Επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης κατά 0,4%-0,9% προβλέπει η Alpha Bank για το 2020 στην Ελλάδα, εξαιτίας του κορωνοϊού, σε συνδυασμό με την προσφυγική – μεταναστευτική κρίση.
Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος να πέσει ο ρυθμός ανάπτυξης κάτω από το 2%, έναντι στόχου του προϋπολογισμού για 2,8%, είναι πλέον όλο και πιο ορατός. Και αυτό παρότι η Alpha Bank, στο εβδομαδιαίο δελτίο της, χθες, επισημαίνει ότι η Ελλάδα είναι λιγότερο εκτεθειμένη από άλλες χώρες, καθώς το πρόβλημα θα την επηρεάσει κυρίως μέσω της μείωσης της ζήτησης και λιγότερο από το κανάλι της προσφοράς. Η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της τράπεζας (διευθυντής Π. Καπόπουλος) εκτιμά, μάλιστα, ότι στην περίπτωση της Ελλάδας η διαταραχή θα έχει σχήμα V, δηλαδή θα είναι περιορισμένης χρονικής διάρκειας και θα ενσκήψει κυρίως το δεύτερο τρίμηνο και μερικώς μόνο στο τρίτο τρίμηνο του 2020.
Οπως εξηγεί το δελτίο, το ισχυρό σοκ από την πλευρά της ζήτησης, που θα αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία, προέρχεται από δύο πηγές: Πρώτον, τη μείωση της ζήτησης από το εξωτερικό, ως αποτέλεσμα της επιβράδυνσης της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία θα οδηγήσει σε εξασθένηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών (βλ. τουρισμός). Δεύτερον, την ενίσχυση της αβεβαιότητας, που αναμένεται να αποδυναμώσει σημαντικά την καταναλωτική εμπιστοσύνη και τις επιχειρηματικές προσδοκίες, συμπιέζοντας την καταναλωτική δαπάνη και ενδεχομένως προσωρινά την επενδυτική δαπάνη.
Οι αναλυτές της τράπεζας κατέγραψαν τρία σενάρια για τη διετία 2020-2021.
• Σενάριο 1. Συγκρατημένη εξάπλωση: Ηπιο και βραχυπρόθεσμο σοκ τόσο στην εξωτερική ζήτηση όσο και στην εγχώρια αβεβαιότητα, το οποίο αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το τέλος του δευτέρου τριμήνου του 2020.
• Σενάριο 2. Ντόμινο στην Ευρωζώνη: Σοβαρό αλλά βραχυπρόθεσμο σοκ στην εξωτερική ζήτηση και ήπιο σοκ στην εγχώρια αβεβαιότητα.
• Σενάριο 3. Ευρύτερη εγχώρια επιδημία: Ισχυρό σοκ στην εξωτερική ζήτηση και έντονη και μεγαλύτερης διάρκειας διαταραχή στην εγχώρια αβεβαιότητα που θα εξαντληθεί ωστόσο εντός του τρίτου τριμήνου.
Τα αποτελέσματα της προσομοίωσης, σύμφωνα με τα εν λόγω σενάρια, δείχνουν μία πτώση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ για το 2020 της τάξης του 0,4%-0,9%, σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις της τράπεζας, πριν από το ξέσπασμα της επιδημίας του COVID-19.