Τι είπε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, καθώς κήρυσσε πανδημία την λοίμωξη του αναπνευστικού που προκαλείται από τον κορωνοϊό Covid-19. Αναγκαία τα μέτρα κι ας έχουν βαρύ τίμημα στην κοινωνία και την οικονομία.
Η ανθρωπότητα μπορεί ακόμα να αλλάξει την πορεία των πραγμάτων, αλλά η έκταση που έχει πάρει ο νέος κορονοϊός είναι τέτοια ώστε η λοίμωξη από αυτόν μπορεί να χαρακτηριστεί «πανδημία».
Αυτή ήταν συνοπτικά η δήλωση του Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικού διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), καθώς κήρυσσε τη νέα πανδημία του 21ου αιώνα. Στην ομιλία του αναφέρθηκε με αιχμηρό τρόπο στις χώρες που επιδεικνύουν «ανησυχητική αδράνεια». Εξήρε, όμως, εκείνες που παίρνουν αυστηρά μέτρα κι ας κοστίζουν πολύ ακριβά.
«Χιλιάδες άνθρωποι δίνουν μάχη για τη ζωή τους»
Παρουσίασε επίσης μερικά επιδημιολογικά δεδομένα για την διασπορά του κορωνοϊού στον πλανήτη. Ολόκληρη η ομιλία του κ. Ghebreyesus έχει ως εξής:
«Τις δύο τελευταίες εβδομάδες, ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού εκτός Κίνας αυξήθηκε κατά 13 φορές. Ο αριθμός των προσβεβλημένων κρατών τριπλασιάστηκε. Υπάρχουν πλέον περισσότερα από 118.000 κρούσματα σε 114 χώρες και 4.291 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Χιλιάδες άλλοι μάχονται γι’ αυτήν στα νοσοκομεία.
»Τις ημέρες και εβδομάδες που έρχονται, αναμένουμε να δούμε αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων, στον αριθμό των θανάτων και στον αριθμό των προσβεβλημένων κρατών.
»Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αξιολογεί νυχθημερόν την παρούσα επιδημία και προβληματίζεται βαθιά τόσο για το ανησυχητικό επίπεδο διασποράς και σοβαρότητας, όσο και για το ανησυχητικό επίπεδο αδράνειας.
»Γι’ αυτό τον λόγο κρίναμε ότι η λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19 μπορεί να χαρακτηριστεί “πανδημία”».
«Είχαμε σημάνει δυνατά και καθαρά τον συναγερμό»
Ο κ. Ghebreyesus συνέχισε την ομιλία του εξηγώντας τι μπορεί να φέρει η κήρυξη της πανδημίας στη ζωή μας:
«Η πανδημία δεν είναι μία λέξη που πρέπει να χρησιμοποιείται ελαφρά τη καρδία ή απρόσεκτα. Είναι μία λέξη η οποία, αν χρησιμοποιηθεί λανθασμένα, μπορεί να προκαλέσει παράλογο φόβο ή αδικαιολόγητη αποδοχή ότι η μάχη τελείωσε, οδηγώντας σε άσκοπη ταλαιπωρία και θανάτους.
»Η περιγραφή της καταστάσεως ως πανδημίας δεν αλλάζει την αξιολόγηση του ΠΟΥ όσον αφορά την απειλή που συνιστά ο κορωνοϊός. Δεν αλλάζει όσα κάνει ο ΠΟΥ, ούτε όσα πρέπει να κάνει κάθε χώρα.
»Ουδέποτε στο παρελθόν είχαμε δει πανδημία εξαιτίας κορωνοϊού. Είναι η πρώτη πανδημία που προκαλείται από κορωνοϊό. Και ποτέ δεν είχαμε δει μια πανδημία η οποία ταυτοχρόνως μπορεί να ελεγχθεί.
»Ο ΠΟΥ βρισκόταν σε κατάσταση πλήρους ανταπόκρισης από την ημέρα που ενημερώθηκε για τα πρώτα κρούσματα. Καθημερινά ζητούσε από τις χώρες να λάβουν επείγοντα και επιθετικά μέτρα. Σήμανε τον συναγερμό δυνατά και καθαρά».
«Ο κορωνοϊός μπορεί να ελεγχθεί»
Αναφερόμενος σε προγενέστερη δήλωσή του, ο κ. Ghebreyesus πρόσθεσε πως οι αριθμοί μερικές φορές λένε ό,τι εμείς θέλουμε να πουν:
«Όπως είπα τη Δευτέρα, οι αριθμοί των κρουσμάτων και των προσβεβλημένων χωρών από μόνος του δεν λένε ολόκληρη την αλήθεια. Από τα 118.000 κρούσματα που έχουν αναφερθεί σε 114 χώρες, πάνω από το 90% έχουν ανιχνευθεί σε τέσσερις χώρες. Οι δύο από αυτές, η Κίνα και η Νότιος Κορέα, έχουν σημαντική ύφεση των επιδημιών τους.
»Υπάρχουν 81 χώρες που δεν έχουν αναφέρει κανένα κρούσμα. Υπάρχουν 57 χώρες που έχουν αναφέρει 10 κρούσματα η κάθε μία ή λιγότερα.
