Οι μικρές εταιρείες της κρουαζιέρας θα δοκιμαστούν σκληρά, ενώ όσες μεγάλες συνεχίσουν να λειτουργούν θα έχουν πολύ χαμηλή πληρότητα, λένε παράγοντες του κλάδου.
Η κρίση της κρουαζιέρας, που αρχικά χτύπησε τις αγορές της Ασίας, διευρύνεται καθώς πληθαίνουν τα λιμάνια σε όλον τον κόσμο που διώχνουν πλοία με την παραμικρή υπόνοια για ασθένεια επί του σκάφους. Κύκλοι της ελληνικής λιμενικής βιομηχανίας σημειώνουν πως εάν η επιδημία δεν εκτονωθεί σύντομα, είναι θέμα χρόνου να συμβεί το ίδιο και σε ελληνικά λιμάνια.
Πολλά κρουαζιερόπλοια ανά τον πλανήτη ρίχνουν «άγκυρα» για τη σεζόν. Ηδη ένα έδεσε στη Χαλκίδα. Αλλο, ελληνικής εταιρείας, δουλεύει με οριακή πληρότητα της τάξεως του 50%, καθώς προορισμοί όπως το Ισραήλ θέτουν απαγορεύσεις σε επιβάτες που προέρχονται από Ιταλία και Ασία. Την ίδια ώρα, κάποιες από τις μεγάλες εταιρείες, όπως η Norwegian και πιθανόν η Costa και η MSC, φέρνουν ή εξετάζουν να φέρουν πλοία τους στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο από άλλες περιοχές όπου η αγορά «πέθανε». «Το μόνο σίγουρο είναι πως οι μικρές εταιρείες θα δοκιμαστούν σκληρά, ενώ όσες μεγάλες με μεγάλα πλοία δουλέψουν στην Ελλάδα θα δουλέψουν με πολύ χαμηλή πληρότητα», σημειώνει μιλώντας στην «Κ» ο Θεόδωρος Κόντες, πρόεδρος της Ενώσεως Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας.
Παγκόσμιος συναγερμός
Πολλά κρουαζιερόπλοια σε όλον τον κόσμο απομακρύνθηκαν από λιμάνια αφότου αναφέρθηκε ότι είχαν άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα παρόμοια με της γρίπης. Το «MSC Meraviglia» της MSC Cruises έγινε διεθνώς θέμα την περασμένη εβδομάδα, όταν απομακρύνθηκε από τρεις λιμένες της Καραϊβικής επειδή ένα μέλος του πληρώματος από τις Φιλιππίνες που μπήκε πρόσφατα στο πλοίο είχε συμπτώματα γρίπης.
Το «Costa Favolosa» της Costa Crociere αντιμετώπισε την άρνηση των Βρετανικών Παρθένων Νήσων να προσεγγίσει την περασμένη Πέμπτη, καθώς οι αρχές ανησυχούσαν για τον υψηλό αριθμό Ιταλών επιβατών που φέρει το σκάφος.
Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν ήταν διατεθειμένες να αναλάβουν τον κίνδυνο να επιτρέψουν σε οποιονδήποτε από το πλοίο να βρεθεί στην ξηρά. Τουλάχιστον μία εταιρεία κρουαζιέρας στις ΗΠΑ, η Bahamas Paradise Cruise Line, στέλνει πλοίο της σε παροπλισμό, καθώς το χάος λόγω της παγκόσμιας εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID-19 οδηγεί τον κλάδο σε βαθιά ύφεση.
Η κυβέρνηση του Μαυρικίου αρνήθηκε να επιτρέψει σε κάποιους Ιταλούς πολίτες που είχαν φθάσει αεροπορικώς στο νησί να ταξιδέψουν με το «Costa Mediterranea», εκτός εάν συμφωνούσαν να τεθούν σε καραντίνα, ενώ άλλοι Ιταλοί επιβάτες και πλήρωμα που ήταν ήδη στο πλοίο δεν έλαβαν άδεια αποβίβασης.
Οι Σεϋχέλλες, στο μεταξύ, αρνήθηκαν να επιτρέψουν στο «World Odyssey» να δέσει. Το «Voyager of the Seas» της Royal Caribbean International δεν έγινε δεκτό σε αρκετά λιμάνια λόγω του ότι κάποιο μέλος του πληρώματος είχε συμπτώματα παρόμοια με της γρίπης.
Η προειδοποίηση
Οι αρχές στις πολλές μικρές και αναπτυσσόμενες χώρες που δέχονται μεγάλο όγκο τουριστών για κρουαζιέρες προειδοποιούν ότι οι ταξιδιώτες οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, λόγω των περιορισμένων δυνατοτήτων που έχουν στην αντιμετώπιση μιας μεγάλης εστίας ιών.