ορίστε σε κάθε παιδί ένα μέρος στην κουζίνα που θα πρέπει να συμμαζέψει. Με αυτόν τον τρόπο γνωρίζουν εξαρχής ότι πρέπει έπειτα να βοηθήσουν και είναι λιγότερο πιθανό να μην το κάνουν.

Πηγή