»Δεν μπορούμε να το πούμε αρκετά δυνατά ή αρκετά καθαρά ή αρκετά συχνά: όλες οι χώρες μπορούν ακόμα να αλλάξουν την πορεία της πανδημίας. Αν κάθε χώρα ανιχνεύσει, ελέγξει, απομονώσει, ιχνηλατήσει και κινητοποιήσει τους πολίτες της, αυτές οι λιγοστές περιπτώσεις δεν θα γίνουν ομαδικά κρούσματα. Και τα ομαδικά κρούσματα δεν θα γίνουν μετάδοση στην κοινότητα.
»Ακόμα και οι χώρες με μετάδοση στην κοινότητα ή μαζικά ομαδικά κρούσματα μπορούν να αντιστρέψουν την κατάσταση. Αρκετές χώρες έχουν αποδείξει ότι ο κορωνοϊός μπορεί να κατασταλεί και να ελεγχθεί. Η πρόκληση για πολλές άλλες, που αντιμετωπίζουν ομαδικά κρούσματα ή μετάδοση στην κοινότητα, δεν είναι αν μπορούν να κάνουν το ίδιο. Είναι αν θα το κάνουν».
«Γνωρίζουμε ότι τα μέτρα έχουν βαρύ τίμημα»
Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ μίλησε για τα προβλήματα και τις επιτυχίες των προσπαθειών αναχαίτισης:
«Μερικές χώρες παλεύουν με την έλλειψη ικανότητας. Μερικές χώρες παλεύουν με την έλλειψη πόρων. Μερικές χώρες παλεύουν με την έλλειψη αποφασιστικότητας.
»Είμαστε ευγνώμονες για τα μέτρα που έλαβαν Ιράν, Ιταλία και Ν. Κορέα για να επιβραδύνουν τον ιό και να ελέγξουν τις επιδημίες τους. Γνωρίζουμε ότι τα μέτρα αυτά είχαν βαρύ τίμημα στις κοινωνίες και την οικονομία τους, όπως συνέβη και στην Κίνα.
»Όλες οι χώρες πρέπει να βρουν την λεπτή ισορροπία ανάμεσα:
- Στην προστασία της υγείας
- Την μείωση στο ελάχιστο της οικονομικής και κοινωνικής διαταραχής
- Τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
»Αποστολή του ΠΟΥ είναι η δημόσια υγεία. Συνεργαζόμαστε, όμως, με πολλούς εταίρους σε όλους τους τομείς για να μετριάσουμε τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις αυτής της πανδημίας. Διότι δεν είναι απλώς μία κρίση της δημόσιας Υγείας. Είναι μία κρίση που θα αγγίξει κάθε τομέα, επομένως κάθε τομέας και κάθε άτομο πρέπει να συμμετάσχει στη μάχη (εναντίον της)».
«Υιοθέτηση μιας ολιστικής προσέγγισης»
Ο κ. Ghebreyesus συνέχισε την ομιλία του αναφερόμενος στο ολιστικό σχέδιο που πρέπει να εφαρμόσει κάθε χώρα για να νικήσει τον κορωνοϊό:
«Είχα δηλώσει εξ αρχής ότι οι χώρες πρέπει υιοθετήσουν μία ολιστική κυβερνητική και κοινωνική προσέγγιση, βασισμένη σε μία περιεκτική στρατηγική η οποία:
- Θα προλαμβάνει τις λοιμώξεις
- Θα σώζει ζωές
- Θα μειώσει τις επιπτώσεις
Επιτρέψτε μου να συνοψίσω αυτή την στρατηγική σε τέσσερις βασικούς τομείς:
- Πρώτον προετοιμάσου και να είσαι έτοιμος.
- Δεύτερον, ανίχνευσε, προστάτευσε, θεράπευσε
- Τρίτον, μείωσε τη διασπορά
- Τέταρτον, καινοτόμησε και μάθε
»Υπενθυμίζω σε όλες τις χώρες ότι σας ζητάμε:
- Να ενεργοποιήσετε και να διευρύνετε τους μηχανισμούς αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.
- Να ενημερώσετε τους λαούς σας για τους κινδύνους και πως μπορούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους – αυτό είναι υποχρέωση του καθενός.
- Να βρείτε, να απομονώσετε, να ελέγξετε και να θεραπεύσετε κάθε κρούσμα, ιχνηλατώντας κάθε επαφή.
- Να προετοιμάσετε τα νοσοκομεία σας
- Να προστατεύσετε και να εκπαιδεύσετε τους εργαζομένους στην Υγεία.
- Να φροντίσετε ο ένας τον άλλο, γιατί χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλο.
»Έχουμε δώσει τόσο μεγάλη σημασία σε μία λέξη, την πανδημία. Θα σας δώσω μερικές ακόμα οι οποίες έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία και πρακτική αξία. Πρόληψη. Ετοιμότητα. Δημόσια Υγεία. Πολιτική ηγεσία. Πάνω απ’ όλα άνθρωποι.
»Βρισκόμαστε σε αυτό όλοι μαζί, για να κάνουμε ήρεμα τα σωστά πράγματα και να προστατεύσουμε τους πολίτες όλου του κόσμου. Είναι εφικτό…».
Σημειώνεται ότι μέχρι τα ξημερώματα της Πέμπτης 12 Μαρτίου τα κρούσματα και οι θάνατοι από τον νέο ιό είχαν αυξηθεί σημαντικά. Στην πραγματικότητα, ο κορωνοϊός Covid-19 είχε ανιχνευθεί σε 126.042 ανθρώπους. Είχε επίσης κοστίσει τη ζωή 4.616 ασθενών.