Τα παιδιά φαίνεται ότι είναι προστατευμένα σε σημαντικό βαθμό έναντι του νέου κορωνοϊού. Πολύ χαμηλή η νοσηρότητα και η θνησιμότητα στους ανηλίκους.

Ο νέος κορονοϊός φαίνεται ότι προσβάλλει λιγότερο τα παιδιά και τους εφήβους, ενώ (ευτυχώς) έχει πολύ χαμηλή θνησιμότητα στους ανηλίκους.

Αυτό αποδεικνύουν τα επιδημιολογικά δεδομένα που αφορούν περισσότερα από τα μισά επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού Covid-19 στην Κίνα. Σύμφωνα με αυτά, από τα πρώτα 44.672 κρούσματα, λιγότερα από 1.000 αφορούσαν άτομα ηλικίας έως και 19 ετών.

Μάλιστα τα κρούσματα στις ηλικίες έως και 9 ετών ήταν τα λιγότερα απ’ όλα: έφτασαν τα 416 ή 0,9% του συνόλου. Άλλα 549 περιστατικά καταγράφηκαν στις ηλικίες 10-19 ετών (ή 1,2% του συνόλου).

Τα καλά νέα είναι πως η θνησιμότητα ήταν εξαιρετικά χαμηλή. Στη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα καταγράφηκε μόνο 1 θάνατος, στις ηλικίες 10-19 ετών.

Κανένα παιδάκι δεν χάθηκε στις ηλικίες κάτω των 9 ετών, παρότι ανάμεσά τους ήταν και δύο νεογέννητα που είχαν μολυνθεί από τις μητέρες τους, αναφέρουν κινέζοι επιστήμονες στην ιατρική επιθεώρηση Chinese Journal of Epidemiology.

Γιατί όμως ο νέος κορωνοϊός προσβάλλει τόσο λίγα παιδιά; «Δεν κατανοούμε πλήρως το φαινόμενο. Ίσως παίζουν ρόλο οι διαφορές στις ανοσοποιητικές αποκρίσεις που παρατηρούνται μεταξύ παιδιών και ενηλίκων», λέει στο Live Science ο Dr Andrew Pavia, διευθυντής στον Τομέα Παιδιατρικών Λοιμωδών Νόσων του Πανεπιστημίου της Γιούτα. «Μία θεωρία πρεσβεύει ότι στα παιδιά είναι πιο ενεργή η εγγενής ανοσοποιητική απόκριση, δηλαδή η πρώτη αντίδραση του οργανισμού προς κάθε παθογόνο».

Η εγγενές και η επίκτητη ανοσία

Το εγγενές ανοσοποιητικό σύστημα είναι η πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι στους παθογόνους μικροοργανισμούς. Τα κύτταρά του αντιδρούν αμέσως σε οποιοδήποτε μικρόβιο εισβάλλει στο σώμα. Επομένως, η εγγενής (έμφυτη ή φυσική) ανοσία δεν απαιτεί προηγούμενη έκθεση σε ένα παθογόνο για να το αναγνωρίσει.

Αντιθέτως, η επίκτητη (ή προσαρμοστική) ανοσία έχει ως σκοπό την δημιουργία ανοσολογικής «μνήμης». Με άλλα λόγια, ο οργανισμός εκπαιδεύεται να «θυμάται» τα παθογόνα και τους επιτίθεται όποτε έρχεται αντιμέτωπος με αυτά.

Αν, λοιπόν, η εγγενής αντίδραση του ανοσοποιητικού είναι πιο ισχυρή στα παιδιά που εκτίθενται στον ιό Covid-19, τότε τον καταπολεμά πιο αποτελεσματικά απ’ ό,τι στους ενήλικες. Αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί τα παιδιά όχι μόνο αρρωσταίνουν πιο δύσκολα, αλλά και γιατί συνήθως εκδηλώνουν ηπιότερα συμπτώματα.

Ωστόσο δεν είναι πρωτοφανές το γεγονός ότι ο κορωνοϊός Covid-19 είναι πιο ήπιος με τα παιδιά. «Το ίδιο φαινόμενο είχαμε παρατηρήσει και στις επιδημίες με τους κορωνοϊούς SARS και MERS», λέει η Dr Krys Johnson, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο Temple.

Η ιογενής πνευμονία

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι τα παιδιά αποκλείεται να πάθουν πνευμονία. «Υπάρχουν αρκετά κρούσματα ιογενούς πνευμονίας από το νέο κορωνοϊό στο παιδιά», λέει η Dr Johnson. «Ωστόσο το ανοσοποιητικό τους σύστημα αντιδρά με τρόπο που η πνευμονία δεν τα καταβάλλει όπως τους ενήλικες».

Παρομοίως, οι ενήλικες έχουν 25 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από ανεμευλογιά, προσθέτει. Παρότι, δε, και η εποχική γρίπη μπορεί να κοστίσει τη ζωή βρεφών ή μεγαλύτερων παιδιών, η θνησιμότητά της είναι 10πλάσια στους ενήλικες.

Όπως εξηγούν τα αμερικανικά ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (CDC),  είναι ασυνήθιστο ο νέος κορωνοϊός να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές (π.χ. σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια, σηπτικό σοκ) στα παιδιά. Όπως όμως ισχύει και για άλλα νοσήματα του αναπνευστικού, ορισμένες ομάδες παιδιών μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης. Αυτή είναι λ.χ. η περίπτωση των παιδιών με υποκείμενα προβλήματα υγείας.

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς

Σε κάθε περίπτωση, οι γονείς πρέπει να λαμβάνουν μέριμνα για να προστατεύσουν τα παιδιά τους από το ενδεχόμενο μόλυνσης με το νέο κορωνοϊό, τονίζουν τα CDC.

Πρέπει, λοιπόν, να τους διδάξουν και να εφαρμόζουν οι ίδιοι όλα τα μέτρα ατομικής και αναπνευστικής υγιεινής, όπως:

  • Καλό και συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό, καθώς και απολύμανση με αλκοολούχα διαλύματα
  • Βήχας και φτάρνισμα στο μανίκι ή σε χαρτομάντιλο που ύστερα θα απορρίπτεται
  • Τήρηση του προγράμματος εμβολιασμού που συνιστάται σε κάθε ηλικία
  • Παραμονή σε καλά αεριζόμενους χώρους, μακριά από την πολυκοσμία

Πηγή